Бельгійські вчені винайшли найяскравіші світлодіоди

Поділитися

Дослідники бельгійської науково-дослідної лабораторії Imec успішно створили світлодіоди на основі перовськітів – PeLED. Пристрої мають видатну яскравість, що перевершує лампи з органічних матеріалів у сотні разів. Проєкт, що фінансується Європейським Союзом, спрямований на розробку напівпровідникових лазерів за лінією PeLED, що може стимулювати розвиток проєкційних, зондувальних систем у сферах життя, медицини, лікувальних технологій, промисловості.

Перовськіти

Перовськіти, унікальні напівпровідникові сполуки, вже довели свою ефективність у галузі фотовольтаїки. Титанат кальцію здатний створити пристрої на гнучкому адгеренті, забезпечувати високу швидкість електронів, що обіцяє економічну ефективність виробництва. Рідкоземельний елемент розглядають як потенційну речовину для світлодіодів. Тому наведеним шляхом рухалися фахівці бельгійського центру Imec під час активації програми ULTRA-LUX. Гості сервісного майданчика https://bizsreda.com/bezdepozytnyj-bonus-pm-kazyno/ також можуть робити персональні відкриття на ігрових автоматах азартного клубу, отримуючи моральну та матеріальну винагороду.

Основною метою дослідників було забезпечення передачі струму з унікально високою щільністю на лімітованій площі адгерента. Розв’язання задачі було виявлено у використанні прозорих і непрозорих рівнів металізації, що чергуються, на мінеральній — сапфіровій підкладці. Прототип світлодіода PeLED продемонстрував досягнення щільності потоку електричного заряду на рівні 3000 А/см².

Характеристика відкриття

За словами наукового співробітника лабораторії, головного дослідника програми, професора Пола Дж. Хереманса – Paul G. Heremans, розробка представлена інноваційною структурою транспортувальних шарів. Рівні включають прозорі електроди, рідкоземельний хімічний елемент як напівпровідниковий активний матеріал. Останній здатний оперувати при збільшеній щільності потоку електричного струму, що перевищує в кілька десятків тисяч разів – 3 кА/см², традиційні стандартні світлодіоди.

Дослідники не обмежують свою мету створенням надяскравих дисплеїв для ноутбуків, стільникових телефонів, іншої побутової електроніки. Зусилля фахівців спрямовані на випуск напівпровідникових лазерів за лінією перовськіту, і виконана робота наближає вчених до успішного досягнення поставленої мети.

Параметри нової архітектури PeLED:

  • наднизькі оптичні джерела;
  • накачування великої щільності потоку електричного заряду;
  • підтримування активування випромінювання світлових хвиль;
  • проєктування тонкоплівкових впорскувальних напівпровідникових лазерних установок;
  • створення лазера, здатного проєктувати зображення, зондувати навколишнє середовище.

Програма також значно поліпшить проведення медичної діагностики пацієнтам лікувальних установ.

У січневому топі вакансій на Тернопільщині – водії, кухарі, продавці. Зарплата до 50 тисяч гривень

Як почистити пульт від телевізора