Герої не вмирають

Поділитися

Герої не вмирають… Вони лише відходять у вічність, залишаючи за собою ідеї, справи, послідовників…

Тернопільщина й надалі вшановує пам’ять свого земляка, заступника Голови ОУН сл.п. Івана Гавдиди.

Поряд із відкриттям меморіальної дошки, виставки у краєзнавчому музеї, мистецьких поминальних заходів у Тернополі та Києві 25 листопада 2013 року в залі Тернопільського музичного училища ім. С.Крушельницької відбувся літературно-музичний вечір пам’яті Івана Гавдиди «Герої не вмирають». Захід було організовано силами викладацько–студентського колективу музичного училища. Власне молодь, яку Іван Гавдида вважав безцінним скарбом своєї нації та багато років опікувався її роботою та вихованням, вшанувала героя мистецькими засобами.

Цікавий сценарій із вкрапленнями відеофільму, монологів та фотографій із життя Івана, високопрофесійне виконання повстанських пісень та пісень УПА студентами відділу хорового диригування музичного училища, чудове читання громадянської та патріотичної поезії В.Симоненка, Олександра Олеся, Б.-І. Антонича створили в залі атмосферу національного піднесення та дали можливість присутнім ще раз згадати добрим словом славного сина України Івана Гавдиду .

Безперечно, що літературно-музичний вечір мав величезне патріотично-виховне значення для самих студентів училища, адже саме в молодому віці якнайяскравіше проявляються такі риси характеру, як принциповість у відстоюванні власної позиції, любов до Батьківщини, самопожертва, відчуття дружнього плеча тощо.

З подячним словом до організаторів та учасників вечора звернувся В.Когут – соратник та друг І.Гавдиди.

Директор музичного училища Михайло Рудзінський, щиро подякував всім учасникам і присутнім у залі та ствердив: «Молодь – майбутнє України. Сьогоднішній захід є продовженням тих політичних подій, які зараз відбуваються на майдані»

Центр національного відродження ім.. Степана Бандери висловлює щиру вдячність студентам навчального закладу, мистецькому керівнику проекту – М.С. Рудзінському, авторам сценарію – М.Л. Чорненькій та Б.Р.

Маюку, керівникам студентських ансамблів Б.І. Саві та С. М. Канському за організацію, підготовку та проведення мистецького заходу і пошанування Івана Гавдиди – першого керівника Центру національного відродження. Невичерпної вам наснаги і творчих здобутків!

P.S. Іван Гавдида – заступник Голови Головного Проводу ОУН, керівник Центру національного відродження ім. С.Бандери, депутат Тернопільської обласної ради.

Великі надії у розбудові Української держави покладав на українську молодь, навіть у структурі ОУН він очолював молодіжну реферантуру. Цьому сприяла його активна участь у діяльності товариства «Вертеп», Пласту.

У 1998 році Іван став одним із ініціаторів створення Молодіжного Конгресу Українських Націоналістів.

З 2004 року щорічні вишкільні табори МНК «Лисоня» на Бережанщині Тернопільської області та «Відвага» на Сумщині носять ім’я Івана Гавдиди.

30 серпня 2003 року Іван Гавдида трагічно загинув у м.Києві.

 

Прес-служба ЦНВ

«Оркестрі Волі» вкотре навішали локшини

Звернення голови обласної ради Василя Хомінця до депутатів органів місцевого самоврядування Тернопільщини