Кайду – здали, Заставний – набрид, Цимбалюк-молодший – смішно…

Поділитися

Сьогодні політично активні тернополяни обговорюють нові віяння на політичному полі в Тернополі. Отож, минулого тижня топовою темою стало затримання на кордоні з наркотиками нібито брата мера Тернополя. Офіційного підтвердження інформації не було оприлюднено. ЗМІ Тернополя фактично оминули увагою цей факт. Хоча в Ужгороді деякі газети писали про цей випадок. Правда, про стосунок затриманого до мера Тернополя  не йшлося. Врешті-решт й для «Про все» Сергій Віталійович у телефонній розмові повідомив, що вперше таке чує. Наскільки це відповідає дійсності незабаром може розповісти один з потенційних кандидатів у депутати до Верховної Ради Юрій Чижмарь. Колишній губернатор Тернопілля, який зарекомендував себе як найуспішніший глава виконавчої гілки влади в області, родом із Закарпаття. Саме Юрій Чижмарь, а не син ще одного губернатора Тернопільщини – Михайла Михайловича Цимбалюка – Віталій, є значно реальнішою фігурою, яку підтримає влада. Хто такий Цимбалюк-молодший, порівняно з екс-губернатором Чижмарем? Порівнювати ці фігури не має сенсу, тому що перший є «жовторотим курчам» в політиці , відносно  досвідченого господарника і політика Чижмаря.  Юрій Васильович зарекомендував себе потужним гравцем, який і вибори може організувати дострокові до обласної ради, і виграти їх, одночасно займаючись господаркою області, тримати під контролем ліквідацію стихії та відновлення автошляхів у південних районах. Правда, Чижмарь асоціюється у тернополян з одіозним Віктором Балогою. Проте, «кислотний скандал» у столиці змістив акценти в образі колишнього губернатора Тернопілля.

У теперішньому керівництві місцевої Партії Регіонів говорять з насмішкою про шанси Віталія Цимбалюка стати нардепом. «А що вміє і чого досягнув Цимбалюк-молодший без батька?- роздумував вголос один з провідників тернопільських регіоналів, який попросив не називати його прізвища. На дострокових виборах до обласної ради Віталій Цимбалюк йшов у списку БЮТу. Кажуть, батько «пробив» квоту через сателітну БЮТу – Українську соціал-демократичну партію, яка нині функціонує у фарватері влади. Але у «столиці» наближений, у той час до Тимошенко, «юрист» Портнов так «загрався» в юридичну казуїстику, що тернопільські БЮТівці опинились за бортом облради. Правда, «облрадство» Цимбалюку не світило, оскільки він був у тридцятці, а від Тимошенко пройшло лишень 12 депутатів. На останніх виборах Віталій Цимбалюк «знайшов щастя» в лавах Партії Регіонів.

У тернополян Цимбалюк-молодший асоціюється зі… шреком. Саме так його назвала наречена, а тепер дружина, на весіллі. Про це писали чи не всі газети міста.  Майже за рік депутатства в міській раді Віталій Цимбалюк «засвітився» один раз, та й то не вдало. Виявилось, що він носить годинник Baume & Mercier за 5 тисяч доларів США. Ні на соціально-економічні, ні на гуманітарні акції  Віталій Михайлович не спромігся. Словом, у його здобутку повний нуль. Можливо, це і краще, порівняно з «мінусовим» рейтингом Заставного, але явно недостатньо для боротьби з фаворитами. За неофіційною інформацією, Цимбалюк-молодший може спробувати «осідлати» Бучацько-Монастириський округ, який свого часу не підкорився батьку. Кажуть, що нині тривають активні перемовини з лемками на цю тему.

Завершилась «лафа» для «свободівського» кандидата у Тернополі.  Уже навіть апатичним до політики тернополянам зрозуміло, що карта голови облради бита.  Чому?  По-перше, політичну партію Олексія Кайди «годує» влада. По-друге, і найважливіше, окрім пустих заяв, виступів на мітингах, «окоріжущих» два десятка великодніх біг-бордів у вересні, застарілих урочистих маршів – варяг зі Львова у Тернополі не запам’ятався чимось корисним. Одним з перших сесійних рішень уродженця Бердянська було…боротьба з піратством на Азовському морі. Але яке має відношення Тернопілля до моря так і не пояснили досі.

Якщо Олексій Петрович «заграється» і раптом почне вести «свою гру», щоб  перебратися з «тернопільської політичної пісочниці» до столичної, компетентні джерела стверджують, що для «підстраховки», організовано «інцидент із наркотиками» на кордоні. Мовляв, контроль на дільницях у Тернополі буде в «надійних руках». А забезпечить це міська рада. Наскільки це правда – покажуть вибори.

Проте, що Кайду підтримує Анатолій Вихрущ з Народним Рухом України, журналісти почули на одному із засідань КОДу. Але рейтинг самого НРУ на рівні статистичної похибки. На останніх виборах по Тернополю жоден рухівець не став депутатом міської ради. На електоральному полі «Свободи» попробує «зібрати дивіденди» відроджений Конгрес Українських Націоналістів. Принаймні, міський голова «кунівців» Володимир Ткач має і досвід, і фінансовий ресурс «незалежного походження» по родинній лінії. Звичайно, фаворитом він не стане, проте кілька тисяч голосів «відкусити» може. Додайте сюди Володимира Колінця, Ярослава Демидася ( у 2002 році  він зайняв друге місце, пропустивши вперед ректора Олександра Устенка) і врешті решт Михайла Ратушняка. Останній традиційно входить в п’ятірку популярних політиків Тернополя. Словом, націоналістичний електорат можна «розділити» настільки, що фавориту від «Свободи» залишиться обмежене поле для маневрів. А якщо «підключаться» фінансові важковаговики – Лило з «Нашої України» та Ігор Гуда з Української народної партії, то шанси варяга-Кайди стають навіть теоретично примарними.

Можливо, дехто здивується, але у передвиборчій грі фігура Романа Заставного виглядає лишньою. Роман Йосипович прийшов на мерство з «Нашою Україною». Побував у «За Україні!». Як голова обласної організації партії не проявив себе жодним чином. Скоріше «світився» як депутат міської ради. Проте інформаційне поле телеканалу ІНТБ, до якого  має відношення до Роман Йосипович, займає останнє місце в рейтингах тернопільських телеканалів. Цього явно замало для серйозної боротьби. Тим більше, що нині Заставний «воює» у Фронті змін, який тернополяни підтримують реально на рівні статистичної похибки. Потрапити до Верховної Ради за партійним списком Заставному «не світить». У Тернополі простий люд  «списав» його через сміттярчану кризу, а бізнесмени – через «прихватизацію» окремих комунальних об’єктів.

Про це якось іншим разом. Як і про те, як підкорюватиме Борщівщину уродженець Мушкатівки, що сьогодні «заправляє» Подолянами, чи знайдуть порозуміння на одному окрузі в тернопільському краї  В’ячеслав Кириленко та Валентин Наливайченко.

 

На Тернопіллі визначено кращих бібліотекарів

Російська дисидентка повісила над своїм столом портрет Бандери