На Лановеччині розклад уроків буде складати голова РДА

Поділитися

Проблеми малокомплектних шкіл з кожним роком стають все більш гострішими і не лише в Лановецькому районі. Наповнюваність класів з роками зменшується, а відтак виникають питання щодо штатних нормативів працівників навчальних закладів.
Районною радою попереднього скликання, де Партія Регіонів представлена не була, без зайвих обговорень, в серпні 2010-го , перед початком нового навчального року депутатами було прийнято рішення про надання дозволу відділу освіти на понаднормативне фінансування посад та поділ класів на групи. Таким чином у п”яти школах І-ІІ ступенів, а саме : Бережанській, Ванжулівській, Верещаківській, Молотківській, Печірнянській було збережено на 0,5 ставки посади заступників директорів по навчально-виховній роботі, на 0,5 ставки педагогів-організаторів, та у трьох школах ще й на 0,25 бібліотекарів.
Цьогоріч, перед новим навчальним роком, проблема повторилася, але додалося ще дві школи – Великокуськовецька та Синовецька. Проте, за поданням відділу освіти РДА (завідуюча Ратушко В.А.(ПР), на чергову сесію райради 18 серпня було підготовлено проект рішення в якому про бібліотекарів і згадки не було, а заступників директорів пропонувалося перевести на 0,25 ставки. Це при 8-годинному робочому тижні завуч працював би лише з 9.00 до 11.00 год. А хто слідкував би за навчальним процесом до закінчення уроків, вирішував робочі питання: заміни, атестації, методичної роботи та багато іншого, що входить в посадові обов”язки? Чи може завуч на 0,25 складав би розклад лише на два дні в тиждень? Депутатська комісія районної ради з питань культури, мистецтва, духовного відродження, освіти, молоді, туризму, фізичної культури і спорту (голова Шандрук В.В.(“Батьківщина”) прийняла рішення винести на затвердження проект про залишення посад на рівні минулого року , по 0,5 ставки. Бюджетна комісія, членом якої я є також підтримала освітян. Але…оскільки самих проектів на руках в депутатів не було, то на сесії депутати (а проекти дали лише керівникам фракцій) виявили так званого “троянського коня”. В рішенні формулювання зводилося не до звичайного “дати дозвіл на понаднормативне фінансування посад”, а звучало так “рекомендувати районній державній адміністрації за результатами виконання районного бюджету за 9 місяців 2011 року внести пропозиції по виділенню коштів на видатки щодо понаднормативного введення посад та поділу класів на групи у 2011/2012 навчальному році…” У випадку голосування за такий проект рішення доля завучів залежала б від виконання районного бюджету і вирішувалася б знову аж у жовтні. А діти сядуть за парти 1 вересня !!!
Після довгих дискусій депутати від “Батьківщини”, “Свободи”, УНП, “Фронту змін” та частини “Нашої України” не голосували за проект адміністрації, запропонувавши просто дати дозвіл фінансувати посади понаднормово. “Регіонами”, серед яких голова РДА Морозюк В.М., його заступник Козира В.А., голова райради Блажейчук О.П. та його заступник Дяченко В.І.(ЄЦ) не підтримали проект опозиціонерів, мотивуючи своє небажання голосувати і дати людям роботу, а дітям умови навчання, банальною відсутністю коштів. А чи так економлять чиновники на власних преміях, надбавках, транспортних витратах ? Лише бюджет “регіонівської” районної ради в декілька сотень гривень більший у порівнянні з минулим роком. А виконання районного бюджету – це вже повноваження РДА. Голова ради не зміг продовжувати сесію, оголосив перерву. Після перерви до залу повернулося лише 15 депутатів з 28 необхідних. Ось вам і рівень поваги до керівництва ради. Про наступне пленарне засідання голова ради обіцяв повідомити додатково.
Чи додасть така позиція представників владної команди рейтингу “Партії Регіонів”- це вже не моя головна біль, хай керманичі звітують перед О.Муцом. Я ж , як і решта опозиційних депутатів, за те, щоб люди мали роботу, новий навчальний рік розпочався вчасно та і з розкладом уроків.
Через тиждень в районі педагогічна конференція на яку запрошено голову Тернопільської ОДА В.Хоптяна. Чи візьме на себе відповідальність та сміливість голова РДА Морозюк В.М. повторити перед освітянами слова, які він сказав на сесії районної ради, що в школах завучі не потрібні, а розклад уроків складе директор .
На кому хочемо зекономити, панове “регіонали”, чи може розклад будуть складати голови РДА та їх заступники ?

Рекордна кількість гонщиків візьме участь у чемпіонаті Європи з водно-моторного спорту в Тернополі

Розпочався легкоатлетичний багатоденний надмарафонський пробіг за маршрутом – Донецьк-Дніпропетровськ-Київ-Житомир-Вінниця-Хмельницький-Тернопіль-Львів