“Лохотрон” від паспортної служби

Поділитися

Резонансний факт вседержавного свавілля у сфері Державної міграційної служби, розрахованого виключно на необізнаності, а, можливо, терпінні, чи, можливо, й страху наших співгромадян перед всемогутньою держмашиною. Прикро констатувати факт, що подібна афера існує вже багато років і буде існувати допоки ми самі її не подолаємо.
Вважаю своїм обов’язком написати про інцидент, що вразив мене своїм надзвичайним нахабством.
bq2xz0qfpzoОтже, на початку січня 2015 року, у зв’язку із бажанням виготовити закордонний паспорт нового зразка (біометричний) мені довелось відвідати паспортнй стіл міста Кременця, а саме Кременецький районний сектор Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області.
Впродовж січня місяця мені довелось відвідати дану установу порядку чотирьох разів, де кожного разу мені пропонували прийти через тиждень у зв’язку тим, що документи на даний вид послуги ще не приймають.
І ось нарешті, лютий місяць, документи приймають. Працівниця міграційної служби, полиставши зашарпаний записничок, завідомила, що прийняти документи зможе лише 5 травня 2015р. Цікавий факт, що якщо у Вас немає «блату» у паспортному столі, то і запишуть на чергу через три місяці, а якщо ж Ви маєте зв’язки, то у записничку залишені вільні рядки хоч на завтра.
Як повідомила завідувач Кременецького районного сектору, що для зручності громадян Кременецьким РС здійснюється прийом відповідно до черговості звернення громадян (але не для усіх черга одна).
NWA97OXIxnAПісля цього мені видали два папірці з реквізитами, які я повинен був оплатити не раніше 05.05.2015р. Одна квитанція містила реквізити за держмито 170 гривень та 348,15 гривень (261 грн. – бланк паспорта та 87,15 – послуги за оформлення паспорту), а інша, на 60 гривень для ДП «Документ». Після запитання за що 60 гривень ще зверху, відповіли – за послуги паспортного столу, які ви мусите оплатити. З цим і розпрощались.
Як вияснилось згодом, після опрацювання нормативних та законодавчих актів, це афера загальнодержавного масштабу. Тобто нас обдирають вводячи в оману. Пізніше вам підсунуть договір на клаптику паперу з друкованим текстом, який ніхто ніколи не читає. Зрозуміло, в ньому буде написано про добровільно внесену суму за консультацію і бланки, але копії природно ніхто не видасть (зверніть увагу на цей факт: бланки знаходяться не у паспортиста, а у співробітника ДП Документ»). Зразків та бланків для ознайомлення немає! Натомість вся стіна завішена рекламою ДП «Документ».
v_8Y3VVzSPYМи заплатимо зайві 60-100грн. – за виготовлення паспорта (незалежно закордонного чи внутрішнього) та 25 грн. за приписку + 25 грн. за виписку.
У офіційній відповіді Кременецького районний сектору Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області немає жодного слова про додаткові послуги ДП «Документ» чи обов’язковість їх сплати. Про правила та порядок ведення черги для подачі документів – також ані слова.
Ось такий «паспортний лохотрон».
У паспортистки чисті руки – гроші бере не вона. ДП «Документ» ні при чому – воно працює на обопільних підставах. Правда ніхто з відвідувачів про це не знає і про всяк випадок на клаптику паперу підписується липовий договір, який в одному примірнику залишається у співробітниці ДП і ознайомитися з ним навіть після підписання немає можливості. Ставка на попит на виготовлення/заміну паспорта, безвихідь та страх перед чиновниками.
Автор Шевчук В.М.

Підписано угоди щодо зайнятості переселенців: ла-ла-ла-ла

Зима, що нас змінила