Державне мито за реєстрацію шлюбу в Україні зросте у 140 разів, а посвідчення заповітів у 200 разів

Поділитися

Група депутатів “слуг народу”, включно з головою профільного податкового комітету – готують до розгляду у Верховній Раді проект закону 3236-1, яким пропонують осучаснити ставки державного мита. Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління у своєму Telegram.

Таке мито справляється за вчинення дій в інтересах юридичних і фізичних осіб та за видачу документів, що мають юридичне значення (накшталт, за видачу паспортів, реєстрацію шлюбу, нотаріальні дії тощо).Для визначення переважної більшості ставок державного мита використовується неоподатковуваний мінімум доходів громадян – 17 гривень.

“Втім, через вкрай низький розмір коефіціентів, що використовуються для обчислення ставок державного мита, та відсутність зростання неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, фактичний розмір більшості мит є напрочуд низьким, і, ймовірно, не покриває навіть собівартості здійснення касових операцій – не кажучи вже про оплату робот співробітників держорганів, що надають такі послуги”, – йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, Законопроект пропонує виправити це, а бенефіціарами змін мають стати місцеві бюджети. 

“Адже державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до місцевих бюджетів як неподаткові надходження, а саме “Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності”, – наголошують у центрі.

Зокрема, у разі прийняття законопроекту ставки державного мита зміняться наступним чином (найбільш відчутні зміни):

  1. Державне мито за реєстрацію шлюбу зросте з 0,85 грн до 119 грн.
  2. За посвідчення заповітів – з 0,85 грн до 170 грн
  3. За посвідчення доручень на право користування і розпорядження майном, крім транспортних засобів – з 0,51 грн до 119 грн
  4. За посвідчення інших доручень – з 0,34 грн до 170 грн.

“Щоправда, вже традиційно, до проекту законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування з відповідними розрахунками”, – резюмували аналітики.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Чоловік врятував двох жінок, які провалились під лід на тернопільському озері

Українців попередили про зміни у весняному призові: “Жодних прохань, ловитимуть на вулиці”