Сезон грибів: як не принести з лісу отрути?

Поділитися
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор).
Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
👉🏻Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
🔸️Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
🔸️Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
🔸️Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
🔸️Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
❌️☝🏻Кому не можна їсти гриби
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
📌жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
📌дітям до 12 років;
📌людям літнього віку.
🤔🧑🏻‍⚕️Як не отруїтися грибами
🟢Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
🟢Не купуйте гриби на стихійних ринках.
🟢Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
🟢Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
🟢Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
🟢Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
🟢Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
🟢Не куштуйте сирі гриби.
🟢Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
🟢Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
🟢Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
🟢Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
👩🏼‍⚕️Симптоми отруєння грибами
☝🏻Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
◾️нудота;
◾️блювота;
◾️різкий біль у животі;
◾️діарея;
◾️запаморочення;
◾️підвищення температури тіла;
◾️зниження пульсу;
◾️задуха;
◾️судоми;
◾️відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
◾️марення, поява галюцинацій.
❗️❗️❗️За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря❗️❗️❗️
🏥👩‍⚕️Перша допомога у разі отруєння грибами
👉🏻терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 1️⃣0️⃣3️⃣;
👉🏻промийте шлунок простою водою;
👉🏻дотримуйтеся постільного режиму;
👉🏻пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
👉🏻прийміть сорбенти.
❗️❌️❗️Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
❗️👩‍⚕️Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
☝🏻Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

10 порад, які зроблять революцію у вашому інтимному житті

Вечір поезії та музики. Презентація аудіозбірки “Пісня Пісень”. Богдана Матіяш та Артем Бемба