Чи можна заразитися коронавірусом на свіжому повітрі?

Поділитися

З приходом весни люди дедалі більше часу проводять на свіжому повітрі. Чи не підвищує це ризик заразитися коронавірусом, і чи ефективно в цьому випадку захищають маски?

Вірогідність інфікуватися коронавірусом SARS-CoV-2 на вулиці істотно нижча, ніж в закритих приміщеннях. При цьому не важливо, чи йдеться про початкові варіанти цього вірусу, чи про його мутації. Вирішальну роль при передачі інфекції відіграють так звані аерозолі – дрібні частинки рідини, що виділяються хворим при диханні. На свіжому повітрі вони швидше перестають бути небезпечними, вказують експерти.

“Це пов’язано з активною циркуляцією повітря, завдяки якій аерозолі перестають бути концентрованими”, – пояснює в інтерв’ю DW Ніко Муттерс (Nico Mutters) – керівник Інституту гігієни та охорони громадського здоров’я в університетській клініці Бонна. З ним згодна Бірґіт Венер (Birgit Wehner), що вивчає властивості аерозолів у Науково-дослідному інституті тропосфери імені Лейбніца. За словами вченої, крапельки рідини, які опинилися в повітрі разом з диханням, за межами закритих приміщень швидше висихають і втрачають концентрацію.

Чи можна заразитися коронавірусом на вулиці?

Проте, як випливає з програмного документа Товариства дослідження аерозолів, який підписала і Венер, зараження коронавірусом на вулиці повністю виключити теж не можна. Воно стає реальним, коли йдеться про велике скупчення людей на обмеженій площі.

Тому соціальну дистанцію в півтора метри необхідно дотримуватися і на свіжому повітрі. “Якщо цього не робити, а спілкуватися обличчям до обличчя і при цьому голосно говорити, співати або кричати, то можна заразити свого співрозмовника не повітряним, а крапельним шляхом – так, ніби ви на нього плюнули”, – вказує вірусолог Александер Кекуле (Alexander Kekulé) в інтерв’ю DW.

Кекуле не раз критикував в німецьких ЗМІ антикризову політику уряду ФРН. На думку експерта, людям потрібно навчитися жити з коронавірусом, відмовившись від занадто жорстких обмежень.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Стерненко написав листа з СІЗО: “Чому Зеленський мовчить?”

Жінка з Тернопільщини попіарила прокремлівський телеканал “Інтер”