Урочиста академія, присвячена 125-літтю від дня народження Леся Курбаса, зібрала митців і науковців, представників влади, засобів масової інформації та громадських організацій краю

Поділитися

  У Старому Скалаті – колисці геніального актора, драматурга, режисера, перекладача, педагога, народного артиста Леся Курбаса – відбулися урочистості з нагоди 125-річчя його уродин. Велика зала сільського будинку культури заледве вмістила усіх бажаючих віддати шану геніальному землякові.

Заступник голови Тернопільської обласної ради Олег Боберський передав вітання від очільника обласної ради Олексія Кайди такому урочистому та поважному зібранню, а також

підкреслив: «Цей рік, згідно з рішенням Тернопільської обласної ради, оголошено в регіоні Роком Леся Курбаса. Ми віддаємо шану цьому видатному реформатору театру. І хоча він і народився у самбірському готелі, що на Львівщині, проте його дитинство і юність минули тут, у Старому Скалаті Підволочиського району Тернопільської області, у дідовій хаті. Саме  родина  діда–священника, саме Тернопільська гімназія, саме ця земля викохала визначного митця, науковця й мислителя. Саме тут відбулося і становлення його феномену, закладалися основи високої освіченості, тут гартувався його дух.

Переконаний, що все це стало передумовою створення насправді авангардного, нового, глибоко філософського театру, який по-новому ніс до глядача усю світову класику від Софокла до Ібсена. Геній Курбаса особливо яскраво спалахнув у тандемі із Миколою Кулішем, показуючи усю трагедію кризи тогочасного суспільства, нищення особистості та нації. Чого вартують тільки слова тьоті Моті із Курська:«…гораздо приятней быть изнасилованной, чем украинизированной» та «їхня українізація — це спосіб виявити всіх нас, українців, — і знищити нас усіх разом, щоб і духу нашого не було… Попереджаю!» від дядька Тараса — героїв комедії «Мина Мазайло». Лесь Курбас був страшний для тодішнього тоталітаризму як руйнівник заскарузлості, примітивізму та рятівник Людини й Нації. Його стратегії випереджували час, бо торкались не лише філософії театру, а й художньо-естетичних  та соціальних засад самого суспільства. Режим знищив митця фізично, та не убив його справи. Вона живе й сьогодні. Це доводить сьогоднішня повна зала, мистецький заспів «Стежина до Курбаса» у виконанні студентів другого курсу кафедри театрального мистецтва Тернопільського Національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, творчі здобутки нашого театру й, безперечно, фестиваль молодої режисури Тернопільські театральні вечори. Дебют», який вже багато років поспіль збирає на тернопільських сценах представників театрального мистецтва з України та з-за кордону». Олег Боберський подякував громаді Старого Скалату за проведену роботу щодо організації урочистостей.

Серед присутніх у залі були академік Міжнародної академії оториноларинтології, голова Українського товариства «Славута» в Москві, уродженець Старого Скалату Василь Антонів, народний артист України В’ячеслав Хім’як, народний артист України Олег Мусійчук та інші шановані й знані люди краю.

У рамках відзначення 125-ліття Леся Курбаса відбувся великий концерт за участю артистів Тернопільської обласної філармонії, акторів Тернопільського академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка, солістів будинку культури с. Старий Скалат тощо.

 

«Атріум fashion days»: примітивна мода з провінції

У Кременці обговорювали законопроект, який стосується майбутнього лаври