Володимир Кравчук: «Писати історію Збаража треба сьогодні, поки в пам’яті людей живуть події та імена героїв, борців за незалежність України»

Поділитися

Член обласної Спілки журналістів, історик, краєзнавець, наш краянин Володимир Олексійович Кравчук збирає матеріали для написання книжки про історію Збаража і мріє, щоб вона найближчим часом потрапила на прилавки книгарень. Щоб зрозуміти, якою буде ця книга і про що, треба, передусім, дізнатися про самого автора та про його задуми.

Батько навчив ремесла, а мама прищепила любов до співу

Народився Володимир Олексійович Кравчук 25 серпня 1933 року в маленькому селі Пахиня на Лановеччині у багатодітній родині коваля. Сім’я, виховуючи дев’ятеро дітей – трьох дочок і шістьох синів, жила бідно. Виручали працьовиті руки батька-коваля, який змалку синів привчав до праці. – То була не просто фізична праця, а трудове виховання, – пригадує Володимир Олексійович, – бо, довіряючи нам ту чи іншу роботу, батько завжди пояснював, що і як треба робити, щоб було якнайкраще. Наказував – щоб люди поважали, треба  робити усе як годиться.

Завдяки батьковій науці сини добре засвоїли ковальську, бляхарську, мулярську та столярну справи.

– Якщо від тата я навчився різного ремесла, то від мами, яка співала в церковному хорі, навчився співати, – розповідає Володимир Кравчук. А ще дуже любив духову музику і за духовим оркестром міг іти на друге-третє село. Мабуть, тоді і зародилося у мене бажання здобути музичну освіту.

Мрія Володимира Кравчука здійснилася після служби у війську. Він став студентом Чортківського педагогічного училища. За три роки, не маючи музичної підготовки, освоїв техніку гри на скрипці, піаніно, народних та духових інструментах. У 1960-1961 роках вчителював на Лановеччині. Згодом, через сімейні обставини, був переведений у на роботу до Збаража у школу №1.

-12 років я викладав музику і співи у Збаразькій середній школі №1, – продовжує свою розповідь Володимир Олексійович, – а по сумісництву – у другій та третій школах міста. Крім того, організовував хори, ансамблі з якими виступав на різноманітних конкурсах, районних та обласних оглядах художньої самодіяльності, займаючи призові місця.

Будучи з дитинства фанатично закоханим у духову музику Володимир Кравчук створив шкільні духові оркестри, які виступали на високому професійному рівні. У репертуарі були союзний, республіканський, партійний гімни, похідні, похоронні марші, художні та танцювальні твори. Оркестри виступали  на різноманітних заходах: випускних вечорах у школах, демонстраціях на честь державних свят, святах молоді тощо. – Було й таке, пригадує Володимир Олексійович, – що під час виборів учасники шкільного оркестру, діти з шести-семи  навколишніх сіл, ночували у школі, щоб о 6-й годині ранку виконанням державного гімну відкрити початок голосування, а також їздили  на вантажівці вулицями міста і скликали виборців. За рік юні музиканти давали більше 40 концертів і все це, варто зазначити, безкоштовно.

Для додаткового заробітку Володимир Кравчук у вільний від учительської роботи час, організовує духові оркестри на тарному комбінаті, цукровому заводі, автопідприємстві, РайСТ, СПТУ-25. Вечорами, у вихідні дні, організовує хори та оркестри у Мусорівцях та Вищих Луб’янках.

Другою улюбленою справою, після музики, для Володимира Кравчука стала історія. Він закінчив Львівський університет, здобувши фах вчителя історії. З 1973 до 1993 року  –  викладає у першій школі історію, суспільствознавство, основи держави і права. – Будучи завзятим краєзнавцем, я обходив всі підприємства Збаража і Вишнівця та описав їх, – розповідає Володимир Олексійович. – З тими матеріалами, які, треба сказати, ще ніде не публікувалися я виступав з учнівськими лекторськими групами  у школах та організаціях міста. Виступи юних лекторів звучали по районному радіо, про них писали в газетах. Краєзнавчі матеріали використовував для проведення уроків історії, правознавства, лекцій біля дошок пошани, у музеях, біля пам’ятників.

Декілька років Володимир Кравчук очолював районне методоб’єднання вчителів історії, організовував історичні гуртки, був головою товариства з охорони пам’яток історії та культури, членом товариства «Знання». -Доводилося працювати у нелегкий час, – розповідає Володимир Кравчук. Програма з історії у старших класах була переповнена творами  Карла Маркса, Леніна. На урок з історії могли прийти окрім директора чи завуча представники комсомолу, райкому партії.

Зараз Володимир Олексійович Кравчук на заслуженому відпочинку, однак веде активний спосіб життя,  займається улюбленою справою – пише історію краю, зокрема Збаража. – Пригадуючи батькову науку, займаюся ковальством, бляхарною справою, а також садівництвом, виноградарством, – ділиться Володимир Кравчук. Написав історію рідного села, беру участь у написання історії Лановеччини. Друкуюся у газетах «Вільне життя», «Голос Лановеччини», «Народне слово».

