Як поводитися під час відключень електрики: корисні поради

Поділитися

Віялові відключення дуже сильно псують людям настрій. Звичайно, зараз з цим нічого не зробиш. Українці мають пристосуватися до будь-яких обставин та робити все можливе, щоб працювати, не впадати в смуток та вижити всупереч бажанням ворога. Як поводитися під час відключень та які засоби задіяти – читайте у статті.

Прилади для забезпечення живлення

Знаряддя цього типу зараз найпопулярніший товар в Україні. Наші співвітчизники скуповують генератори, зарядні станції, повербанки. Ці пристрої дозволяють користуватися побутовою технікою, заряджати смартфони, планшети, ноутбуки, акумуляторні ліхтарики.

Генератори – потужні джерела енергії, але сфера їх використання дещо обмежена. Їх не можна тримати у квартирі або у невеликому приміщенні. Генератори створюють шкідливі вихлопи, велика концентрація яких небезпечна для життя. До того ж для них потрібно пальне, яке треба зберігати згідно з вимогами безпеки.

Мобільні зарядні станції – це пристрій, який дійсно виручає українців. Потужний акумулятор можна тримати вдома та підключати до нього до 10 побутових приладів одночасно.

Повербанки – зручні портативні накопичувачі, які створено для заряджання гаджетів.

Джерела живлення треба тримати зарядженими. За цим потрібно стежити, інакше одного разу можна залишитися без електрики. У крайньому випадку звертайтеся до одного з пунктів незламності у вашому місті. Тут можна зарядити смартфон або ноут та зігрітися.

Захист електротехніки

Існують прилади, які створено якраз для вирішення проблем з електропостачанням під час блекаутів. Вони мають різні функції, але всі корисні. Можливо, чимось ви вже користуєтеся, а про щось навіть не чули.

Які прилади допомагають під час блекауту:

  1. Стабілізатори напруги. Пристрої виконують захисні функції. Під час аварій на станції можуть відбутися стрибки напруги, які погано впливають на побутові прилади. Деякі з них можуть вийти з ладу. Стабілізатор не пропускає надлишкову напругу до техніки.
  2. Реле напруги у розетку. Девайс вимикає електричний прилад, якщо показники напруги у мережі вийшли за допустимі межі.
  3. ДБЖ. Ці прилади надають можливість завершити роботу цифрової техніки, коли неочікувано відключили електрику. У користувача залишається 7-12 хвилин на те, щоб коректно вийти з програми та завершити сеанс.

Що робити, коли світло вимкнули

Обовʼязково вимкніть з розеток усі прилади, які працювали в момент відключення. При відновленні постачання може відбутися стрибок напруги, шкідливий для чутливої електроніки. І не тільки через це потрібно усе вимкнути: електрику можуть включити вночі або тоді, коли вас не буде вдома. Якщо ви залишили увімкненим стайлер для волосся або праску, то може статися пожежа.

Якщо ви користуєтеся свічками, будьте обережними. Памʼятайте, що це небезпечно. Не залишайте відкритий вогонь без нагляду. А взагалі краще використовувати світлодіодні ліхтарики.

Тримайте двері холодильника закритими. Так можна довше підтримувати низьку температуру для зберігання продуктів.

 

“Ашан” постачав товари російським військовим під видом “гумдопомоги”

Victoria Niro презентувала нову пісню про незламний дух українців