Затримали шахрая, який представлявся керівником Національного банку

Поділитися

Представляючись керівником одного з управлінь Національного банку України, спритний зловмисник привласнював гроші приватних підприємців. До затримання аферист встиг “заробити” майже 200 тисяч гривень. Про це УНН повідомили у прес-службі Шевченківського РУ ГУМВС в м.Києві.

До правоохоронців із заявою звернувся підприємець. Тривалий час чоловік працює в сфері сільського господарства і вже давно хотів розширятися. З цією метою вирішив взяти кредит в банку. Одного разу в газеті оголошень фермер знайшов об’яву: “Надам допомогу в оформленні та отриманні кредиту Національного банку України”. Вирішив зателефонувати та поцікавитись умовами отримання кредиту. Але в результаті цієї телефонної розмови чоловік залишився без чималої суми – більше 100 тисяч гривень.

Через деякий час в результаті проведення розшукових заходів столичні правоохоронці затримали 52-річного шахрая, харків’янина. Раніше чоловік кілька разів відбував покарання за аналогічні злочини. Аферист за свою “роботу” був абсолютно спокійний – мав економічну освіту, представницьку зовнішність та підроблений документ – посвідчення працівника НБУ. Всі ці складові додавали досвідченому зловмиснику впевненості в своїй безкарності.

Працював шахрай за відпрацьованою схемою: розміщував в Інтернеті та в регіональних газетах оголошення: “Надам допомогу в оформленні та отриманні кредиту Національного банку України”. Залишалось дочекатись дзвінків. Під час першої телефонної розмови з підприємцями зловмисник представлявся Шаховим Леонідом Марковичем, начальником управління Національного банку України. Всі подробиці та деталі оформлення угоди обіцяв повідомити співрозмовникові під час особистої зустрічі.

Для більшої впевненості всім своїм “клієнтам” призначав зустріч біля входу в приймальню громадян Київської міської державної адміністрації. В призначений день заздалегідь приходив до КМДА та чекав усередині.

Після дзвінка від “жертви”, виходив до “клієнта” на вулицю.

Перша зустріч, як правило, носила ознайомчий характер. “Керівник” розповідав які документи необхідно підготувати для оформлення та отримання кредиту. І попереджав, що 5 відсотків від зазначеної суми підприємцю необхідно сплатити за нотаріальні послуги.

Друга зустріч проходила в ресторані. Для ще більшої переконливості приходив разом з подільником, якого представляв нотаріусом. Фермер віддавав усі необхідні документи. Ще кілька хвилин ввічливої бесіди і чоловіки розходились. Під час третьої зустрічі, яку аферист також призначав біля входу в адміністрацію, проходив обмін – псевдокерівник НБУ віддавав необхідні документи з усіма печатками, а натомість отримував свій “заробіток” – три відсотки від загальної суми кредиту.

В зазначений угодою термін гроші на рахунки не поступали. Підприємці нервували та телефонували аферисту. Але зловмисник їх заспокоював, запевняючи, що необхідно ще трохи зачекати. Через деякий час він просто переставав виходити на зв’язок з “клієнтами”.

Після другого такого “обміну”, поруч з КМДА оперативники і затримали афериста. Сума грошей від другої угоди – майже 80 тисяч гривень. У чоловіка вилучили печатки, мобільні телефони, підробний паспорт громадянина Росії на інше ім’я та посвідчення НБУ – звісно, ні в якому банку керівника з таким призвіщем ніколи не було.

Слідчим відділом Шевченківського РУ ГУМВС України в місті Києві розпочаті кримінальні провадження за ст. 358 “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів” та стат. 190 “Шахрайство” Карного кодексу України.

Під час досудового розслідування зловмиснику оголошено про підозру. Відносно афериста було обрану міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

Чому не можна критикувати тернопільський облдрамтеатр?

***

УНП, «донецькі», Джоджик та інші тернопільські (політична аналітика)

***

Азаров попросив оцінити роботу губернатора Тернопільщини

***

Чому прес-служба Тернопільської облдержадміністрації засекретила роботу голови і заступників?

***

Фото Надставної церкви у Тернополі ввійшло в топ-10 конкурсу Вікімедія Україна

***

21 листопада у Тернополі хорова капела “Орея”

***

Мер Тернополя почав нищити бізнес політичного конкурента

***

Тернопільська “Шаріка”: застаріла прем’єра з елементами руїни місцевого театру

***

“Припарки” від депутата

***

Мешканкам Тернопільщини для “розплоду” треба бичків?

***

Як блондинка з адміністрації вчила депутатів облради життя (відео, фото)

***

Невідомі напали на обмінник та побили двох росіян

Завтра Павло Вольвач презентує в Києві роман “Хрещатик-Плаза”