11-класниця з Тернополя винайшла ефективну зброю проти російських безпілотників

Поділитися

11138168_1053442124685789_3241310986617135776_nПро 16-річну школярку з Тернополя Оксану Мурдзу, яка потрапила в ТОП-10 кращих молодих вчених країни завдяки своєму винаходу, інтернет-газета “ПРО ВСЕ” вже повідомляла.  Дівчина запропонувала спеціальний снаряд для відстрілу ворожих безпілотників, що набагато дешевше наявних аналогів. Про це пише «Комсомольської правди».

Снаряд для знешкодження безпілотників – прилад потрібний, а головне, більш дешевий, дієвий і безпечний для людей, ніж деякі сучасні аналоги. Головна перевага Оксаниного винаходу – знищити літальний апарат можна навіть без прямого попадання.

– Для знищення безпілотника достатньо, щоб снаряд потрапив в зону ураження радіусом 200 м від об’єкта, – пояснює “Комсомолці” Оксана Мурдза. – Як це працює? Снаряд запускається з маршового ракетного двигуна. Потім спрацьовують детонатори, ракета вибухає сама і знищує безпілотник, навіть не потрапивши точно в ціль.

Прототипом снаряда тернопільської школярки стала російська електромагнітна бомба з радіусом ураження 3,5 км. Але сторона, яка застосовує її також несе втрати – бомба виводить з ладу все обладнання навкруги. Снаряд Оксани такої загрози не несе.

– Бомба коштує не менше 50 тисяч доларів, ракети самонаведення – близько 50 тисяч євро, а мій снаряд обійдеться всього в три тисячі “зелених”, – стверджує Оксана Мурдза.

Макет снаряда допоміг 11-класниці Оксані стати однією з кращих молодих українських вчених на всеукраїнському конкурсі-захисту Малої академії наук, при якій школярка займається в гуртку науково-технічної творчості та винахідництва. Проектом вже зацікавився місцевий бізнесмен.

– Можливо, доведеться замінити або допрацювати деякі деталі, – каже Оксана. – Зробити такий снаряд без спонсорської допомоги у мене не було можливості. А тепер, може, йому знайдуть застосування.

Довідка про доходи: період для отримання

У Кременці вже палять автівки громадським активістам