Діти і «дитячі» інфекції

Поділитися

У дитячому віці значна група захворювань супроводжується висипаннями на шкірі і слизових оболонках. Цей симптом може бути інфекційного і неінфекційного характеру. Щодо інфекційних хвороб першочергово потрібно звернути увагу на так звані «дитячі» інфекції: кір, краснуху, вітряну віспу, скарлатину.

Проте цей термін поступово втрачає своє первинне значення. Так, остання епідемія кору в Європі і в Україні (2011 р.) показала, що майже половина захворілих – підлітки і доросле населення. Подібна вікова тенденція має місце і при інших інфекціях, що раніше відносилися тільки до дітей.

Найбільш розповсюдженим інфекційним захворюванням, що протікає з висипом, є кір. Кір викликає вірус, що передається від хворої людини повітряно-краплинним шляхом (при кашлі, чханні, розмові). Потрапляючи в організм, вірус розмножується в епітелії дихальних шляхів, мигдаликів, зіву, кон’юнктив. На певному етапі розвитку хвороби збудник проникає у внутрішні органи, що призводить до порушення їх функції.

Клінічна картина кору складається з декількох періодів: інкубаційного, катарального, періоду висипань й одужання. Інкубаційний період – це період з моменту попадання збудника в організм до появи перших симптомів хвороби. Найчастіше він коливається в межах 9-17 днів, інколи продовжується до 21-28 днів. Як правило,  у цей час пацієнт почувається задовільно. Катаральний період кору характеризується гострим або поступовим підвищенням температури тіла до 38-39,5 С. Виникає нежить, рясні слизисті виділення з носа, чхання. Очі червоніють, безперервно сльозяться, з’являється кон’юнктивіт, світлобоязнь. Повіки набряклі, гіперемовані. Обличчя хворого нагадує обличчя заплаканої дитини. Одночасно уражається  слизова оболонка рота і глотки, яка стає різко гіперемованою. На м’якому піднебінні, слизовій щік з’являються точкові крововиливи. Збільшуються і червоніють мигдалини. Язик обкладений білим нальотом. Характерним симптомом для кору є плями Бельського-Філатова-Копліка. Це білі невеличкі цятки, оточені геморагічним вінчиком, що підвищуються  над слизовою оболонкою щік або ясен. Під час катарального періоду може розвинутися ларингіт, трахеїт, бронхіт, інколи – пневмонія. Через 3-4 дні катарального стану появляється висип. Елементи висипу мають плямисто-папульозний характер з тенденцією до злиття. Перші плямочки з’являються  за вухами, на чолі, щоках, шиї. Надалі висип поширюється на тулуб, а через добу – на кінцівки. Така етапність висипань є важливою діагностичною ознакою кору. Стан хворого у період висипань погіршується: висока температура тіла, неспокій, спрага, безсоння. Період висипань триває до 3-5 днів. З припиненням висипань швидко знижується температура, згасають усі запальні прояви. Елементи висипу пігментуються,  поступово зникають, залишаючи висівкоподібне лущення. Хворий є заразливим  останні 24-48 годин інкубаційного періоду, весь катаральний період і ще 5 днів після появи висипу.

Період одужання короткий, якщо не виникли ніякі  ускладнення. Ускладнення при корі можуть бути ранніми (у катаральному періоді висипань) і (пізніми – у періоді пігментації). Найчастішими є  ускладнення з боку нервової системи (менінгіти, енцефаліти) й органів дихання (бронхіти, пневмонії ). Рідше при корі ушкоджується сечова система, орган зору і слуху. Якщо хвороба протікає легко, лікування проводиться у домашніх умовах. При важкому перебігу і наявності ускладнень обов’язкова госпіталізація дитини. Кір, як і інші хвороби, може протікати атипово. Тому раннє  звернення за медичною допомогою є вирішальною умовою для правильного встановлення діагнозу і своєчасного лікування. Після захворювання залишається стійкий імунітет.

Єдиним і найбільш ефективним методом профілактики кору є вакцинація, яка дає довготривалий  захист  від хвороби. Усі деталі щодо проведення цієї процедури визначає в кожному  конкретному  випадку педіатр. Батькам  слід знати, що при наявності висипу будь-якого характеру першочергово слід звертатися  до дитячого лікаря, котрий при потребі призначить огляд іншого спеціаліста (дерматолога, алерголога, інфекціоніста). Лише взаєморозуміння й односпрямована дія лікаря і батьків допоможуть здолати недугу, зберегти здоров’я дитини.

Матеріал підготувала лікар-педіатр  Поліклініки Медікус, канд. мед. наук, доцент Н. Я. Ходорчук

Головні злодії Тернополя витратили 50 тисяч на контроль

Тернопільське СБУ має найслабших співробітників