Новий хіт від тернопільської влади – екстерне навчання екскурсоводів, або Як за кілька уроків стати “профі”

Поділитися

Як вже раніше писала інтернет-газета «Про все», влада Тернопільщини вирішила, що показувати гостям наш край нікому. Саме тому, з ініціативи управління з питань туризму облдержадміністрації та за підтримки управління у справах сім`ї, молодіжної політики, спорту і туризму міської ради розпочали роботу курси по підготовці  фахівців туристичного супроводу. Тут майбутні екскурсоводи проходитимуть навчальну практику, яка поєднуватиме лекційні та семінарські заняття. Щодо викладацького складу, то до роботи на курсах залучені фахівці з ТНПУ ім.. В. Гнатюка, працівники обласного краєзнавчого музею, спеціалісти в галузі архітектури, екскурсоводи з солідним стажем роботи, а також тих, хто працює у туристичних організаціях. Методичну підтримку роботи курсів здійснює Інститут туризму Федерації профспілок України.

Фахівцям є про що розповісти про туристичну галузь та особливості нашого регіону, який багатий на архітектуру, має чималу культурну та історичну спадщину. Зокрема, програма навчання включає: ознайомлення з організацією туризму та екскурсій в Україні, основними нормативними документами, які регламентують туристсько-екскурсійну справу в Україні, вивчення методики організації, розробки та проведення екскурсій, туристичне краєзнавство.

В процесі навчання  кожний слухач курсів повинен розробити дві екскурсії: оглядову – по Тернополю та одну з автобусних екскурсій по області. Це дасть можливість, одразу ж після закінчення курсів та акредитації, почати роботу в якості екскурсовода.

Організатори курсів обіцяють, що слухачі, які успішно закінчать курси, отримають посвідчення екскурсовода та зможуть подати документи в управління з питань туризму для отримання Дозволу на право здійснення  туристичного супроводу  відповідно до Положення про акредитаційну комісію з видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу, затвердженого розпорядженням голови ОДА від 22.11.2006 року №681, згідно якого серед інших документів, що подаються до Акредитаційної комісії,  потрібен документ про фахову освіту.

Отримавши Дозвіл на право здійснення туристичного супроводу – екскурсоводи матимуть змогу офіційно проводити екскурсії, як для місцевого населення, так і для гостей Тернопільщини з інших регіонів України та з-за кордону.

Цікаво лише, чим збирається зайняти влада тих, хто сьогодні, має диплом спеціаліста-географа чи молодого фахівця туристичної галузі? Адже, як свідчить статистика, більшість з них або працюють не за спеціальністю, або ж стукають «у всі двері», де у відповідь просто розводять руками. Для чого тоді навчатись стільки років, якщо за якихось кілька відвідувань «професійних уроків» можна отримати документ, за яким ти автоматично стаєш “гуру” туристичної галузі? 

Лілія Куленич

Ножиці як знаряддя вбивства

Куди дивиться тернопільська митниця?