Трускавець: квартирний «карамболь» від тернополян

Поділитися
На електронну адресу тернопільської інтернет-газети “ПРО ВСЕ” надійшов лист.
“Доброго дня!
Скандал в Трускавці!!!
13.06.2013 року, в львівській газеті “Ратуша” вийшла стаття про шахрайство з нерухомістю забудовника ФОП ФОРЕМСЬКОГО Володимира Михайловича та його партнера-“рейдера”, юриста ГАВЧАКА Ігоря Олеговича, про те, як нагло відбирають квартири в Трускавці у законних покупців та заволодівають їхніми грошима!
Сподіваємося, що Ви знайдете час для ознайомлення з нею.Матеріали по даному скандалу розслідуються МВС та Генпрокуратурою України. Направлені відповідні звернення до Президента України, СБУ, УБЕЗу.Також готуються матеріали в усіх всеукраїнських газетах та на ТБ.

Афери з нерухомістю завжди були популярні у найрізноманітніших шахраїв, «кидайлів» — вони «нюхом відчували» ситуацію, в якій можна безкарно покласти чужі гроші у власну кишеню. У багатьох випадках правоохоронним структурам вдавалося притягнути до кримінальної відповідальності осіб, що обдурили громадян, скориставшись їхньою нагальною потребою мати власну оселю. Однак часто-густо, навчившись на помилках попередніх «Остапів Бендерів», нинішні пройдисвіти своєчасно встигають зникнути з грошима довірливих людей за терени нашої держави або так юридично «впорати» справу, що комар носа не підточить. Надцікава з цього погляду ситуація сталася навколо квартир новозбудованого престижного будинку в місті Трускавці по вул. Суховоля, 9.

Шлях на курорт

Трускавецькі мінеральні води відомі своїми унікальними лікувальними властивостями далеко за межами України. Саме тому пенсіонерам Павлівим медики порадили частіше відвідувати цю лічницю. Подружжя, порадившись, вирішило продати своє столичне помешкання та підшукати собі житло безпосередньо в цьому мальовничому містечку. Невдовзі вони спинилися на ще не добудованому будинку-красені в центрі курорту, від якого до цілющих джерел — кілька хвилин пішки. З’ясувавши, що забудовник має на продаж декілька квартир, запропонували і родині своєї доньки прикупити трускавецького метражу. Надалі, як пояснила редакції донька стареньких, події розгорталися таким чином: «У серпні 2007 року наша родина ( двоє батьків-інвалідів) вирішила купити квартири для переїзду в місто-курорт Трускавець. Знайшли забудовника, ФОП Форемського Володимира Михайловича, який за участі ПП «ТрансГалБуд» почав будівництво за адресою: вул. Суховоля, 9. З ним були укладені та нотаріально завірені попередні договори купівлі-продажу квартир. Вартість майбутніх квартир, на загальну суму 200 000 доларів, була сплачена Форемському повністю на момент укладання угод! Будівництво мало завершитися до вересня 2008 року. Але 2008 року розпочалася криза, і у всій країні все зупинилося. Попри всі негаразди, до початку осені 2008 року в вище зазначеному будинку всі квартири були продані, хоча він іще не був закінчений».

Перші несподіванки

І ось тут, як вважає жінка, почалося найцікавіше: «Грошей забудовникові здалося мало! Кожні 3-4 місяці він став звертатися з вимогою додати грошей: то начебто подорожчали будматеріали, то на оформлення дозволів від різних інстанцій і т.д. (то 3 000 доларів, то 100 000 гривень)… Після наших відмов (оскільки ми ВЖЕ все сплатили) — почалися дивні дзвінки від невідомих абонентів із пропозиціями перепродати їм квартири за ціною, втричі нижчою, «інакше буде гірше»…».

Новий персонаж

Невдовзі, у 2008 році, серед клієнтів пана Форемського з’являється ще один покупець: юрист за фахом (випускник Львівського інституту внутрішніх справ) п. Гавчак Ігор Олегович. Правознавець не став розмінюватися на дрібниці й уклав попередні договори купівлі-продажу відразу на шість квартир! Наступного разу про нього родина Павлівих почула тільки у 2011 р., коли той звернувся до Трускавецького міськрайонного суду з вимогою стягнути борг із забудовника Форемського В.М., розміром майже три мільйони гривень, з накладенням арешту на все його майно в Трускавці. В результаті було арештовано шість приміщень, серед яких опинилися і квартири Павлівих. Справу Гавчак виграв, навіть не сплачуючи судового збору. Львівський апеляційний суд залишив рішення чинним, лише трохи зменшивши суму боргу в гривнях. Всі суди відбулися за досить короткий термін — трохи більше як півроку (натомість в інших випадках такі спори розтягуються на роки)!

Опір покупців

Коли Павліви дізналися про такий «хід конем» з боку одного з майбутніх співвласників будинку, то їхньому обуренню не було меж, і, як веде далі пані Ірина: «Природно, ми також подали позов до суду про визнання права власності на квартири, гроші за які ми в повному обсязі сплатили. Рішенням Трускавецького суду позовні вимоги були задоволені, наше право власності на квартири — визнано законним. І тут знову з’явився у грі п. Гавчак, який, ми переконані, вподобав наші квартири на вул. Суховоля, 9! Юрист подав скаргу до вищої інстанції з вимогою скасувати рішення Трускавецького суду і позбавити нас права власності, оскільки він, нібито, не зможе отримати свій борг без продажу даних квартир. Апеляція пролежала «у шухлядах» майже півроку, причому нас із нею навіть не ознайомили вчасно, відповідно до процесуальних норм, а прислали її всього за тиждень до слухання справи! Хоча в судах першої та апеляційної інстанцій відповідач-забудовник п. Форемський В.М. надав докази про наявність у нього ІНШОГО майна на суму понад 10 млн грн, що цілком достатньо для покриття боргу, Львівський апеля¬ційний суд позбавив нас права власності на куплені квартири, ухваливши рішення на користь п. Гавчака».

