У Кременецьких горах росте рідкісний вид берези

Поділитися

Береза Клокова – саме цей вид родини березових можна зустріти лише на території Тернопільської області і лише у філії природного заповідника «Медобори» – Кременецьких горах.

Як сказав начальник наукового відділу природного заповідника «Медобори» Ярослав Капелюх, береза Клокова є реліктовим ендемічним локальним видом і зустрічається на вершинах гір-останців Страховій (на вапнякових схилах у західній частині вершини гори) та Маслятин. На горі Маслятин популяція найбільша – понад 40 різновікових особин, на Страховій популяція згасає й представлена поодинокими пригніченими особинами.

Пересічні громадяни навряд чи зможуть розрізнити звичайну березу від берези Клокова. Листопадне дерево заввишки до 5-15, рідко 20 м заввишки, молоді гілки опушені, іноді зі смолистими бородавочками. Листки цупкі, шкірясті, зубчасті. Квітки зібрані у сережки. Плодом є однонасінний горішок з плівчастими крильцями. Цвіте у травні. Плодоносить у вересні-жовтні. Розмножується насінням.

На жаль, відбувається зменшення цього виду березових. Причиною є природне згасання виду, обмеженість території поширення, слабке насіннєве відновлення, рекреація, руйнування екотопів унаслідок видобутку вапняку, повідомили “Про все” у прес-службі Тернопільського облуправління ЛМГ

Після «ремонту» комунальників Болєщука на «Дружбі» оселилася …чупакабра

Потрібна Ваша допомога!!!