Під час прем’єри оперети “Шаріка” про боротьбу січових стрільців гестапівці розстріляли 30 українських патріотів

Поділитися

Про виставу “Шаріка, або кохання січового стрільця” ганебної якості тернопільського театру писала у 2013 році інтернет-газета “Про все”

У 2017 році про препаскудну гру тернопільських акторів в цій виставі говорили на фестивалі “Золоті оплески Буковини”.

Тоді тернопілький горе-режисер В’ячеслав Жила апелював, що литовський режисер Лінас Маріюс Заікаускас невідомий широкому загалу, бо не поставив нічого вартого.

У березні 2019 року Лінас Заікаускас поставив одну з кращих українських поставок у Камянському театрі (колишній Дніпродзержинськ).

А сьогодні у спільноті Український Визвольний Рух – ОУН і УПА поширили цікаву історію про прем’єру опери “Шаріка”.  Після цього дивитись на гру придуркуватих січових стрільців у виконанні тернопільських акторів якось …

***

14 листопада 1943 року в Станіславському драматичному театрі (нині це приміщення обласної філармонії ) під час прем’єри оперети “Шаріка” про боротьбу Січових стрільців гестапівці під керівництвом шефа Станіславського СД Оскара Бранта оточили театр і арештували українських націоналістів , котрі прийли на виставу , на яких вказав зрадник.

Біля 17.30 до залу ввійшли гестапівці, агенти і перекрили всі входи і виходи. Чотири поліцаї піднялися на сцену і один з них наказав припинити виставу.
Слово до глядачів взяв шеф СД Брандт, який заборонив публіці розмовляти між собою. Коли вороги робили обшуки, то перед задніми рядами знайшли два пістолети і гранати.

У коридорі театру пролунали постріли. Одного есесівця було поранено. Людей тримали на перевірці цілу ніч. Гестапо затримало біля 100 осіб.

Через три дні , 17.11.1943 р. , гестапівці вивели заарештованих ОУН-івців під приміщення синагоги (нині це також приміщення синагоги ) і розстріляли.
Тут з піснею « Ще не вмерла Україна » , з вигуками «Слава Україні » від німецьких куль загинули 27 членів ОУН , ще три дівчини було розстріляно в іншому місці.

Відшкодування моральної шкоди з держбюджету через смерть цивільного в Широкине: що означає рішення суду для України

Стартує новий проект зі збереження кучерявого пелікана в Європі