Наявність первинних документів – обов’язкова

Поділитися

Я платник єдиного податку (друга група) і у мене виникає запитання стосовно того, чи потрібно мені мати підтверджуючі документи на товар, який я продаю, якщо він попередньо закупляється на ринку у м. Одеса? Чи збирати їх та чи передбачено відповідальність за їх незбереження чи відсутність? Адже,  наскільки я знаю, сума єдиного податку від цього не залежить?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Карпа

 Так, сума єдиного податку у Вашому випадку дійсно не залежить від наявності  підтверджуючих документів на товар. Однак, відповідно до ст.44 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платники податків  також зобов’язані забезпечити зберігання даних документів, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи.

 У випадку закупівлі товарно – матеріальних цінностей в інших фізичних осіб, платник єдиного податку виконує функції податкового агента, адже нараховує та виплачує оподатковувані податком на доходи фізичних осіб доходи на користь таких  фізичних осіб, яка перебуває з ним у  цивільно-правових відносинах. Це передбачено статтею 297 Кодексу. 

 Отож, при відсутності первинних документів на товар, який придбавався у громадян, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам, до платників податків застосовуються штрафні санкції, як до податкового агента, передбачені п.127.1 ст.127 ПКУ (25% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету), а на суму податкового боргу нараховується пеня.

При цьому, за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку накладається штраф на податкового агента відповідно до п. 119.2 ст. 119 ПКУ (510 грн.).

Крім того, за неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою (Ф № 1ДФ) відомостей про доходи громадян передбачена адміністративна відповідальність згідно з ст. 163 прим. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді попередження або накладання штрафу у розмірі від 2 (34 грн.) до 3 (51грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при повторному порушенні протягом року – штраф у розмірі від 3 (51 грн.) до 5 (85 грн.) неоподатковуваних мінімумів громадян.

Магія українців. Розповідь із перших вуст

Чи може бути застосовано адміністративний арешт коштів на рахунку платника податків?