Митрополита Луцького Православної церкви України Михайла Зінкевича помітили у коштовній норковій шубі

Поділитися

Митрополита Луцького Православної церкви України Михайла помітили на заходах у екзотичному вбранні – шубі із норок. Щоб її виготовити, довелося вбити 50 тварин.

Хутряну накидку митрополит Михайло Зінкевич (який, до речі, є братом покійного скандально відомого митрофорного протоієрея Анатолія Зінкевича з його так званим “духовним центром імені Данила Галицького у парку Національного Відродження у Тернополі ), одягнув поверх ряси. Фотографії оприлюднили на каналі “Лучани” у телеграмі 30 листопада. Вартість такої шуби може сягати понад 300 тисяч гривень. У коментарях лучани пишуть:

  • “Купити на пожертвування норку? Це навіть гірше, ніж Mercedes”;
  • “Який цинізм, як це далеко від духовності, гуманізму, просто людяності. Зовсім вже подуріли. І церкву знецінюють своїми тупими, марнолюбними вчинками”;
  • “Я ще не визначився що мене більше дратує в такому – вбивство норок чи жлобство”.

Там не повідомляють, що цей матеріаліст у рясі претендував очолити Православну церкву України, але програв митрополиту Епіфанію. Нібито його вмовили зняти свою кандидатуру, щоб не зривати роботу об’єднавчого собору.

Митрополит Михаїл доволі суперечлива особа. З одного боку він не приховує своїх антиросійських настроїв. Він надзвичайно різко висловлювався щодо анексії Криму та війни на Донбасі. Саме його єпархію називали однією з лідерів за кількістю переходів з УПЦ Московського патріархату. Він служив у радянській армії на флоті, а церковну кар’єру починав ще до розколу 1992 року. Церковну освіту отримував у Росії та Україні.

Демобілізувавшись з армії у 1987 році, спробував вступити до світського навчального закладу, однак не зумів та почав працювати в Почаївській лаврі. Оцінивши з середини життя монахів, прийняв рішення бути священником та вже наступного року перебрався до Черкас задля виконання послуху паламаря в місцевій Церкві Різдва Пресвятої Богородиці, повідомляє вікіпедія.

Протягом 1990—1994 років навчався у Санкт-Петербурзькій духовній семінарії.

Чому перервалось навчання – вікіпедія не уточнює. Після цього він повернувся до України та продовжив здобувати освіту священнослужителя у Київській духовній академії Московського патріархату, яку закінчив 1998 року

Тимофій Зінкевич народився 9 травня 1966 року у селі Лосятин Тернопільської області поблизу Почаївської лаври.

Він каже, що Почаївська лавра справила найбільший вплив на його рішення присвятити своє життя церкві.

У своїх інтерв’ю Михаїл дуже критично оцінює нинішню роль Почаївської лаври під владою УПЦ Московського патріархату, яка постійно постачає “семінаристів-тітушок” для силових протистоянь навколо храмів.

Після школи майбутній предстоятель закінчив професійно-технічне училище за спеціальністю слюсар електронних виробів та автоматики. Словом, це дає розуміння про те, як він учився в школі.

Згодом пішов служити на флот, а після повернення додому пішов працювати до Почаївської лаври, яка була під Кремлем. Там Тимофій Зінкевич поступово і розпочав свою церковну кар’єру.

З 1988 до 1990 років він був паламарем у Черкасах, а після цього пішов навчатись до Санкт-Петербурзької духовної семінарії. Якої церкви? Які у той час були національно-визвольні процеси в Україні?

Після її закінчення в 1994 році продовжив навчання ще й у Київській духовній академії УПЦ КП. Деталь

У 1997 році Тимофія Зінкевича висвятили на диякона, і він прийняв чернечий постриг під іменем Михаїл. Згодом його висвятили на ієромонаха та відправили служити до Тернополя.

Після нетривалого служіння у Михайлівському монастирі в Києві у 2000 році синод УПЦ КП обрав його єпископом Сумським та Охтирським, а 22 жовтня відбулось його висвячення.

Ще за два роки його призначили єпископом Чернігівським і Ніжинським, а 14 травня 2004 року – єпископом Луцьким та Волинським.

У 2009 році Михаїл став архієпископом, а 2012 року – митрополитом.

За роки роботи у Волинській єпархії Михаїл став одним з найвпливовіших митрополитів у Київському патріархаті.

Цей регіон є специфічним і місцеві мешканці є надзвичайно побожними.

Більшість населення тут православні, а край не переживав жорстких радянських репресій проти церкви 30-х років, адже був у складі Польщі.

Про вплив Михаїла на місцевому рівні могло свідчити хоча б те, що у місцевих рейтингах його включали до десятки найвпливовіших людей області на рівні з топ-чиновниками, бізнесменами та депутатами, повідомляє радіо “Бі-бі-сі”.

Напередодні об’єднавчого собору митрополит Михаїл навіть передбачав, що на Волині усі архієреї Московського патріархату долучаться до помісної церкви.

“Прогнозую, що в нас на Волині переходу парафій не буде, а буде перехід єпархіями. В нас немає протистоянь”, – заявляв він в одному з інтерв’ю напередодні собору.

Хоча Михаїл практично ніколи не критикував Філарета і керівництво церкви, все ж у 2017 році негативний відгук від нього таки був.

Того року за рішенням синоду УПЦ КП на чолі з Філаретом єпархію Михаїла розділили. Це було зроблено для ослаблення влади Зінкевича, який матеріально дуже зміцнився, почав “гнути свою лінію”, не завжди підтримуючи Філарета.

Якщо до цього Михаїл контролював 400 парафій та 350 священиків, то після розділення і створення Володимир-Волинської єпархії у нього забрали чверть парафій.

“Мене поставили перед фактом, що вашу єпархію розділили. Я вважаю, що це рішення є не до кінця вивчене і невиправдане”, – чи не вперше пролунала критика на адресу керівників церкви в інтерв’ю місцевій пресі.

Словом “бізнес” на вірі став трохи меншим за обсягами.

До останнього дня у всіх інтерв’ю він відмовлявся коментувати можливе обрання митрополитом.

Митрополит Михаїл на Волині є публічною людиною, і його статки не раз ставало причиною для скандалів.

Місцеві ЗМІ публікували фотографії дорогих автомобілів, на яких їздить владика, натякаючи на його стиль життя.

На подібні закиди він відповідав досить нахабно: “Не кажу, що всі священнослужителі святі, у них теж є різні “чудотворєнія”. Але не можна казати, що всі, хто має гарний автомобіль, обов’язково його вкрав”, – пояснював він в інтерв’ю місцевому виданню.

Митрополит Михаїл казав, що є особисті друзі, в житті яких можна відіграти якусь роль, і вони хочуть віддячити.

Хоча сам він наполягав, що веде простий спосіб життя – навіть любить вечорами кататись на велосипеді, який йому подарували.

Собаку, з яким він любить гуляти вечорами, йому також подарували.

“Лягаю спати за 12-ту ночі. Не пізніше першої години. Обходжу територію з собакою…”, – ділився митрополит своїми звичками.

Чорний пес на прізвисько “Маршал” – дарунок від парафіянки на 50-ліття.

До речі, племінником Михаїла Зінкевича є єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон (Олег Зінкевич).

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Оксану Линів визнали найкращою диригенткою 2020 року у Німеччині

У Франику на Суспільному керівництво вимагає хабарі за премії, а в Тернополі придурки подали до суду на журналіста, яка не хотіла “лизати”