-Проживши 50 років у Збаражі, – зазначає Володимир Олексійович, – знаючи кожну його вуличку, школу, церкву, підприємство і те, що 800-річний Збараж не має написаної власної історії, а лише окремі публікації у «Галицькій брамі», «Історичному віснику краю», «Наукових записках» НЗ «Замки Тернопілля», я вирішив зібрати матеріал для написання великої, цікавої, ілюстрованої історії міста.


Багато матеріалів з історії Збаража вже зібрано

– У вступній частині книжки я описав природні умови та загальні відомості про Збараж. При цьому  використав дуже цікавий матеріал  з «Червоної книги Збаражчини», яка побачила світ завдяки копіткій, наполегливій та багаторічній праці видатних природолюбів, краєзнавців, подружжя педагогів-географів Василя та Ніни Марцинишиних. Загальні ж відомості про райцентр зібрав сам, – розповідає автор майбутньої книги про Збараж.

До першої частини книги «Стародавній Збараж» наукові працівники НЗ «Замки Тернопілля» мають готові матеріали по таких розділах:

1. Давній археологічний та літописний Збараж.

2. Походження назви міста.

3. Власники Збаража, замків та їх герби.

4. Рятівні підземелля.

До другої  частини книги «Середньовічний Збараж», вони мають матеріали до роздумів:

1. Вулиці середньовічного Збаража. Пожежна частина.

2. Ринкова площа. Магістрат.

3. Оборонні споруди Збаража  під час українсько-польської війни (1648-1654 рр.)

4. Облога Збаража та битва 1648 р.

До третьої частини книги «Збараж в період нової та новітньої історії» я підготував матеріали до роздумів:

1. Збараж під владою Австрії (1772-1918 рр.)

2. Перша світова війна (1914-1918 рр.). Утворення ЗУНР.

3. Збараж вдруге під владою Польщі (1920-1939 рр.)

4. Події в Збаражі в роки Другої світової війни (1939-1945 р.)

5. Збараж в роки радянської влади (1944 -1991 рр.)

6. Життя Збаража у незалежній Україні (1991-2011 рр.)

При підготовці згаданих розділів використовував архівний, музейний, історичний матеріали, спогади ветеранів праці, Другої світової війни, старожилів міста.

При написанні матеріалу про діяльність у Збаражі Народного руху Володимир Кравчук використав «Народний Рух України на Збаражчині» у  двох книгах. Матеріал про участь збаражан у Помаранчевій революції зібрав і описав сам.

– Для збирання матеріалів до другої  частини книги – «Культурно-освітній і духовний Збараж», я розробив цілу систему анкет, – розповідає Володимир Олексійович, – для вчителів, директорів шкіл і позашкільних закладів, дитячих садочків, а також культпрацівників, працівників санітарно-епідеміологічної станції, Червоного Хреста, священиків, керівників спортивних товариств, промислових і транспортних підприємств, Збаражгазу та РЕМу.

Протягом року автор майбутньої книги про історію Збаража зустрічався з цими людьми, спілкувався, записував короткі історичні довідки про школи, церкви, підприємства та збирав біографічні дані.

– Завдяки щирій та активній допомозі головного лікаря Збаразької центральної районної лікарні Олександра Стасишена та старшої медсестри поліклініки Стефанії Вегери мені вдалося зібрати короткі  біографії 50-ти ветеранів медичної служби району, – зазначає Володимир Кравчук. А Олександр Вітюк надав альбом випуску двохрічних курсів медсестер при Збаразькому РК Червоного Хреста 1964-1966 рр. Віталій Назарчук дав альбом за 1987 рік «Наша сім’я» – саме так він називає свій колектив медпрацівників. Ну а Олександр Кізь дав понад десяток  фото, на яких зображені відомі лікарі, зокрема, Франц Ясінецький з дружиною, подружжя лікарів Гладиш, Матиян та інші.

За словами Володимира Кравчука, про лікарів Збаража зібрано стільки матеріалу, що якщо не вдасться його вмістити повністю в книгу з історії Збаража, то можна буде видати  окремою збіркою.

Про ініціаторів, організаторів та спонсорів будівництва храмів з наданням фото зовнішнього вигляду, іконостасів, церковних хорів здали інформації більшість священиків та церковних громад Збаража. Серед них церква Христового Воскресіння, Святого Петра і Павла. Детально описано історію будівництва Святопокровського храму.

– Не історичну довідку, а справжню історію Храму Різдва Христового написала керівник церковного хору Галина Сливка, – розповідає Володимир Кравчук. – Вона, зокрема, пише, що ініціатором та організатором будівництва цього храму була людина, яка з Божою поміччю згуртувала церковну громаду для цієї богоугодної справи – отець Василь Бумба. Написала, що площу під будівництво храму громада викупила у забудовників, що 29 жовтня 2000 року на місці майбутнього храму встановлено і освячено дерев’яний хрест. Цього ж року закладено фундамент церкви. Будівництво тривало з 2001 по 2006 рік. Назвала поважних спонсорів  жертводавців −-парафіян, навіть написала віршовані вітання найщирішим, найактивнішим. Кожна подія підкріплена фотографією.

