158 тернополян з початку сезону звернулися по медичну допомогу через укуси кліщів

Поділитися

158 тернополян з початку сезону звернулися по медичну допомогу через укуси кліщів. Проте реальна кількість постраждалих медикам не відома. Двоє мешканців через напади кліщів захворіли на хворобу Лайма. Це сталось через невчасне звернення до медиків, каже головний державний санітарний лікар міста Володимир Панічев.

Володимир Панічев: «Жінка знала, що був такий випадок, але вона не звернула на цеувагу. Кліщ був видалений членами сім’ї. А потім через певний період в місці покусу з’явилася кільцева еритема – це таке почервоніння. Вона запідозрила неладне, звернулася – і їй діагностували хворобу Лайма. Але добре, що хоч вона взагалі звернулася по допомогу, тому що це тільки початки. Вона отримає специфічне лікування».

Хворобу Лайма діагностують лише з використанням лабораторних методів дослідження, каже Володимир Панічев. А вона може проявитися навіть через два-три роки. Тоді медикам важко визначити, чи пов’язане захворювання з нападом кліща. У людини хвороба з’являється після укусу кліщем, який раніше напився крові зараженої тварини. Хвороба Лайма не передається між людьми.

Володимир Панічев: «Хвороба Лайма загрожує небезпечними віддаленими наслідками. Це ймовірні ускладнення в серцево-судинній, нервовій системі і тому подібне».

Лікар радить під час відпочинку в лісах уникати місць із сухою травою та гіллям. Саме там кліщі підстерігають свою жертву. Штани повинні бути довгими і на зав’язках знизу. Після відпочинку, каже Володимир Панічев, вдома треба роздягнутися і ретельно оглянути всі місця можливого знаходження кліща. Якщо ви його знайшли – незалежно від того, витягнули комаху чи ні, – зверніться до лікаря. Володимир Панічев наголошує, що варто бути уважним і в межах міста. Два напади кліща зафіксували в зелених зонах на вулиці Лесі Українки. Хоча це не єдине місце полювання хижої комахи на тернополян.

Володимир Панічев: «Парк Національного відродження – 11 покусаних цього року. Гідропарк – 10 покусаних. Так званий Кутківецький ліс – там близько 8 покусаних. І плюс дачі».

У момент нападу кліщ настільки маленький, що людина його не помічає. Вчепившись за одяг, комаха мігрує, шукаючи доступу до тіла. Коли потрапляє на шкіру, кусає не одразу, а шукає м’яку поверхню. Лише тоді починає пити кров і збільшуватися до помітних розмірів. Коли кліщ напивається – відпадає. Проте якщо він інфікований, під час поглинання крові може заразити свою жертву.

ІНТБ

Скалатські будні “шахтарів”

Тернопільські податківці попередили розкрадання 7 млн. грн. бюджетних коштів