Як діяти, якщо на вас взяли кредит без згоди

Поділитися

Від дії шахраїв, які спеціалізуються на оформленні кредитних договорів, не застрахований ніхто. Навіть найвідповідальніший позичальник, який будь-коли користувався послугами банків або мікрофінансових організацій, може виявити, що має борг за кредитом, якого він не брав. Спробуємо розібратися, що треба робити у такій ситуації.

Як діяти, щоб позбутися заборгованості

Протягом кількох років шахраї під виглядом МФО чи ​​представників банку здійснюють оформлення фіктивних кредитних договорів на третіх осіб без їхньої згоди. Якщо з’ясувалося про існування такої позики, треба діяти так:

Необхідно навести довідки про те, чи ще немає кредитів на ваше ім’я крім того, який вже вимагають погасити. Для цього потрібно подати заявку до «Бюро кредитних історій».

Написати заяву до кредитної організації для анулювання договору та обнулення заборгованості. Для отримання результату можливо знадобитися провести почеркознавчу експертизу, зібрати важливі свідчення свідків або знайти записи з камер відеоспостереження.

Звернутися до відділу поліції та подати заяву про шахрайство та додати до нього документи, які можуть бути доказами. Якщо кредит було оформлено за втраченим паспортом, потрібно буде додати раніше подану заяву про втрату. Якщо паспорт не змінювався, то слід звернутися до паспортного столу та попросити видати новий документ, що підтверджує особу.

Коли потрібно звертатися до суду

Найчастіше проблема з кредитом, оформленим шахраями, вирішується у офісі кредитора чи правоохоронних органах. Однак якщо банк або МФО, незважаючи на наявність доказів, відмовляється анулювати кредитний договір, боржник має право звернутися до суду.

Деякі юристи радять подавати позов, якщо кредитор відмовляється обнуляти заборгованість, не чекаючи на активні дії правоохоронних органів.

Щоб уникнути безлічі проблем, пов’язаних з діями шахраїв, мікропозики потрібно оформляти лише у перевірених компаніях, список яких можна переглянути тут.

При зверненні до організації із сумнівною репутацією, можна передати копії своїх документів недобросовісним співробітникам, які згодом можуть скористатися ними.

 

Основні джерела шумів та перешкод та методи боротьби з ними. Звідки беруться шуми та перешкоди?

Виплати допомоги по безробіттю в умовах війни. Що нового?