Щодо підготовки історії міста Збаража, зокрема його культових споруд, то Володимир Кравчук тісно співпрацює з талановитим збаразьким фотографом Віталієм Ревуном.

Активно відгукнулися на пропозицію про збір матеріалів для книги також  Адвентисти Сьомого Дня, Свідки Єгови, християни віри Євангельвської, Римо-католицька церква.

Як зазначає Володимир Кравчук, хороші, цікаві і важливі матеріали про бібліотеки, кінотеатр, хори, оркестри, вокальні ансамблі підготували методисти РБК Ірина Славута і Марія Бороздіна.

Про  Збаразьких гирьовиків та їх досягнення детально описав двічі чемпіон світу, майстер спорту міжнародного класу Петро Багрій, який неодноразово прославив Збараж на міжнародній арені. А про спортивну гордість Збаражчини, борівську команду «Чемпіон» та її успіхи описав справжній патріот нашого міста, тренер клубу Петро Король. Про фізкультурно-спортивний Збараж  написав багаторічний  його керівник Дмитро Бутор.

Не  забарились з наданням матеріалів з історії підприємств Збаразький цукровий завод, «Агробуд», тарний комбінат, колишній ПМК-8, «Сільгоспхімія», Збаразьке АТП-16140, АТ «Збаражгаз», РЕМ.

Але прикро, що не відгукнулися колишня  «Сільгосптехніка», завод «Госплитва», цегельний завод, хлібозавод, «Квантор» і залізнична станція.

Щодо розділу «Освіта», то, за словами Володимира Олексійовича, найактивнішими виявились усі чотири дитсадки Збаража.

Ще не повністю здали матеріали з історії будівництва школи, її директорів, учнівський та педагогічний колектив ЗОШ №3 та школа – інтернат.

У зборі матеріалів з історії Збаразького ПТУ-25 велику допомогу надає інженер-механік, викладач спецдисциплін Богдан Нагай. Завдяки йому вдалось зібрати матеріали про  усіх десятьох  директорів ПТУ-25, починаючи з 1954 року, коли власне було засноване училище. Зібрано матеріали і про 13 ветеранів праці.

Дуже добре описав діяльність музичної школи починаючи з 1945 року, пригадавши  директорів, ветеранів праці, випускників, які стали відомими професійними музикантами її директор Віктор Добровольський.

Директор ЗОШ №2 ім. І.Я.Франка Ганна Альохіна надала цікаві відомості про школу більш як 100-літньої давності. Вона назвала прізвища та  імена десятків директорів школи, вчителів-методистів, надала фото гуртків, спортивної команди, школи, вчительського колективу.

– Мені прикро, що керівництво ЗОШ №1, в якій я працював понад 30 років, зволікає з наданням даних про історію навчального закладу, – додає Володимир Кравчук. – До сьогодні не виготовлене фото школи та педагогічного колективу. А вчителі-ветерани, з якими я працював, лінуються чи не бажають дати короткі біографічні відомості про себе, заповнити анкети, зсилаючись на  погану пам’ять.  На мою думку, коли пишеться історія школи, в якій ви працювали, то  ваш моральний обов’язок надати потрібну інформацію та ще й посприяти цьому. Не будьте просто заробітчанами, шановні колеги.

Збаражани хочуть мати книгу про історію свого міста

Як розповідає Володимир Кравчук, зустрічі та розмови з людьми засвідчили, що збаражани цікавляться історією свого міста і хотіли б, щоб вона була написана.

– Разом з тим, дуже прикро, – наголошує Володимир Олексійович, що є серед нас люди, які не мають навіть світлин батьків і нічого не можуть про них розповісти, а дехто навіть свою фотографію півроку шукає.

Я  думаю, що в наш час є всі можливості для видання справжньої історії нашого міста. Тут є  історики, географи, краєзнавці, письменники, журналісти, художники, хороші фотографи. Вагомі напрацювання з історії Збаража мають молоді творчі наукові працівники НЗ «Замки Теропілля» Володимир Данилейнко, Наталя Ганусевич, Руслан Підставка, Олег Мандрик та більш досвідчені Володимир Чайка і Микола Даниленко.

Писати історію Збаража треба вже, поки в пам’яті людей живуть події та імена героїв, борців за незалежність України.

Правда  й в тому, що частина людей неохоче надає інформацію, мотивуючи це тим, що нікому не буде профінансувати видання книги. Я ж впевнений, що знайдуться молоді патріотично налаштовані підприємці-меценати, які  допоможуть у цій важливій справі, повідомляє “Народне слово”

А ви, шановні збаражани, будьте патріотами та господарями свого міста, не будьте байдужими до його історії і сьогодення та  творіть свою історію.

 

Від редакції: цікаві матеріали про історію Збаража надсилайте

вчителю історії, краєзнавцю Володимиру Кравчуку за

адресою: м.Збараж, вул.Січ.Стрільців, 6, контактний телефон.:2-32-31.

Продовження неймовірно-емоційного фоторепортажу з Тернополя, де знесли капличку

На Тернопільщині є село, яке не визнає влади президента Януковича