Голова освітянської комісії облради Віталій Шафранський: «Вступна кампанія-2012 – найсумнівніша за останні роки»

Поділитися

На перший погляд суттєвої різниці між вступною кампанією минулого року і цьогоріч можна і не помітити. Адже впродовж липня триває прийом документів. Абітурієнти можуть подати документи до п’яти вищих навчальних закладів та на три спеціальності в кожному з них. Не змінився перелік необхідних документів. За основу для зарахування беруться результати зовнішнього незалежного оцінювання, атестату про середню освіту тощо. Але це лише на перший погляд. Коли ж проаналізувати глибше, то стають очевидними не просто відмінні риси, а ті, я б сказав, які поглиблюють нерівність серед абітурієнтів, породжують сумніви щодо чесності та прозорості процесу вступу.

Насамперед, зазначу, що особливістю вступу-2012, найімовірніше, стане більш жорстка конкуренція за місця державного замовлення. Тому що кількість потенційних абітурієнтів є набагато більшою, аніж зареєстрованих на ЗНО-2012. Так лише цього року для участі в основних сесіях ЗНО зареєструвалося на 22 % абітурієнтів більше, ніж попереднього. Крім того, дійсні сертифікати ЗНО починаючи з 2008 року. Такі додаткові фактори як конкуренція сертифікатів ЗНО різних років та ще й середній бал атестата створюють нерівні умови серед абітурієнтів.

Разом з тим, мабуть жодного року не було стільки недоречностей із ЗНО як в 2012 році. Зокрема: зростання кількості помилок у тестах, різна складність завдань в двох сесіях, використання оприлюднених на пробній сесії чи минулого року завдань.

Негативу додає і таке нововведення як додаткові бали (20 балів з профільного предмета) за підготовчі курси вищого навчального закладу. Частково поділяю зацікавленність в такому кроці вузів, але факт, що абсолютній більшості абітурієнтів ці підготовчі курси просто не доступні. Причина – додаткові фінансові витрати або просто віддалене місце проживання від вузу.

Окремо зупинюся на питаннях системи електронного вступу та подання оригіналів документів. Це швидше порада.

На жаль, минулого року система електронного вступу спровокувала дуже багато проблем. Тому, моя порада, щоб абітурієнти не покладалися на новітні технології, а особисто, як кажуть «наручно», здавали документи.

Щодо питання оригіналів документів, то вважаю, що воно є чи ненайвирішальним в вступній кампанії. Адже, навіть при високих прохідних(!) балах за наявності копій, а не оригіналів документів, абітурієнт не буде зарахований в студенти. Крім того, потрібно обов’язково стежити за датою оприлюднення рейтингових списків, оскільки  саме до цієї дати слід подати оригінали документів. І як свідчить практика останніх років найбільше зловживань в приймальних комісіях відбувалося саме в дні оприлюднення рейтингових списків. Зарахування до вищих навчальних закладів буде відбуватися в три етапи: 1, 5, 8 серпня.

На завершення зазначу, що зовнішнє незалежне оцінювання визнано достатньо успішною освітньою реформою. Більше того, чисельні міжнародні організації неодноразово заявляли, що якщо і говорити про якийсь поступ у боротьбі з корупцією, то за всі роки незалежності єдине, що зробила Україна – дала можливість талановитим дітям через систему ЗНО вступати в вищі навчальні заклади абсолютно без жодної корупційної складової. Головна проблема сьогодні полягає в тому, що нинішнє міністерство освіти і науки його просто не розвиває. А навпаки, своїми додатковими нововведеннями підриває авторитет ЗНО і, закономірно, породжує сумніви громадськості щодо чесності та прозорості вступної кампанії.

Як голова постійної комісії, котра відає питаннями освіти і науки, в обласній раді, я вийшов з пропозицією організувати для абітурієнтів «гарячу» телефонну лінію на час вступної кампанії.

Абітурієнти можуть телефонувати за номером (0352) 259561 та повідомляти про факти порушення їхніх прав або для отримання практичної юридичної та консультаційної допомоги. Також можна направляти відповідну інформацію на електронну адресу: zahistvstup2012@gmail.com

Після акцій протесту за мешканців Великого Ходачкова взялася міліція

Степан Барна їде до Києва, щоб приєднатися до голодування проти Закону України «Про мови»