СБУ затримала кіберзлочинців та попередила завдання збитків банківській установі на суму 16 мільйонів гривень

Поділитися

Служба безпеки України викрила та припинила протиправну діяльність групи осіб, які налагодили механізм несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем однієї з банківських установ України.

Так, співробітники Головного Управління СБ України у м. Києві та Київській області з’ясували, що зловмисники для впровадження нової злочинної схеми, готувалися протягом 5 місяців.

Четверо громадян України відкрили фіктивне «підприємство-одноденку». У подальшому вони уклали з банком угоду щодо встановлення в офісному приміщенні фінансової установи терміналу для проведення безготівкових розрахунків. З цією метою зловмисники, за допомогою Р0S-терміналу несанкціоновано втрутилися в платіжну систему банку та незаконно перерахували 16 мільйонів гривень, що належать фінансовій установі, на картковий рахунок, відкритий на одного з учасників організованої групи.

Наприкінці жовтня ц.р. в рамках кримінального провадження у результаті проведення спеціальної операції СБУ затримала у столиці чотирьох зловмисників «на гарячому» під час отримання ними коштів із каси банку.

Наразі встановлено, що організатор групи – 32-річний мешканець Київської області з технічною освітою, який перебуває у міжнародному розшуку з 2007 року за вчинення злочинів, пов’язаних із заволодінням коштів банківських установ Російської Федерації та України шляхом здійснення «хакерських атак» на рахунки клієнтів банку, використання підроблених платіжних карток, встановлення на банкоматах скімінгових комплексів тощо.

31 жовтня ц.р., після проведення невідкладних процесуальних дій, зловмисникам оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.190 (шахрайство вчинене з використання електронно-обчислювальної техніки) та ч.4 ст.190 (шахрайство вчинене в особливо великих розмірах організованою групою осіб), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємство, яке заподіяло велику матеріальну шкоду банкові) та ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) Кримінального кодексу України.

Організатору злочинної групи Голосіївським районний суд м. Києва обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Завдяки втручанню СБУ, кошти, якими зловмисникам вдалося заволодіти протиправним шляхом, у повному обсязі повернуто банківській установі.

Прес-центр СБ України

“Припарки” від депутата

***

Мешканкам Тернопільщини для “розплоду” треба бичків?

***

Як блондинка з адміністрації вчила депутатів облради життя (відео, фото)

***

Як депутати організували земельну аферу в Петриках на 70 мільйонів доларів

***

Їхали трактори по праці дітей. Про що дбає влада міста Тернопіль?

***

Матч «Нива» – «Олімпік» покаже телеканал «Футбол»

***

У Тернополі відбудеться родинний марафон «Тату, почитай!»

***

У Тернополі вандали хочуть зірвати рок-концерт гурту Brevis?

***

У режимі суворої таємності “Бен – надал” звітував сам собі про 3 роки царювання в Тернополі

***

Знову аварія у Тернополі: як люди затримували п’яного водія (відео, фото)

***

Начальник управління з суспільно – політичних питань та інформаційної діяльності заздрить голові Тернопільської облради?

***

Керівник “Тернопільгазу” Олег Караванський згадав про аграріїв, які знищують дороги Тернопільщини

Впіймали групу програмістів, які організували підпільну роботу грального бізнесу по всій країні

Тернопільська “Шаріка”: застаріла прем’єра з елементами руїни місцевого театру