Який буде курс долара в червні?

Поділитися

Більшість опитаних аналітиків сходяться на думці, що гривня протягом усього місяця буде плавно зміцнюватися і може досягти рекордно низької позначки в 27-27,4 грн/$. Наприклад, аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко вважає, що долар буде дешевшати, але дуже плавно. Різких стрибків униз, за її оцінками, не передбачається.

Старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб погоджується: гривня буде зміцнюватися. При цьому він називає більш широкий діапазон із мінімальною позначкою в 27 грн/$. “У червні ми очікуємо продовження помірного зниження долара і євро до гривні. До кінця місяця долар може торгуватися в діапазоні 27,0-27,5 грн, євро – в діапазоні 32,8-33,5 грн”, – зазначає Іосуб.

Ахтирко погоджується, що курс долара дійсно може опуститися до 27 грн/$, але ближче до липня-серпня.

Охочих продати долари буде більше, ніж тих, хто бажає їх купити. “Пропозиція буде перевищувати попит, проте різкого зміцнення ми не побачимо”, – пояснює аналітикиня Concorde Caputal. Долар міг би опуститися ще сильніше, якби іноземці почали активно купувати український держборг (облігації внутрішньої держпозики). Вони цього не роблять з кількох причин: є більш привабливі інструменти для інвестицій, ставки за ОВДП нижчі, ніж, наприклад, рік тому.

Експортні виторги зараз на високому рівні. Ще станом на березень-квітень виторги українських експортерів досягли максимальної з 2014-го позначки. Поки що рівень цін на сировину, яку продає Україна, досить високий. І якщо раніше сезонні коливання виявлялися влітку, то в цьому році цей фактор уже “відіграний”.

Навіть якщо експортні виторги будуть рости, ще не факт, що бізнесмени будуть відносити отриману валюту на міжбанк і купувати гривні, пояснюють експерти. З іншого боку, є і стримувальні фактори, повідомляє pmg.ua

“Протягом місяця динаміка валют була нерівномірною. Протягом перших двох декад травня, на які випало багато свят, долар знижувався на хорошій ціновій кон’юнктурі для експортерів і на продажах валюти населенням. 18 і 19 травня долар на міжбанку опускався до 27,405/27,425, однак до кінця травня трохи відскочив від внутрішньо місячних мінімумів”, – пояснив Іосуб.

Зростають обсяги імпорту. З одного боку, це свідчить про зростання економіки, з іншого – про відкладений попит. Коли в період жорстких обмежень бізнес не ввозив у країну товар у потрібній кількості.

Офіційні курси валют Нацбанку на 3 червня:

  • Долар США – 27,34 грн (мінус 9 коп.).
  • Євро – 33,33 грн (мінус 20 коп.).

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Одна людина загинула, троє отримали травми – поліцейські Тернопільщини розслідують чотири ДТП

В Японії представили каблучки для оплати покупок