Китай починає клінічні випробування вакцини проти COVID, яку можна вдихати

Поділитися

Китайська CanSino Biologics почне клінічні випробування вакцини проти COVID-19, яку вводять шляхом інгаляції, на наступному тижні. Про це телеканалу CNBC повідомив співзасновник і гендиректор компанії Сюефен Юй.

Він наголосив, що вакцина, яка вводиться шляхом інгаляції, може бути більш ефективною, ніж та, що вводиться через ін’єкцію, враховуючи, що коронавірус потрапляє в організм людини через дихальні шляхи. За його словами, теоретично інгаляційна вакцина може забезпечити додатковий захист шляхом активації антитіл або Т-клітин – білих кров’яних клітин, життєво важливих для імунної системи – в дихальні шляхи.

Юй сказав, що компанія використовувала ту ж концепцію при розробці інгаляційної вакцини від туберкульозу. Випробування, проведені в Канаді, показали, що інгаляційна доза протитуберкульозної вакцини, необхідна для забезпечення захисту, є «набагато меншою, ніж фактична ін’єкція», – сказав він.

CanSinoBIO працює над вакциною спільно з Пекінським інститутом біотехнології.

Нагадаємо, однодозова ін’єкційна вакцина проти COVID від CanSinoBIO була схвалена для використання в декількох країнах, включаючи Китай, Пакистан, Мексику і Угорщину.

Компанія заявила, що проміжні дані третьої фази клінічних випробувань за кордоном показали, що її вакцина була ефективна на 68,83% в запобіганні симптоматичного захворювання COVID-19 через два тижні після однієї ін’єкції, в той час як показник знизився до 65,28% через чотири тижні.

Для порівняння, вакцина Pfizer-BioNTech є ефективною на 91% в запобіганні інфекції, в той час як Moderna повідомила, що її вакцина була ефективна більш ніж на 90% через шість місяців після другої ін’єкції.

Також нещодавно було виявлено, що ефективність китайських вакцин проти COVID є нижчою, ніж у вакцин, розроблених Pfizer-BioNTech і Moderna. Раніше в цьому місяці директор Китайського центру з контролю за захворюваннями публічно визнав, що китайські вакцини «не мають дуже високого рівня захисту» та що вони розглядають можливість введення людям різних щеплень від COVID для підвищення ефективності вакцини.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Американські військові винайшли чіп, що дозволяє виявити коронавірус за п’ять хвилин

В Україні показали новий броньовик для армії