Роман Заставний буде депутатом Верховної Ради від Тернополя?

Поділитися

Здавалось би, про це ще зарано говорити. Проте, насправді, до осені, до старту виборчої кампанії, місцеві політ еліти «вирішать» долю фаворита. Наразі, таким кандидатом є колишній мер Тернополя Роман Заставний. Як відомо, його кандидатуру підтримають партії «За Україну!» і «Фронт змін». Кандидат від партії влади –Володимир Зубик (нардеп від Партії Регіонів, заступник Ореста Муца) вирішив нібито не брати участі у виборах. З надійних джерел з місцевої «яничарської» організації стало відомо, що виборці не підтримають кандидата від Партії Регіонів, навіть при обіцянці 280 гривень. Чому? Та тому, що на попередніх виборах тернополянам не віддали обіцяних …80 гривень. Нібито по Тернополю розрахувались з людьми лише на 20%, а по області – на 10%. Чи то обласне і міське керівництво «приватизувало» кошти людей, які продали голоси на останніх виборах, чи в них така «липка» команда, але «бензиновий магнат» зрозумів, що за будь-якого фінансового вливання, він не стане депутатом. Тому, Орест Муц нібито вже домовився з … Романом Заставним і виставить на осінь непрохідну родичку-депутатку Ярославу П’ялу. Не буде серйозної боротьби і з кандидатами від «Нашої України» і БЮТу. Керівництво політичної сили Ющенка розуміє усю безперспективність затії. Їхнє головне завдання- виторгувати якомога більше «преференцій». По місту Тернополю від БЮТу йтиме не важковаговик. Нардеп Василь Деревляний традиційно йтиме «селянським» Тернопільським районом. Інші члени БЮТу на Тернопіллі не є розкрученими. Спробуйте, згадайте хоча б імена кандидатів на посаду міського голови від БЮту!? Ото ж бо й воно. Хіба, зі столиці прийде якийсь варяг. Але без допомоги Юлії Тимошенко він на 99% непрохідний. А Юлія Тимошенко лише один раз підтримала свого кандидата на посаду мера – Олександра Турчинова в Києві. То й то невдало. Тому «бютівці», найімовірніше, йтимуть в фарватері Романа Заставного, оскільки збігаються їхні інтереси – «мочити» «Свободу» і їхнього кандидата – Олексія Кайду.
Голова облради теоретично має непогані шанси вчепити на лацкан депутатський значок, проте за два роки він нічого конкретного не зробив не те, що для Тернопілля, але й обласного центру.
Нині «тягнибоківець» відверто дратує тернополян з біг-бордів і сіті-лайтів. З квітня місяця Олексій Петрович вітає мешканців краю з… Великоднем. Великим мінусом Кайди є те, що він не місцевий, що навіть не намагається прислухатись до «тернопільських свободівців», яких усунув від влади. Тобто, реальної команди голова облради не має. Інтелігенція Тернополя не підтримує «свободівця» через його «пацанячий прикид» і «сленгову розпальцовку».

З місцевих олігархів пограти м’язами захоче Василь Чубак. Керівнику «Подолян» вдало «підсунули» телевізійних піарників на минулих виборах, які «вбили» рейтинг Чубака. Керманич «Подолян» тішився телевізійною рекламою, як мавпа дзеркальцем. Аж «докумекав», що «вічне мистецтво» у його виконанні не лише не привернуло уваги потенційних виборців, але й відлякало реальних. Ну не можна Чубаку на екрани телевізорів пхатися! Він це мусить зрозуміти! Якщо хоче повернутись на політичну арену. Максимум для Чубака – інтерв’ю в газетах. Про нього мають говорити справи.
Але, за неофіційною інформацією, Чубаку нібито проведуть «телесемінари», в яких розкажуть який він файний, телегенічний, як професійно підріс, і керманич «Подолян» знову «купиться».
Про Василя Лила кажуть в Тернополі – «довго запрягає». Хоча на мерських перегонах він ввійшов лише в п’ятірку, але мети своєї досягнув – став депутатом міської ради. Саме крісло депутата, а не мера – було головною метою найкрутішого будівельника Тернополя. Проте, якби до його «стратегій і тактик» силу волі і рішучість, то це був би давно політик «столичного розливу». Але доля Василя Щепановського виступає чималим стримуючим фактором.
Знаючі люди стверджують, що Василь Йосипович – реальний «сірий кардинал» тернопільської мерії, бо він найфілігранніше «розрулює» справи в міськраді.
Мінусом Лила є те, що він не має потужної політичної сили. Про «Нашу Україну» говорити не будемо, щоб не смішити читачів «Про все». Та й постійні скандали в будівельній галузі міста (хоча «Тернопільбуд» до них не має жодного стосунку) не додають балів політику-будівельнику.
Можливо, «політичну цноту» втратить Михайло Грод. Він міг стати депутатом облради від БЮТу, але «юридичні запроданці» Портнова зі столиці порадили місцевим «тимошенківцям» здати мандати. Але реальною політичною боротьбою Михайло Грод не займався. Він навіть не хоче давати «випадкових інтерв’ю» для університетської газети, бо доволі обережний з громадською думкою.
Про Сергія Тарашевського з «Єдиного центру» не має про що говорити. Без Юрія Чижмаря він уже спробував прийти до міської ради. Що з того вийшло – загальновідомо.
Не люблять у Тернополі УНП. Ще з часів розколу РУХу. Тому ні Володимир Болєщук, а ні тим паче Олег Боберський можуть навіть не рипатися на мажоритарну. Праця у Тернопільському районі, а нині в облраді останнього, яскраво демонструють, що їм краще триматися в тіні. Тобто у списку. Після «кидка» на останніх виборах політично недосвідченого кандидата Ігоря Гуди , навряд чи він погодиться в час кризи викинути капітали на химерне депутатство, яке йому не підкорилось навіть у міськраді.
Не підуть у політику й тернопільські ректори. Сергій Юрій з економічного університету та Леонід Ковальчук з медичного сьогодні більше дбають про здоров’я, Володимиру Кравцю не дозволяє віра, а Петро Ясній лише відчув смак управлінця і хоче вивести технічний університет в лідери серед вишів Тернопілля.
Тому, напередодні літніх вакацій, все вказує на те, що тернопільська еліта зробить ставку на Романа Заставного. Але як воно буде – побачимо у вересні.

Розбита пляшка стала знаряддям погроз грабіжника

Сьогодні у Тернополі презентують “Світ Миколи Лисенка”