В Тернополі відбулось рейдерське захоплення “Тернопільбуду”! (Частина 2)

Поділитися

Після знецінення акцій міноритарних акціонерів «Тернопільбуду» керівництво структури робить другий крок на шляху її приватизації Василем Лилом. Руками тих же акціонерів, котрі не відали про підводні камені українського законодавства, ВАТ «Тернопільбуд» перетворили у ТОВ.

На чергових загальних зборах акціонерів 27 лютого 2009 року у порядок денний винесли чотири питання, які стосувалися перетворення «Тернопільбуду». Перше: припинення ВАТ шляхом реорганізації у ТОВ. Друге: призначення комісії з припинення ВАТ. Третє: затвердження оцінки та умов викупу акцій у тих акціонерів, які не голосували за перетворення товариства. Четверте: затвердження порядку та умов обміну акцій на частки.

Згідно з даними протоколу №10 зборів акціонерів, усі питання курував представник одного з акціонерів Олег Лиховид. Посилаючись на Закон України «Про акціонерні товариства», який на той час набрав чинності, Лиховид розповідав акціонерам, що згідно з текстом документу, їхнє ВАТ, що складається із більше 15 тисяч акціонерів, мали би перетворити у публічне акціонерне товариство (ПАТ). Але якщо вони за це проголосують, то ПАТ зобов’яжуть пройти процедуру лістингу (допуску цінних паперів до торгів на хоч одній фондовій біржі). А це — процедура не з дешевих. Щоб переписати статут новосформованої структури, треба залучати фахівців, що потягне за собою нові видатки. Плюс, деталізував Олег Лиховид, є багато організаційних та інших фінансових незручностей у переведенні ВАТ у ПАТ. Навіть штрафи передбачені за невиконання деяких зобов’язань. Тож щоб звести до мінімуму витрати коштів, є пропозиція переформатуватися у товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Зрозуміло, що після такого переліку страхів та ризиків акціонери, не вагаючись, підтримали рішення припинити діяльність ВАТ шляхом реорганізації у ТОВ зі збереженням усіх майнових прав, грошових коштів, зобов’язань та ін. однак про один пікантний момент в українському законодавстві доповідач опустив. В Законі України «Про господарські товариства» у статті 50 зазначено: «Максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягати 100 осіб». Варто нагадати, що в реєстр акціонерів ВАТ «Тернопільбуд» було включено 15519 фізичних осіб та три юридичних особи. Хто із них мав би увійти в оту заповітну «сотню» і що було робити іншим тисячам обдурених акціонерів?

Усі вони залишилися за бортом, передавши свої акції власними руками реорганізованому ТОВ «Тернопільбуд». Рішення про цю реорганізацію було опублікувано в офіційному друкованому виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку — газеті «Відомості Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку» у номерах 3 (за 9 січня 2009 року) та 28 (від 13 лютого 2009 року).


 Іван Кордуба.

В Тернополі відбулось рейдерське захоплення “Тернопільбуду”!

На продажу нерухомості тернополяни заробили 19 мільйонів гривень

Свобода провалила усі свої плани і задуми на Тернопільщині – вони проситимуть губернатора не розпускати обласну раду, бо не наберуть більшості