Порошенко призначить найслабшого голову Тернопільської облдержадміністрації

Поділитися

Poroshenko-Barna-TernopilТернопільська інтернет-газета “Про все” першою писала про плачевне призначення, яке очікує нашу область.

У столиці впирались призначенню різні сили. Спочатку не хотів на посаду сам Степан Барна. Він розуміє, що у статусі нардепа значно комфортніше, ніж “голим-босим” губернатором у одній з найбідніших областей України. Звичайно, для статусу стати першою особою області – дуже поважно. Проте, мандат нардепа забезпечував від раптової відставки, якихось надзвичайних ситуацій, які можуть в одну мить позбавити голови адміністрації посади. Свого часу так втратили крісло покійний Роман Гром’як, який у Тайвані спричинив дипломатичний скандал. По наївності, перший керівник області, який був професором і одним з найосвіченіших осіб краю, не знав, що Україна ще не встановлювала дипломатичних стосунків з Тайванем. Під час наукової конференції працівник з органів безпеки – Анатолій Гарам, який супроводжував представника президента у Тернопільській області Гром’яка (саме так називалась тоді посада №1), розмістив синьо-жовтий прапорець України перед Романом Теодоровичем. Ймовірно, він мав таке завдання. Наступного дня китайський посол в Києві вручив ноту протесту тодішньому президенту Леоніду Кравчуку. Щоб уникнути міжнародного скандалу, Гром’яка зняли заднім числом. Повертався професор з Азії вже як приватна особа.

На місце рухівця Романа Теодоровича Гром’яка, який на перших виборах народних депутатів в СРСР переміг представницю компартії Гуралє, поставили комуніста Бориса Косенка. Розумний і господарський був чоловік. Надзвичайно інтелігентний. Не дозволяв собі вказувати журналістам що писати, як цим потім грішили і губернатори, і голови облрад.Час був складний, економічна криза, тому Косенко просто не допустив фатальних помилок і відбув до виборів.

Після Косенка до влади прийшов Богдан Бойко, якого посадив у крісло В’ячеслав Чорновіл. Рух тоді мав шалену популярність. Проте, вже у 1999 році Бойко підтримає запроданця Юрія Костенка, Івана Зайця та виникне продажна Української народної партії, яка й досі муляє очі в Тернопільській облраді.

Богдан Бойко погорів на цукрі. Він двічі повертався до нашого краю на посаду №1, обирався народним депутатом України. Після ганебного РУХу-3 Бойка не чути і ним не смердить.

Василь Вовк з Бучача довго не всидів у кріслі першої особи, оскільки потрапив в автокатастрофу. Заступник Василь Коломийчук випросив в нього в лікарні на колінах призначити його виконуючим обов’язки.  Це й стало фатальною помилкою Вовка. Коли здоровий губернатор хотів повернутися до роботи, тоді ще нікому не відома Раїса Богатирьова “намалювала” довідку під диктовку Василя Степановича. Наступні три роки областю марудив Коломийчук – простий виходець з села. Запам’ятався тим, що весь термін воював з Василем Олійником, який теж хотів стати керівником області, а посів лише крісло голови облради. Це була скоріше ера Ярослава Демидася і “Вільного життя”. Вся область читала колонку про “подвиги” губернатора. В облраді говорили, що насправді її писав покійний Ігор Мороз, а вичитував особисто Василь Олійник.

Прихід Івана Курницького в облдержадміністрації став початком ери Віктора Януковича за часів президента Кучми. Втратив посаду Іван Іванович по-дурному: у селі Плотича Козівського району сталася стихія, буревій зірвав дахи зі школи, місцевих мешканців. День перед тим Курницький був у Януковича і підписав розпорядження про своє відрядження в Австрію. Чи то Янукович забув у Плотичі, чи Федір Гладун не підгадав, чи то була гра есдеків, але за наслідками візиту новим керівником області став Михайло Цимбалюк. А школа села Плотича ввійшла в історію, як така з якої кілька разів здерали і знову наклеювали прізвище Янукович. перший раз віддерали напис про те, що школу відремонтував Янукович після Помаранчевої революції. Коли Ющенко призначив у 2007 році Януковича керівником уряду – букви знову наклеїли. Януковича звільнили у 2008 – напис здерли. Після програшу Тимошенко у 2010 році, коли Віктор Федорович став Президентом – напис повернули знову на школу. Під час революції гідності букви знову відірвали. Освітяни кажуть, що цього разу їх точно викинули в смітник.

Михайло Цимбалюк керував Тернопільщиною перший раз рекордні пів року. За вкрадені кошти на виборах отримав в писок від Януковича. Тоді ж побитим ходив і глава Адміністрації Президента Віктор Медведчук.

Чому Ющенко обрав ніякого Івана Стойка перед авантюристом Джоджиком, складно сказати. Проте, чимало краян донедавна вважали, що наш земляк був найслабшим головою облдержадміністрації. Поки Турчинов не призначив свободівця Юрія Сиротюка. Схоже, Петро Порошенко хоче перевершити “кривавого пастора”, призначивши Степана Барну. Якщо нещасний Сиротюк хоч невміло продавав каву і більш-менш навчився спілкуватися з людьми, то Степан Барна й дня трудового стажу не має ( свого часу такі ж скандальні призначення мали лаборант ТАНГу Тарас Пастух у Бучацьку райдержадміністрацію і Володимир Болєщук у Тернопільську РДА).

Найпідкованішим сучасним головою Тернопільської облдержадміністрації вважають Юрія Чижмаря. Саме він розміщав на сайті ОДА кожне своє розпорядження! Працював тонко. Хоч і теж оскандалився з Віталієм Максимовим, а згодом у столиці зазнав нападу невідомого з кислотою. Нині Чижмарь у Верховній Раді на підтанцовці у Ляшка.

Про регіонала Славка Сухого не має сенсу згадувати, бо він навіть мандат не складав на два місяці. Михайла Цимбалюка погубила жадібність. Банкір Горбаль не справився на Львівщині, от він з допомогою Леоніда Кравчука перебрався у столицю Західної України. Проте, вже за кілька місяців, коли освистали Януковича на львівському стадіоні на відкритті перед Євро-2012, змушений був піти у відставку.

Хоптян просто пробухав три роки, вбив людину і не зважав на коханця своєї дружини Мостового. Останні й керували областю з Гусятина. Жили самі й не заважали Петру Гочу на Porsche Cayenne мільйони назбирати.

Яке очікує майбутнє Тернопілля? Банальне. Степан Барна буде повністю ручним головою. І не дивуйтеся. Що хотіти від людини, яка все життя жила на подачки “яєчного барона”? Правда, інтелектуали Тернопільщини хочуть вплинути на пластилінового Барну, щоб взяв відповідальність на себе, отримав заступників із “печатками”, які б мали реальні повноваження, а не просто довгі язики.

Ймовірно, Роману Йосиповичу тоді вдасться реалізувати афери з недобудованою бібліотекою, архівом та 144 гектарами землі аеропорту.

Про те, що Майдан мав би погодити запропоновану кандидатуру Порошенка на керівника області вже й ніхто не згадує. Можливо, Барна пограє у вар’ята і теж зробить збори громади. Правда, це скоріше стосуватиметься нинішніх заступників Крисака, Бицюри і Чашки аби звільнити з посад. Звісно, якщо така буде гра.

Як ляже карта стане відомо завтра о 11 годині.

 

Про історію найстарішого житлового будинку Тернополя

Після представлення нового керівника Тернопільської області Порошенко потрапить у “дурдом”