Облавтодор виплатить 30 тисяч автовласнику через вибоїну на дорозі

Поділитися

Після двох років тяжб автовласник домігся стягнення з «Миколаївського облавтодору» компенсації за отримані пошкодження автомобіля на дорозі. Про це повідомляється у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Як зазначається в тексті  рішення Оболонського райсуду м. Києва від 4 лютого, на відрізку траси 49 км + 231 км Н-24 «Благовіщенськ-Миколаїв» 14 серпня 2018 року Mercedes Benz С 250В, яким керував автовласник, потрапив у вибоїну, отримав «механічні пошкодження». На місце події водій викликав поліцейських, які склали на нього протокол про адмінправопорушення, що передбачало 340 гривень штрафу.

Згідно протоколу поліцейських, власник «Мерседеса» порушив Правила дорожнього руху, «не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку та при виникненні перешкоди – вибоїни – яку він об’єктивно спроможний був виявити, не вжив заходів для зменшення руху аж до зупинки транспортного засобу, та здійснив наїзд на вибоїну, яка в свою чергу була позначена дорожнім знаком «Вибоїна».

Згодом водій цей протокол оскаржив у Голосіївському райсуді Києва, зазначивши  в процесі судового розгляду, що дорожній знак він не міг бачити, оскільки на узбіччі стояла вантажівка, а знак був розташований занадто низько.

Щоб довести це водієві довелося сплатити 6 200 гривень за проведення автотехнічного дослідження. Крім того, він звертався до професійної допомоги юристів, яка  обійшлась у 27 000 гривень. В результаті райсуд встановив, що ДТП дійсно відбулась «у зв`язку з невідповідністю дорожнього знаку «Вибоїна». Провадження про адмінправопорушення проти водія закрили.

За інформацією автовласника, ремонт автомобіля після подорожі по миколаївській дорозі коштував йому 59 277 гривень.

Щоб відшкодувати ці витрати він у листопаді 2018 року звернувся до Оболонського райсуду Києва з вимогою стягнути солідарно з САД у Миколаївській області, ДП «Миколаївський облавтодор» та ТОВ «Знаки УА» шкоди, яку йому було завдано, загалом 92 477 гривень витрат та 5 000 гривень моральної шкоди.

Траса «Благовіщенськ-Миколаїв», на якій трапилось вскочити в вибоїну,  протяжністю 178,7 км знаходиться на балансі САД у Миколаївській області. Проте, як в службі повідомили суду, на той час за безпеку руху на ній відповідало ДП «Миколаївський облавтодор», з яким  21 березня 2018 року САД уклала договір на експлуатаційне утримання, яке «Миколаївський облавтодор» мав забезпечувати до кінця 2018 року. Зокрема підрядник зобов’язувався  «виконати роботи з ліквідації аварійної ямковості».

Якщо ямковість не була ліквідована, підрядник мав встановити попереджувальні дорожні знаки. Як зазначили в САД, підрядник ямковість не усунув, а встановлений ним знак «Вибоїна» не відповідав вимогам ДСТУ.  Зважаючи на доводи миколаївської САД, суд вирішив  стягнути витрати на ремонт постраждалого авто виключно з «Миколаївського облавтодору». Для компенсації керувався даними оцінщика ТОВ «Клевер Експерт», за якими ціна відновлювального ремонту авто становила практично вдвічі менше за поданими власником даними –  28 701 гривень. Тому суд не брав до уваги наданий водієм акт виконаних робіт на 59 277 гривень.   Моральну шкоду водієві суд визначив у 2000 гривень.

А у компенсації 6 200 гривень, сплачених за проведення автотехнічного дослідження, та 27 000 гривень витрат на професійну правничу допомогу, взагалі відмовив. Витрати на юристів не відшкодували через «відсутній детальний опис» їх робіт. Зокрема в документах, наданих водієм,   не зазначена вартість години послуг адвокатів, тому суд «не зміг перевірити обґрунтованість витрат» та відмовив  у їх компенсації, повідомляють “Наші гроші”

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Новий інцидент з ведмедем на гірськолижному курорті

На колишнього в.о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Валерія Лісницького НАЗК направило до суду 26 адмінпротоколів