У Міністерстві освіти розповіли про причини фінансової катастрофи з училищами Тернопільщини

Поділитися

osvita3Тернопільські освітяни пам’ятають  акцію протесту під тернопільською облдержадміністрацією13 жовтня.Ситуація була скандальна, бо голова ОДА пообіцяв допомогти педагогам взамін на те, що вони підуть в армію. Зрозуміло, що Степан Барна не знайшов підтримки у викладачів. Згодом на колегії він тішився, що зі столиці виділили необхідні кошти, щоб “закрити” проблеми із заробітною платою. У зв’язку з цим тернопільська інтернет-газета “Про все” надіслала запит до Міністерства освіти із запитанням:

  1. 13 жовтня у Тернополі відбулася акція протесту освітян-викладачів коледжів, які мають заборгованості по заробітній платі майже 3 місяці. Чи відомо з цього приводу міністерству катастрофічна ситуація і які кроки воно планує зробити, щоб в майбутньому це ганебне явище не повторювалось?

Ось таку відповідь ми отримали на своє запитання:

Відповідно до статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 січня 2016 року фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах здійснюється за рахунок коштів обласних та міських (міст обласного значення) бюджетів.

Для врегулювання ситуації, що склалась із фінансуванням професійно-технічної освіти у 2016 році, постановою Кабінету Міністрів України                       від 04.02.2016 № 41 виділено стабілізаційну дотацію у розмірі 500 млн. грн. із розрахунку на 7 місяців, з них Тернопільській області виділено 12 420,2           тис. грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня № 420 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р.   № 727» знову виділено стабілізаційну дотацію у розмірі 97 994,6 тис. грн. для врегулювання проблемних питань 20 міст, які не спроможні фінансувати ПТНЗ, оскільки питома вага видатків на ці навчальні заклади є більшою, ніж 20 %                 від загального обсягу видатків місцевого бюджету (м. Кременець виділено 2 386,9 тис. грн.).

Міністерство освіти і науки України здійснює щотижневий моніторинг стану фінансування професійно-технічних навчальних закладів України.

За інформацією Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації на сьогодні у 15 професійно-технічних навчальних закладах, фінансування яких здійснюється з обласного бюджету, утворилась заборгованість із виплати заробітної плати та стипендії через відсутність затверджених видатків на підготовку робітничих кадрів на ІІ півріччя поточного року.

У зв’язку з тим, що відповідна заборгованість існує і в інших регіонах країни, цю інформацію доведено до відома Міністерство фінансів (лист                від 06.10.2016 № 1/12-4778) та Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Г.               з проханням винайти можливість додаткового фінансування професійно-технічних навчальних закладів (лист від 07.10.2016 № 1/10-3410).

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.20106 № 707 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 727» затверджено розподіл стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на 2016 рік між обласними бюджетами (Тернопільській області виділено 77 049 тис. грн.).

Відповідно до чинного законодавства питання фінансування професійно-технічних навчальних закладів належать до компетенції місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, розподілом виділеної стабдотації займатимуться зазначені вище органи. Тому втручання у цей процес Міністерства освіти і науки є незаконним.

 

На Тернопільщині працівники поліції збували фальсифікат

Студенти-медики нададуть тернополянам екстрену музично-поетичну допомогу