Чиновник-регіонал виганяв журналістку з наради і ховався від неї по кабінетах

Поділитися

Гучний скандал стався 19 березня на шахті №10 «Нововолинська». Перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Башкаленко проводив там нараду з керівниками підприємств, задіяних на «будові століття», яку зводять уже 21-й рік.

Приїзду обласного куратора шахти домоглися працівники передпускової дирекції, котрі опинилися перед загрозою масового звільнення.

Допекло людям і безгрошів’я. Востаннє платню на десятій одержали наприкінці грудня – за листопад. Відтоді бюджетного фінансування тут не бачили. У всіх колективах нарікають на хронічні простої та на добровільно-примусові відпустки за свій рахунок.

Масове невдоволення вже вихлюпується у стихійні протести. Колектив передпускової дирекції мітингував 3 дні поспіль, привертаючи до своїх наболілих проблем увагу владців, прокуратури й журналістів. Гірники телефонували на гарячу лінію Кабміну й у телепрограму «Критична точка». Тож обласний чиновник мусив чимшвидше «розрулити» ситуацію, аби протестна пошесть не поширилась на інші підрозділи десятої.

За перебігом наради, яку він проводив у залі технарядної, спостерігали кореспондент незалежної газети «Народна справа» Н.Камишникова і кілька представників трудового колективу. Обговорення відбувалось оперативно й по-діловому, аж поки не дійшли до останнього питання – подальшої долі передпускової дирекції, яку фінансує головний підрядник гірничих робіт – філія ТзОВ «Луганськшахтобуд».

Прохідники підказали обласному чиновнику цікаві цифри, які свідчили про активний дерибан бюджетних потоків із Києва. Пан Башкаленко зирнув на представників замовника будівництва, генпідрядника й головного підрядника – пп. В.Дука, О.Мандрика, В.Пирогова… і невдовзі запропонував робітникам покинути зал. Мовляв, треба, хлопці, порадитись у вужчому колі.

Угледівши журналістку Н.Камишникову, перший заступник голови Волинської облдержадміністрації командним тоном наказав їй вийти. Вона нагадала чиновнику про права журналістів. Башкаленко роздратовано заявив, що нараду припиняє і продовжить у іншому місці. Після чого демонстративно вийшов із технарядної.

«Вузьке коло» начальників різного штибу (з-поміж них перші заступники нововолинського міського голови й голови Іваничівської райдержадміністрації, а також гендиректор ДП «Волиньвугілля») слідом за Башкаленком посунуло до приймальні директора передпускової.

Журналістка теж зайшла туди і поцікавилась у п.Башкаленка, де ж відкритість і прозорість нашої влади. Зауважила, що своїми діями він порушує закони про пресу, про інформацію і це стане відомо громадськості та адміністрації Президента.

А тоді задала чиновнику три запитання: «Чи знають Президент і голова уряду про 7-мільйонну заборгованість із зарплатні на цій стратегічній будові? Чому міністр запевняє, що всі борги шахтарям України виплачено? І чи сприятиме обласна влада залученню державних замовлень на це державне підприємство, яке працює на кабальній угоді з приватною структурою?»

Після тривалої паузи перший заступник голови ОДА, щось прожувавши, відповів: «У мене вихідний день».

Що робити з допитливою журналюгою – поважні керівники не знали. Хотіли було знову перейти до технарядної.

– Невже через примху амбітного чиновника ви бігатимете з кабінету в кабінет, як щурі? – привселюдно поцікавилась журналістка.

Далі події розгортались, як у кіно.

– Ото через неї Олександр Костянтинович зараз поїде, і ваше питання не вирішиться! – заявили робітникам передпускової дирекції деякі особливо послужливі начальники.

За їхньою вказівкою група кремезних чоловіків утворила затор на дверях приймальні, випустила по одному всіх керівних учасників наради – і перепинила журналістку. «Вузьке коло» на чолі з Башкаленком забігло у зал технарядної, під дверима якого стали стіною з десяток молодиків. Вимахуючи перед обличчям журналістки кулаками і брутально смикаючи її за руки, вони не допустили кореспондента на засекречену Башкаленком нараду.

Хвилин за 15 чиновник вийшов до народу і повідомив, що угоду передпускової дирекції з приватною структурою «ЛШБ» буде продовжено до кінця року.

Під ріденькі оплески перший заступник голови ОДА запевнив, що бюджетне фінансування з Києва відновиться у середині квітня. Тоді ж таки люди одержать і заборговану платню.

Один із робітників щось запитав у чиновника, «як у представника Партії регіонів».
– Ви будете сміятись, але я – не представник, а ГОЛОВА партії! – заявив Башкаленко.

Довідково. Олександр Башкаленко очолює Волинську обласну організацію Партії Регіонів. Головою ж партії є Микола Азаров. Почесним лідером – Віктор Янукович.

Наталя Камишникова

Від «свинячого» грипу помер 50-річний мешканець Чортківського району

У перший день роботи виборчого Синоду главу УГКЦ не обрано