«Наша сім’я майже шість років чекала на ці квартири, — бідкається п. Ірина. — Батьки-інваліди продали своє майно, щоб переїхати в Трускавець для лікування, і залишилися ні з чим, без квартир і без грошей, без шансів перемогти нашу судову систему і рейдерство! А держава нас, як чесних покупців, ніяк не захищає, закон, виявляється, може бути перекручений як завгодно, і завжди — на користь багатих і тих, кого ми вважаємо аферистами…»!

Як працює схема

На запитання, а де ж таки її 200 000 $, Ірина Павлів зітхає — впевнена, що її родина стала жертвою заздалегідь продуманої схеми шахрайства. Забудовник — продає всі квартири в одному будинку, нотаріус — завіряє всі договори, далі в справу вступає «чорний юрист», «укладає» аналогічні договори із забудовником на інші об’єкти і на більші суми. Далі, після деякого періоду «сидіння в засідці» — він подає в суд на відшкодування боргу, а законних покупців — «кидає», нібито «законним» шляхом, через судові рішення про повернення «величезних» боргів забудовника, або виманює у покупців з допомогою шантажу значні суми (щоби зняти заборони на арештоване майно), що підвищують вартість квартир в два рази! Пані Ірина за¬кликає: « Будьте пильні та обережні, оскільки пройдисвіти можуть орудувати у багатьох містах України, і завтра такий може прийти у Ваш офіс зі своїми «принадними» пропозиціями, увійти до Вас у довіру і залишити Вас «без штанів»! Його спеціалізація — махінації в різних сферах (особливо в сфері нерухомості та землі), «розведення» клієнтів на гроші через судові органи та інші договірно-правові та рейдерські «схеми».

Забудовник Володимир Форемський бачить цю історію в іншому світлі, й довірив викласти цю версію для нашої газети своєму юристові: «Як підприємець, власник ПП «ТрансГалБуд» будівельник-інвестор, провадив будівництво малоповерхових житлових будинків у м. Трускавець. Будучи зацікавленим в освоєнні нових земельних ділянок, домовився з Гавчаком І.О. про будівництво нового об’єкта.
При цьому був укладений договір підряду на будівництво об’єкта, сторони договору — ПП «ТрансГалБуд», а з іншого боку — Гавчак І.О. на підставі довіреності від Ординської, якій ділянка належить на умовах оренди. Суть домовленості полягала в тому, що ПП «ТрансГалБуд» інвестує в будівництво і за досягнення ступеня готовності достатнього для реєстрації як незавершеного будівництва — об’єкт по договору купівлі-продажу переходить до інвестора, за що Гавчак отримує певну кількість нерухомості в цьому ж об’єкті. Стосовно вказаного об’єкта Форемський замовив та профінансував проект на будівництво, отримав усю дозвільну документацію для будівництва, проте початок будівельних робіт породив спротив мешканців сусідніх будинків, внаслідок чого відбулось затягування термінів будівництва. Гавчак поклав усю відповідальність за терміни на Форемського і вимагав гарантії домовленостей, на що Форемський погодився в якості гарантії надати Гавчаку квартири в іншому об’єкті, при цьому між ними було укладено попередні договори купівлі-продажу квартир, звісно, що будь-яких грошових розрахунків між сторонами не було.

Згодом Гавчак подає позов до Форемського про стягнення коштів стосовно вищевказаних попередніх договорів купівлі-продажу квартир. У ході провадження у справі суддя Трускавецького міського суду Марчук В. видає ухвалу про арешт майна Форемського, щоби забезпечити позов, а згодом оголошує рішення на користь Гавчака, причому жодних аргументів з боку Форемського суддя до уваги не взяв, а найголовніше — як можна затвердити рішення на користь позивача, коли в того немає жодного доказу про оплату грошових коштів, тоді як за анало¬гічними договорами інші покупці мають таке підтвердження?

На превеликий жаль, українська судова система в особі Львівського обласного апеляційного суду залишила рішення суду першої інстанції в частині стягнення коштів з Форемського без змін. Своєю чергою, Гавчак відмовився від усіх зобов’язань стосовно земельної ділянки, яка була предметом першочергових домовленостей. Унаслідок таких дій заблокована вся господарська діяльність підприємця Форемського, а також постраждали покупці квартир в належних йому об’єктах, адже ці люди не можуть стати власниками куплених квартир в уже зданому будинку (м. Трускавець, вул. Суховоля, 9, Павліви — три квартири) і в недобудованому об’єкті (м. Трускавець, вул. Шашкевича, 4)».

Ігор Гавчак у телефонній розмові з журналістом був лаконічним: «Рішення судів ви маєте. Читали? Там все просто і ясно написано. Рішення набули законної сили. Хтось має свої думки з цього приводу — це їхнє право та їхні проблеми. У мене все законно. Законно!! Люди вважають, що постраждали? Нехай зустрінуться зі мною — може, знайдемо якийсь компроміс…».

Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, “Ратуша”

Необхідно вкластись у 15 днів

Замість того, щоб працювати, мер хоче знову піару