Сергій Жадан став амбасадором мистецького проєкту Космогонія

Поділитися

Письменник, музикант та волонтер Сергій Жадан став першим амбасадором проєкту «Космогонія», який реалізують у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку.

«Задум «Космогонії» амбітний, глибокий і справді космічний. Спробувати витворити через фарби і образи нашу спільну історію, спробувати накреслити через візуальний ряд ту формулу, що пояснює нас самих. Справжній художній епос, хвиля, що виносить на поверхню найважливіше й найсокровенніше», – каже письменник.

«Космогонія» – проєкт світового рівня, який є унікальним та новаторським у багатьох аспектах, адже поєднує у собі мистецтво, функціональність та філософію.

Знаковий український художник Петро Антип вже протягом року створює найбільшу у світі живописну картину на полотні: висота 10 м і ширина 200 м, її площа дорівнюватиме 2 000 м2 (попередній рекорд належить британському митцю Саші Джефрі, який створив роботу площею 1 600 м2).

Куратор проєкту – Віктор Корсак, фундатор МСУМК.

Картина складатиметься з 9 розділів та приблизно з 500 фрагментів, кожен із яких – самостійний артоб’єкт.

Відвідувачі музею впродовж 1,5 року можуть спостерігати за створенням полотна та творчим пошуком митця. Це дійство за участю художника триватиме понад 3000 годин і стане найдовшим перформансом у світі (попередній рекорд належить Марині Абрамович, перформанс якої тривав 700 годин).

«Космогонія» – це діалог із глядачем про те, як «Хтось, якимось чином, створив щось та когось, та про те, для чого все це». Також це дискус на тему «Де все взялося, де взялися ми і що з нами буде?». Про «Рух від хаосу до порядку і чим все це закінчиться».

Творці проєкту переконані, що даний задум буде вагомим доробком задля включення України у сучасне глобальне мистецтво. Адже таких масштабів, де артоб’єкти інтегровані у виробничі процеси, одним із яких буде найбільший живопис у світі, на планеті Земля допоки не існує.

Таня Сущенко презентувала дебютну пісню “Живі”, яка неодмінно торкнеться кожного українського серця! Пісня про щоденну боротьбу українців за гідне життя та майбутнє нашої держави!

Ціни на картоплю в Україні зросли на 17% за тиждень