Що таке PON-інтернет, якому не страшні відключення світла

Поділитися

В очікуванні зими, користувачі знову масово заговорили про PON-інтернет. Зараз у провайдерів вже достатньо заявок, щоб план на його встановлення був розписаний на кілька тижнів вперед.

Що ж таке PON? Це особлива технологія, яка дозволяє не втрачати доступ до інтернету навіть під час блекаутів. А отже – ви зможете дивитися улюблені серіали, використати 1000 за реєстрацію в новому казино та спілкуватися з рідними попри всі проблеми з електрикою.

Як працює технологія PON

Абревіатура PON розшифровується як “passive optical network”. У перекладі з англійської – “пасивна оптична мережа”. Це різновид оптичного кабельного інтернету, відомого серед користувачів як “оптика”. 

Особливість технології PON  полягає у тому, що пристрій користувача підключається за допомогою єдиного оптичного кабелю. Це значить, що на шляху від АТС до споживача немає жодного пристрою, який потребував би електричного живлення. Це приносить PON-з’єднанню одразу кілька переваг:

  • простота та надійність у експлуатації;
  • можливість працювати навіть за відключення електроенергії;
  • рідкісні випадки поломок;
  • низька чутливість до сусідніх ліній зв’язку.

PON-лінії дозволяють користувачам отримувати не лише інтернет-з’єднання, але і доступ до цифрового телебачення. Вартість послуги – від 200 гривень на місяць. Деякі провайдери пропонують акції, які знижують її ще більше. Також окремо необхідно буде сплатити за підключення та прокладення кабелю, якщо ваш будинок ще не під’єднаний до мережі вибраного провайдера.

Ось як виглядає типова схема PON-підключення:

  1. Провайдер має спеціальний термінал роздачі даних OLT, до якого підключаються кабельні лінії.
  2. Кожна кабельна жила завдяки сплітеру розподіляється на окремі волокна, які йдуть до індивідуальних абонентів.
  3. У безпосереднього абонента встановлюється спеціальний роутер, до якого доєднується кабель інтернет-зв’язку.

Таким чином, технологія передбачає повноцінну роботу, якщо електроенергія присутня у двох місцях – у провайдера та у безпосереднього абонента. Провайдер, зазвичай, забезпечує роботу завдяки генератору. А користувачу для цього достатньо приєднати до роутера слушний павербанк. Саме це зробило PON-інтернет порятунком під час блекаутів.

Переваги PON-підключення

Переваги подібного інтернету очевидні. В умовах, коли взимку ніхто не може гарантувати безперебійне постачання електрики – PON стає справжнім порятунком. Це єдиний вид інтернету, крім мобільних та супутникових систем, який можна заживити електрикою при відсутності централізованого її постачання. Також, на відміну від Старлінків чи схожих систем – PON-інтернет набагато дешевший. А, на відміну від мобільного зв’язку – не залежить від наявності генератора на мобільній вежі.

Додатковими плюсами стає надійність та простота подібного інтернет-зв’язку. Через відсутність пристроїв-посередників – PON-лінії ламаються набагато рідше за звичайне оптичне підключення.

Недоліки PON-інтернету

Певні мінуси у цього підключення також присутні. Зокрема, у випадку пошкодження PON-кабелю – його прийдеться міняти цілком. Тоді як зі звичайним оптичним інтернетом – достатньо замінити лише пошкоджену ланку. 

Також, PON-кабелі неможливо подовжити. Адже, щоб “наростити” довжину – прийдеться ставити з’єднувальний пристрій, який вимагає власного електропостачання. 

Також роботи з проведення цього виду інтернету можуть виконувати лише фахівці. Через складні дії, такі як зварювання волокна – не вийде просто перепід’єднати новий кабель у старий роутер.

Та й сам роутер має надати провайдер – за специфікою підключення, тут підійдуть не всі пристрої. 

Літак, що завмирає в повітрі, і SpaceX Піднебесної

92% українців вважають голодомор геноцидом українського народу