Запорізька СБУ “зацікавилася” журналістом “Громадського ТБ” після інциденту з керівником обласної служби безпеки

Поділитися

12 травня у місті Бердянську (Запорізька область) під час сесії міської ради начальник запорізького обласного управління Служби безпеки України  Олександр Шмітько, відповідаючи на питання  журналіста  «Громадського ТБ Приазов’я» Івана Синєпалова, перебивав журналіста, не дозволивши йому висловити свою думку, і вживав, звертаючись до нього, вкрай зневажливу лексику. Після цього про медійника почала збирати інформацію обласна СБУ. Про це журналіст написав у блозі на сайті «Остров».

 Журналіст повідомив, що на сесії пан Шмітько розповів, що добровольчі батальйони і «воєнізована рота» хотіли вчинити переворот у Бердянську, захопити будівлю міськради і проголосити народного мера.

 «На самій сесії Шмітько заявив, що такі речі (захоплення влади) відбулися у Слов’янську, і тепер там руїни, “всі будинки стоять без даху” (дослівна цитата), і взагалі там жах, якого він не хоче допустити у Бердянську. Тоді в дискусію вступив я. Намагався пояснити йому, що Слов’янськ уже відновлений, і ніяких руїн там і близько немає, у чому заслуга якраз людини, яка стала виконувачем обов’язків мера після арешту Неллі Штепи – Олега Зонтова», – написав пан Синєпалов.

 Після перших зауважень журналіста начальник обласного управління СБУ почав перебивати журналіста, не даючи йому змоги висловити свою думку, образливо звертаючись до нього виключно російською мовою «мальчик», «у вас не может быть мысли» . Зневажливі звертання очільника СБУ до журналіста викликали бурхливі оплески бердянських депутатів.

«Та ще й стало клепки сбушнику сказати, що мене у Слов’янську не було, я нічого не бачив і нічого не знаю. На 30-й секунді “знайомства” він уже примудрився показати, що чхати хотів на громадян України – власних роботодавців, із чиїх податків він отримує зарплату», – зазначив Іван Синєпалов, який на вимогу начальника обласного управління СБУ назвав своє прізвище.

 За словами журналіста, через декілька годин йому почали дзвонити друзі та колеги із Запоріжжя, Києва та інших міст і розповідати, що їм телефонували з СБУ і розпитували, хто такий Іван Синєпалов.

 «А хороші люди в Бердянську повідомили, що орієнтування на мене і мого оператора уже висять на блок-постах навколо міста… Офіційно заявляю, що у разі, якщо зі мною щось станеться, винуватці будуть знайдені і покарані у лічені години. Не на того напали. Я – журналіст. І це значно важливіше, ніж уся ваша зброя», – додає журналіст.

 Керівник «Громадського ТБ Запоріжжя» Тарас Білка 12 квітня повідомив на своїй сторінці у Facebook, що йому також  телефонували з СБУ щодо Івана Синєпалова.

 «Зранку мені дзвонили з СБУ. Я ще нічого не знав, але вони цікавилися моїм колегою Ivan Syniepalov. Через півгодини мені дзвонили колеги. Яким дзвонили з СБУ щоб поцікавитися Іваном. До обіду мені ще двічі дзвонили з СБУ. І все цікавилися. Все чому? Бо Шмітько (голова обл СБУ) не вміє спілкуватися з журналістами. Хамити журналістам це гуд?…Шмітько, продовжуйте хамити і погрожувати журналістам. Наприклад, моєму колезі Николаю Тишакову. Вєрной дорогой ідьотє, пане голово обласної СБУ», – написав журналіст.

«Телекритика» звернулася за коментарем до Запорізького обласного управління СБУ. У прес-службі управління СБУ підтвердили факт інциденту під час сесії Бердянської міськради, а також те, що СБУ збирала відомості про Івана Синєпалова. Для отримання офіційного коментаря у прес-службі запропонували надіслати офіційний запит на ім’я начальника Запорізького обласного управління СБУ Олександра Шмітька. «Телекритика» надіслала запит і очкує на відповідь.

Сьогодні абітурієнти вперше побачили свої результати ЗНО з української мови

У квітні в Україні виготовили 563 автомобілі