Коли вагітним можна робити перше УЗД?

Поділитися

Вагітність – це особливий стан жінки. Протягом 40 тижнів її організм активно готуватиметься до народження дитини. У період очікування малюка існує багато цікавих фактів, пов’язаних зі здоров’ям жінки та дитини. Майбутній мамі в нашій країні пропонують зробити 3-4 ультразвукові дослідження під час вагітності. Усі жінки переймаються питанням, чи не шкідлива така процедура, чи не вплине вона на розвиток малюка і здоров’я вагітної?

Вперше УЗД проводиться на 10-12 тижні вагітності, оскільки дозволяє точно виміряти ембріон і виявити відхилення в його розвитку, якщо такі наявні. УЗД, проведене в більш ранні терміни, не зашкодить ембріону, але буде мало інформативним.

За допомогою УЗД на ранніх термінах вагітності можна визначити чимало патологій. Серед них:

1.Життєздатність ембріона.

Серцебиття майбутньої  дитини визначається вже на 4-му тижні від зачаття, а рухи – на 5-6 тижні. Відсутність серцебиття свідчить про завмирання і загибель ембріона.

2.Загроза викидня.

При появі кров’янистих виділень у вагітної визначають стан серцебиття і хоріону (майбутньої плаценти). Це допомагає правильно вибрати тактику і контролювати динаміку стану плода.

3.Раннє виявлення деяких вад розвитку плода.

4.Вчасно запідозрити або виявити позаматкову вагітність.

Відсутність плідного яйця в матці при наявності позитивного тесту на вагітність або показників крові, що її підтверджують, свідчать про позаматкову вагітність. Динамічне спостереження допоможе виявити це точно.

5.Можливість визначити розміри плода і термін вагітності дозволяє слідкувати за правильним розвитком майбутнього малюка і вчасно виявити внутрішньоутробну  загрозу викидня.

6.Виявити кількість плодів уже з 5-го тижня вагітності.

7.Розташування хоріона (майбутньої плаценти).Вчасне виявлення передлежання плаценти або порушення її розвитку допомагає більш уважніше й обережніше вести вагітність.

8.Виключення кісти яйника, фіброміоми матки або інших утворів, які можуть імітувати вагітність або обтяжувати її протікання.

Будь-які відхилення від норми при проведенні УЗД потребують обов’язкової консультації лікаря акушера-гінеколога.

Матеріал підготувала лікар акушер-гінеколог Поліклініки Медікус Ірина Зубакіна

У Тернополі завтра Вахтанг Кіпіані вчитиме етики інтернет-журналістів

Сергій Сімчук: «Ми проти «оптимізації» бюджету, рішення по Чугалівській школі не має прийматися без участі територіальної громади»