Зима, що нас змінила

Поділитися

Перший фільм “Небесна сотня” з циклу документальних фільмів “Зима, що нас змінила”. Це історія про тих, хто загинув за свободу і за власну державу. Досі невідомо скільки людей насправді входить до небесної сотні … Це не тільки ті, кого вбили в центрі української столиці в кінці лютого. Це також і всі ті, хто виступив проти режиму в різних куточках країни, а потім пропав без вісті, чи був замордований з самого початку Євромайдану. Про них згадуватимуть очевидці тих подій, їхні учасники, та родичі загиблих. “Зима, що нас змінила” – спільний проект “1+1” Продакшн та Творчого об’єднання Вавілон 13.







Автор фільму “Пожежа у Будинку профспілок” — продюсер “Вавилону’13”, відомий український режисер Володимир Тихий. Жахлива пожежа у Будинку профспілок сталася в ніч з 18 на 19 лютого. Хто її влаштував — досі не відомо. І це не єдина таємниця, яку приховує вогняна трагедія.

***

Автором фільму “Автомайдан” стала режисер Лариса Артюгіна. Викрадення лідера Дмитра Булатова, жорстокий напад на автомайданівців вночі, визволення патріотичних водіїв з лап корумпованих даішників, революційний виступ Коби — про все це глядачі дізнаються через особисту історію рядового автомайданівця Валерія Поцелуйко.

***

Що таке “Самооборона” – взялися пояснити режисери Костянтин Кляцкін та Марія Пономарьова.

Учасники протестів згадають, як виникла Самооборона Майдану. Один з героїв фільму — Фома з групи “Мандри”, який будучи активним учасником Євромайдану, брав участь у захваті Мінкульту. Те, що люди мусили фізично боронити себе, захищаючись від власної влади, режисер Костянтин Кляцкін називає феноменом, який важко вкладається в голові.

***

Працюючи над фільмом про резиденцію Віктора Януковича режисер Юлія Шашкова кілька разів відвідувала Межигір’я. Автори фільму проводять паралелі між життям у розкішному Межигір’ї та простому Єнакієво, де стоїть у розрусі батьківська хата Віктора Януковича.

“Один з ключових героїв фільму, простий хлопець з Самооборони не стримав сліз, коли потрапив в апартаменти Віктора Януковича. Він дбайливо зняв взуття і обходив усі кімнати весь час запитуючи: невже це все вартувало людських життів? Петро з перших днів протистояння жив на Майдані, а тепер вже другий місяць є ключником Хонки. Він і проведе екскурсію для глядачів”, – розповідає продюсер “1+1 Продакшн” Наталка Якимович.

***

У фільмі Олександра Стеколенка “Коктейлі Грушевського” добре видно швидкий темп радикалізації суспільства.

Після побиття студентів, коли на їхній захист вийшло чимало киян, мало хто й уявити міг, що влада знову вдасться до насилля. Проте саме ігнорування людей на вулицях, спроби їх придушити хитрими та прямими способами і призвело до появи в центрі столиці коктейлів Молотова.

У фільмі використано виключно архівні матеріали операторів та режисерів творчого об’єдання “Вавилон13”, які почали знімати протести з їх першого дня. За 23 хвилини фільму чітко простежується напруження атмосфери на вулицях столиці. І якщо на перших кадрах ми бачимо мирних людей у стрічках, що обурюються побиттям дітей, то на останніх кадрах, це вже люди, що готові йти на смерть заради кращого майбутнього.

“Коктейлі Грушевського” – це не дослідження, а нариси, які концентрують увагу на атмосфері тих днів, на емоціях і почуттях людей.

Беженка в супермаркете: “Вы скоты и жмоты, вас надо всех казнить”

З чого починається корупція влади