Як змінилися ціни на довгострокову оренду квартир у Тернопільській області з початку 2016 року

Поділитися

OLX Rent Ternopil' infoВартість оренди житла в Тернопільській області показала в основному негативну динаміку: згідно з дослідженням сервісу оголошень OLX, ціни за півроку в основному відчутно падають.

Ринок нерухомості досить чутливий і коливається від безлічі факторів. На нього впливають стан справ в економіці країни в цілому і регіону зокрема, темпи інфляції, купівельна спроможність населення і курс долара до гривні. Ситуація з орендою житла, крім того, змінюється залежно від сезону, політики влади щодо комунальних тарифів, упевненості в стабільності нацвалюти.

Підсумкова вартість орендованої квартири, крім усього іншого, визначається співвідношенням попиту й пропозиції: у великих містах через значне число охочих оренда, як правило, дорожча: тернопільські «одинички» в середньому стартують від 2100 грн, що трохи менше половини середньої зарплатні (5 337 грн в червні по Україні). Більша частина угод здійснюється в гривні, оскільки долар США після довгого періоду нестабільності і стрибків закріпився у вузькому коридорі близько 25 грн за одиницю.

У рубриці «Довгострокова оренда квартир» у регіоні традиційно найпопулярніші — одно- і двокімнатні квартири. За півроку в Тернополі середня вартість оренди однокімнатних квартир додала 7% до 2 167 грн. У Чорткові ціни коливалися у проміжку 1 000-1 500 грн, у Теребовлі одиничку пропонували за 1 500 грн.

Оренда двокімнатних квартир у Тернополі відчутно просіла — на 37% до 2 400 грн із січневих 3 790 грн. У Чорткові коридор цін на оренду «двійок» складає 1 300-2 000 грн.

«Трійки» Тернополя в ціні втратили майже 20% – з 3 730 грн до 3 055 грн.

Найдоступніша пропозиція у Тернопільській області — однокімнатна квартира в Бучачі за 1 400 грн на місяць, а найдорожча — трикімнатні апартаменти у Тернополі з євроремонтом за $300 (приблизно 7 500 грн).

У сусідній Львівській області ціни відчутно вищі. Наприклад, у Львові оренда «одинички» коштує майже 4 400 грн, «двійки» — 5 366 грн. У Дрогобичі показники становлять 1 400 та 1 571 грн відповідно, у Червонограді – 1 243 та 1 400 грн.

До оренди найчастіше не входить оплата комунальних послуг, тому восени, коли прийдуть квитанції з новими тарифами на воду і газ, між власниками та квартиронаймачами очікуються суперечки, які, можливо, вплинуть на орендні ставки. До того ж власники квартир активно стежать за ситуацією на валютному ринку і в разі різких стрибків курсу долара будуть намагатися нівелювати ризики, зафіксувавши вартість у доларах або підвищивши її з запасом в гривнях. У Тернополі можливі також осінні зростання цін за рахунок збільшення попиту на тлі повернення студентів.

125 тысяч долларов получит Верняев за Олимпийское “золото”

Відбудеться семінар про сучасні тенденції у стратегії бізнесу