Бюджетні слухання на Тернопільщині: комедія і трагедія (фото, відео)

Поділитися

Бюджетні слухання на Тернопільщині мали б дуже цікавити краян, зокрема громадських активістів, науковців, політиків і т.п., адже це  питання стосується життєдіяльності нашого краю, установ і організацій, шкіл, лікарень тощо. Проконтролювавши бюджетні потоки, напрямки, за якими мали б розподілити кошти, громадськість мала б розуміти куди треба першочергово направляти гроші, а де чиновники зловживають. Проте, із серйозної справи ці слухання перетворюються на елемент піару або виклянчування грошей на свої громадські організації, більшість яких, немов проститутки, обслуговують владу у найгірших збочених захцянках. Наприклад, цього року Народна Самооборона Тернопільщини запропонувала меру провести такі слухання за день до сесії міської ради, коли буде розглянуто бюджет Тернополя. Для чого тоді їх проводи, якщо фінансове управління міської ради просто фізично не встигне внести правки, які побажає зробити громадськість. А вся справа в тому, що читання відбудеться хоч і згідно статуту міста, але формально. І Народна Самооборона зможе “пропіаритись” як захищала бюджетні інтереси тернополян. Насправді, це подвійна гра, яку можна побачити на ось цьому відео: спочатку йшлося, що Надала винесуть з мерії “вперед ногами” у політичному значенні, а тепер дозволяють піаритись на темі АТО.

ГРОМАДСЬКІСТЬ ВПАЛА У МАРАЗМ
ГРОМАДСЬКІСТЬ ВПАЛА У МАРАЗМ ЧЕРЕЗ ПІВТОРИ ГОДИНИ СЛУХАНЬ

Про те, що після громадських слухань мав би бюджетний комітет розглянути зауваження і пропозиції громадськості навіть не йдеться. Технологія одурачення тернополян розрахована на наївних, які згодом на виборах проголосують за мера Надала ще раз. А чому б ні? За Пастуха ж проголосували!

Насправді мер Сергій Надал має свою підконтрольну більшість. І як би громадськість не вимагала, “втирала” про потреби у коштах, міський голова зробить все на свій розсуд, як наприклад, роздав землю під забудову в парках Тернополя чи на відстійниках воякам АТО. Чому Сергій Надал не дав побудувати хати захисникам України хоча б на окраїні якось парку? ))

Минуло року, під час бюджетних слухань в обласній раді відбувався справжній цирк: керівник тернопільського Майдану Стаюра проводив бюджетні слухання перед своїм неосвіченим електоратом як віче.  Стаюра тоді особисто лобіював мільйон гривень на розвиток туризму, яким тоді займався його однопартієць Назар Яворський. Свободівець кілька років “розвивав” зовнішні зносини облради в часи Кайди, а тепер протирає штани бюрократа вже кілька років в галузі туризму. Толку від цього – нуль.

Цього року бюджетні слухання нібито ініціював голова облради, свободівець Василь Хомінець. Після програшу однопартійців на парламентських виборах, він не має вже такої підтримки. Більше того, єдиний свободівець-нардеп Головко навіть не прийшов на слухання. Про Кайду навіть ніхто не згадував.

У залі лунали насмішки, що депутати облради за 6 років так перепрацювались, що навіть не завітали на слухання. Хомінець виправдовувався, що засідали окремі комісії. Але деякі не відбулись через відсутність кворому. 26 січня засідатиме бюджетна комісія, яка візьме до уваги і розгляне пропозиції громадськості. Про те, що нардепи Побер, Люшняк і Олег Барна від “Блоку Петра Порошенка” проігнорували засідання чиновники навіть не заїкнулися. Натомість нардеп Степан Барна розгорнув бурхливий діалог із скомпрометованим заступником голови облдержадміністрації Леонідом Бицюрою про поверненні мільйони до державного бюджету. Барна обіцяв розібратися в ситуації і добитись звільнення винного чиновника. Порівняно зі слуханнями 2014 року, Бицюра виглядав, мов мокра курка. Високопосадовець навіть не заїкнувся чому на слухання не прийшов його нинішній шеф Іван Крисак, якого згадували і популітистично критикували окремі діячі (див. відео з перших секунд)

З погляду здорового глузду, виконувач обов’язків губернатора правильно зробив, що не прийшов, оскільки в залі перебували не зовсім адекватна і не професійна аудиторія, на яку було шкода тратити час навіть журналістам. Останні витримали слухати той дурдом до години часу. Балаканина з переливання пустого в порожнє тривала більше трьох годин!

Директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Степан Скибиляк розповів про заплановані прибутки і витрати бюджету-2015. Зі сказаного, можна зрозуміти, що бракує коштів навіть на зарплати і енергоносії. Про бюджет розвитку у кілька мільйонів при витратах на прозябання у понад мільярд гривень за роздутого апарату й смішно говорити. Голова облради почав “втирати” присутнім  ідею скорочення посад заступників в адміністраціях комунальних установ. Як відомо, область очікує 20% скорочення чиновницького апарату. Куди йти безробітним і як прогодувати сім’ї Хомінець не згадував. Він тішився тричі, мов мала дитина, фотографіями з Грузії, куди возили свої дупи перший заступник голови облради Тарашевський зі свитою. Чи відмовиться Хомінець хоча б від одного заступника – невідомо і малоймовірно.

Громадські активісти, які брали участь у слуханнях, у загальній масі продемонстрували невігластво. Більшість, як і торік, доказували свою потрібність і не прямо натякали, що їм потрібна фінансова підтримка. Питання, які давали фахівцю №1 по фінансах області були здебільшого дріб’язкові. Лише колишня есдепеушниця Міхєєва взула керівника департаменту хорони здоров’я свободівця Курила за мільйонні витрати на дитячий притулок “Малютка”. Чиновник, який є й депутатом облради не зміг назвати навіть приблизної суми. За 27 дітками доглядає роздутий штат з понад сотні працівників. Витрати бюджету – 6 мільйонів 200 тисяч гривень. Її підтримав Василь Хомінець (див. відео з 2 хвилини 30 секунд)

Порівняно з 2005 роком, коли Роман Заставний вперше спілкувався на птахофабриці у Гаях з пресою, новобраний нардеп суттєво виріс. Він найкраще виступив по формі, даючи зауваження щодо бухгалтерського звіту, а не стратегічного бачення соціально-економічного розвитку області у контексті бюджетного процесу. Що тут скажеш? При такому мізері коштів просто смішно говорити про якесь стратегічне бачення “розвитку Тернопільщини”, якщо на хліб грошей бракує. Кумедно було дивитись, що в президію громадських слухання голова облради Хомінець запросив лише нардепів і підлеглого – голову бюджетної комісії як секретаря, який нотував пропозиції. Жодного представника громадськості там не те що не запросили, навіть не бачили. Чиновники з депутатами ніби демонстрували хто реально буде жити з цього бюджету, отримувати дивіденди, а хто просто спостерігати. Це особливо яскраво відобразилось в подачі інформації, що обласна рада ліквідує тернопільський аеропорт. На це передбачені кошти в бюджеті – 350 тисяч. Мовляв, аеропорт візьмуть на баланс в облраду, комунальне підприємство ліквідують. І це при тому, що таке рішення має прийматися на сесії обласної ради!

Правда, громадських активістів пустили до трибуни швидше, ніж нардепів, що приємно здивувало присутніх. Принаймні нардепи змушені були вислухати виступаючих. Але чи почули – питання скоріше риторичне.

А розпочались слухання з перенесення місця проведення. Не усім бажаючим послухати чиновницькі побрехеньки було де сісти

















 

Бюджет Тернопільщини-2014 мовою жахливих цифр

***

Бюджетна комедія на Тернопільщині: Оскара! Оскара!

***

Керівник тернопільського Майдану Володимир Стаюра ходить на  виконком з пістолетом

***

Як Стаюра перетворив ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ НА ВІЧЕ

***

БЮДЖЕТНІ СЛУХАННЯ ПІД ЧАС МАЙДАНУ У ТЕРНОПОЛІ

***

Що обіцяв на громадських слуханнях 2014 року ЛЕОНІД БИЦЮРА І ДЕ ТІ ПРОТОКОЛИ?

***

Самооборона Майдану Тернопільщини підіграє Надалу у відбілюванні іміджу на темі АТО?

***

Обстрел Мариуполя: конец России и ДНР с ЛНР (видео)

“Бонус” до пива