Тернопільські прокурори “добрались” до реклами

Поділитися

На Тернопільщині прокуратурою вжито заходи щодо усунення порушень  вимог законодавства про рекламу 

Органами прокуратури Тернопільської області проведено перевірки додержання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання та Службою автомобільних доріг у області вимог законодавства про рекламу в частині правомірності розміщення зовнішньої реклами на території регіону.

У ході прокурорських перевірок виявлено, що більшість рекламних конструкцій розміщені на вулично-шляхових мережах з порушенням вимог Закону України «Про рекламу».

Так, прокуратурою міста Тернополя з’ясовано, що структурними підрозділами Тернопільської міської ради при наданні погодження для встановлення рекламоносіїв в більшості випадків не ставиться вимога розміщення їх паралельно або під кутом 45 градусів до осі дороги. Рекламні конструкції встановлені в умовах обмеженої видимості на перехрестях та в одному перерізі з дорожніми знаками або з обмеженням їх видимості. Як наслідок, вони створюють значну небезпеку для дорожнього руху.

Окрім того, встановлено, що окремі спеціальні конструкції встановлені без дозволу на розміщення зовнішньої реклами.

За документами прокурорського реагування, виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення про демонтаж спеціальних конструкцій на об’єктах комунальної власності, які встановлені без дозволу на розміщення зовнішньої реклами, а постійно діючу робочу групу зобов’язано вжити заходи для організації проведення демонтажу до 31 серпня 2012 року.

Однак, станом на 3 вересня 2012 року постійно діючою робочою групою організовано демонтаж лише семи спеціальних конструкцій, дві з яких демонтовано їх власниками добровільно.

Водночас, 49 суб’єктів господарювання продовжують використовувати спеціальні рекламні конструкції на об’єктах комунальної власності без дозволу на їх розміщення, а питання про їх демонтаж залишається невирішеним.

З метою усунення порушень вимог Законів України «Про рекламу», «Про місцеве самоврядування в Україні», причин таких порушень та умов, що їм сприяють, а також недопущення порушень закону в майбутньому, прокурором міста Тернополя Тернопільському міському голові внесено подання, на виконання якого постійно діючою робочою групою продовжено демонтаж спеціальних конструкцій, які встановлені суб’єктами господарювання міста Тернополя без відповідного дозволу.

Також, перевіркою, проведеною прокуратурою області в діяльності Служби автомобільних доріг в області, з’ясовано, що на території регіону в межах смуги відводу автомобільних доріг загального користування рекламоносії встановлено на підставі дозволів, виданих у 2003-2010 роках.

Відтак, на сьогоднішній день дії дозволів на більшість конструкцій не продовжено. Службою автомобільних доріг не вжито дієвих заходів до отримання власником нової згоди чи демонтажу рекламоносіїв впродовж 2 років.

З вимогою вжити дієвих заходів до усунення зазначених порушень, невідкладно забезпечити функціонування об’єктів зовнішньої реклами в суворій відповідності з вимогами діючого законодавства та притягнути до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб, прокуратурою області 3 вересня 2012 року начальнику Служби автомобільних доріг в Тернопільській області внесено подання.

На даний час перевірка також проводиться в Інспекції з питань захисту прав споживачів у області. Встановлено, що Інспекцією не забезпечено належний контроль за додержанням законодавства про рекламу суб’єктами господарювання.

Прокуратурою області доручено Інспекції вжити вичерпних заходів у межах наданих законодавством повноважень до усунення порушень законодавства при розміщенні рекламоносіїв.

Питання додержання законодавства при розміщенні об’єктів зовнішньої реклами перебуває на контролі керівництва прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Якщо продавець відмовляється надати податкову накладну

УДАРівці вдарять по корупції