Вчора в Нью-Йорку Україна підписала нову кліматичну угоду

Поділитися

parizka-klimatichna-ugoda-ukrayini-treba-skorotiti-vikidi-19-03-2016Вчора, 22 квітня на День Землі, представники багатьох урядів країн світу зібралися в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй для підписання Паризької угоди – першої глобальної угоди зі зміни клімату.

Від України угоду підписав постійний представник ООН Володимир Єльченко. В цей день всього 175 країн світу підписали угоду, і 15 з них ратифікували її. Україна поки що тільки підписала Паризьку угоду.

“Наскільки я знаю, рішення про підписання Паризької угоди Україною саме на День Землі було прийнято чи не в останній момент, і наша країна була представлена далеко не на найвищому державному рівні, але це таки було зроблено! Хочеться висловити обережний оптимізм щодо кліматичної політики України. Будемо чекати на ратифікацію”, – коментує Наталя Гозак, координатор кліматичного проекту Всесвітнього фонду природи WWF в Україні.

Паризька угода включає в себе зобов’язання не допустити підвищення середньосвітової температури вище 1,5 ° за Цельсієм. Вкрай важливо, щоб країни як і раніше були зосереджені на цій меті і відразу ж збільшили національні зусилля по досягненню цієї мети.

“Ми чули на зустрічі, що уряди будуть рухатися швидко, щоб впровадити Паризьку угоду на місцях, і це добре. Але цього не достатньо. Країнам необхідно негайно вжити масштабних спільних дій на національному рівні щодо розвитку поновлюваних джерел енергії, збереження лісів і виділення необхідного фінансування, щоб уникнути найгірших наслідків зміни клімату “, – сказала Саманта Сміт, керівник Глобальної ініціативи з клімату та енергії Всесвітнього фонду природи.

У той час як підписання Паризької угоди є історичною подією в області глобальних кліматичних зусиль , планетарні температури і наслідки зміни клімату також б’ють всі рекорди. Минулого місяця зафіксували найтепліший за всю історію метеоспостережень березень, і це після 11 місяців поспіль рекордних температур. Одна з найстрашніших посух вразила Східну і Південну Африка, 93 відсотки Великого Бар’єрного рифа були порушені в результаті знебарвлення коралів, крижаний щит Гренландії почав драматично і дуже рано танути.

“Наші політичні лідери домовилися в Парижі спробувати зберегти підвищення глобальної температури на рівні не вище 1,5 ° Цельсія відносно доіндустріального періоду. Це не просто число – це різниця між безпекою та кризою для багатьох, особливо найбільш вразливих верств населення, – додала Сміт. – Ми маємо і надалі бачити докази великих національних амбіцій та реальні дії, якщо Паризька угода претендує на щось більше, ніж слова і підписи на папері”.

Світові лідери, виступаючи в Нью-Йорку вчора, були єдині в своєму визнанні необхідності невідкладних дій зі зміни клімату, закликаючи до все більш активних заходів, стверджуючи, що політична воля ще ніколи не була сильнішою. Лідери також зобов’язалися пришвидшити національні процеси ратифікації або схвалення угоду.

Паризька угода залишатиметься відкритою для підписання протягом одного року, до 21 квітня 2017 року. Угода набуде чинності тільки після того, як 55 країн, що відповідальні за 55 відсотків глобальних викидів парникових газів, ратифікують її. Наступна зустріч ООН зі зміни клімату відбудеться наступного місяця в Бонні (Німеччина), щоб почати закладати фундамент для операціоналізації угоди.

Іван Гута повернувся на Тернопільщину вирощувати 300 баранів із Швейцарії

Міфи про користь ГЕСів на Дністрі: думки мешканця Заставнівщини про “технічний прогрес”