“Дні українського кіно” в Тернополі, Кременці та Збаражі проведе благодійний Фонд “Галичина-Волинь” Володимира Клименка

Поділитися

Вперше у Тернополі Міжнародний кінофестиваль «Молодість» (м. Київ) та Благодійний Фонд «Галичина-Волинь» Володимира Клименка (м. Тернопіль) проводять кінофестиваль «Дні українського кіно». 

         На прес-конференції, що відбулась 11.09.12 року, у приміщенні Українського дому «Перемога» (м. Тернопіль), проект презентували:

  • Генеральний директор Міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі,
  • засновник Фонду «Галичина-Волинь» Володимир Клименко,
  • кінорежисер Михайло Іллєнко.

         Співпраця Благодійного Фонду «Галичина-Волинь» Володимира Клименка та Міжнародного кінофестивалю «Молодість» є логічним продовженням партнерських взаємин «Молодості» та «Укрінбанку», який очолює Володимир Клименко. Завдяки співпраці банку та Міжнародного кінофестивалю «Молодість» не перший рік поспіль у Києві проходить велике свято кіномистецтва. «Укрінбанк» також підтримує участь України у Міжнародному Канському кінофестивалі. Короткометражна стрічка Наталії Пятигіної «Офсайд», що створена за підтримки банку, була презентована у Каннах, і незабаром її зможуть побачити й на Тернопільщині.

         Метою проведення кінофестивалю «Дні українського кіно» на Тернопільщині є популяризація українського кіно, як сучасного, так і класичного.

У програмі заходу:




  • 28 вересня, м. Тернопіль – урочисте  відкриття «Днів українського кіно» показом фільму-номінанта на Оскар «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», режисер Михайло Іллєнко. За участю творчої групи.
  • 29 вересня, м. Кременець –  дитяча програма: кінострічка «Прикольна казка» Романа Ширмана, короткометражна стрічка «Офсайд» Наталії Пятигіної; документальний фільм «Кременець – джерело таємної сили!» Олени Маренцової (у рамках проекту БФ «Галичина-Волинь Володимира Клименка» «Люби і знай свій рідний край!»); прем’єра українського фільму «Звичайна справа», режисер Валентин Васянович. За участю творчої групи.
  • 30 вересня, м. Збараж – урочисте закриття заходу, показ реставрованої копії фільму Олександра Довженка «Земля» у супроводі музичного колективу.

      Коментуючи участь у організації та проведенні Фондом «Галичина-Волинь» кінофестивалю «Дні українського кіно», а саме створення за ініціативою Фонду документального фільму «Кременець – джерело таємної сили!»,  Володимир Клименко зазначив: «… це намагання стисло передати перші відчуття від знайомства з містом, особливим містом – зі своєю історією, зі своєю легендою. Документальний фільм про Кременець не претендує на грунтовний переказ історичного поступу міста. За тридцять хвилин неможливо розповісти про його тисячолітню історію. Фільм покликаний привернути увагу широких верств населення до вивчення історії свого краю, аби спонукати до пошуку свого призначення, в решті решт»  

         На переконання Генерального директора Міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрія Халпакчі, « Українське кіно має великі традиції. Імена Олександра Довженка, Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Михайла Іллєнка, Кіри Муратової, Романа Балаяна відомі у всьому світі. Сучасний кінематограф України переживає нелегкі часи, але останніми роками нарешті створені умови для його відродження. Але головною проблемою вважаю відсутність українського кіно на вітчизняних екранах. Дні українське кіно на Тернопольщині, сподіваюся, стануть першою ластівкою, що поверне глядача в кінотеатри саме на українські фільми. Кінофестиваль «Молодість» багато років намагається підтримати цікавість до національного кіно та просування його у світі».

У Тернополі знову отруюють людей з неба?! (відео)

Бучаччанин ходив до лікарень красти