Електронний реєстр у Тернополі поліпшує якість медичних послуг

Поділитися

Систему електронного реєстру пацієнтів, який вперше в Україні запроваджують лікарняні заклади Тернополя, презентували у прес-центрі УКРІНФОРМу.

Впровадження «Тернопільської інформаційної медичної системи», за словами медиків, дасть можливість забезпечити оптимальний режим функціонування медичних закладів та їх персоналу. Аналогів такої розробки в Україні немає. Подібні програми були до цього часу лише лише іноземного походження.

Тому «Тернопільська інформаційна медична система», представлена нещодавно в Києві, є першим прикладом якісного українського програмного продукту на теренах нашої держави. За підтримки Міністерства охорони здоров’я України вона може стати базовою до використання в усіх медичних установах України.

«Ініціатива удосконалення обслуговування пацієнтів в медичних закладах засобами інформаційних технологій – черговий крок в реалізації масштабного проекту, розробленого Тернопільською міською радою та провідними університетами міста з метою впровадження новітніх технологій в управління міським господарством, транспортом, теплопостачанням, екологічним моніторингом, енергозбереженням тощо. Підвищення якості медичного обслуговування мешканців нашого міста – важливий пріоритет у діяльності міського голови Сергія Надала та міської ради. Наше завдання – створити максимально ефективну медичну систему на основі раціонального використання ресурсів», – анонсував новинку заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Електронний запис, за словами начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міськради Ростислава Левчука,  дозволить оптимізувати роботу лікарів і спростити саму процедуру прийому хворих. Адже, за статистикою, в середньому одна лікарня міста приймає до 1 тис. хворих у день. Тобто, це по 5-8 пацієнтів на кожного лікаря у годину. Звідси – і черги, і нервування як пацієнтів, так і самих медиків.    Протокол про співпрацю із фірмою «Webаdvancers» – розробником проекту електронної реєстратури Тернопільська міська рада підписала ще в червні цього року. Одним з пунктів було передбачено і впровадження інформаційної системи в лікувальних  закладах  обласного центру.

Наразі компанія розробила на базі першої міської поліклініки пілотний проект електронної реєстратури. В перспективі, – запис за пластиковими картками.

Директор дочірнього представництва в Україні датської компанії «Webadvancer» Борис Татарнюк продемонстрував дію електронної системи. Після реєстрації на сайті, де вказуються персональні дані пацієнта, можна вибрати день та час прийому у лікаря, вказати причину візиту, тощо. Розділи «Реєстратура», «Кабінет», «Допомога» полегшують роботу пацієнта в електронній системі.

Наприклад, у розділі «Реєстратура» міститься  весь список лікарів, які працюють в поліклініці і розпорядок їхньої роботи. Синім кольором зазначено графік прийому і кількість людей, яку зможе прийняти лікар за конкретний день. Якщо людина не знає свого дільничного лікаря за прізвищем, то їй достатньо ввести лише вулицю, щоб отримати повну інформацію про те, який лікар її обслуговує і коли.

Після реєстрації, каже Ростислав Левчук, система видає пацієнту талон на прийом до лікаря. Його можна роздрукувати вдома або, прийшовши в поліклініку, отримати за вказаним прізвищем чи номером картки. Пацієнт також може прослідкувати час своїх візитів до лікаря за період з моменту реєстрації.

«Інформація з електронної реєстрації одразу потрапляє до лікаря, що дає змогу йому планувати і бачити свій графік прийому на день і навіть на місяць вперед, – продовжив коментувати дію електронної системи головний медик Тернополя Ростислав Левчук. – Крім того, в подальшому передбачено комплексне обстеження пацієнта. Тобто, лікар, отримавши інформацію від хворого, зможе визначити, яких ще спеціалістів треба залучити, щоб надати йому якісну, повну допомогу.  У перспективі в електронному вигляді зберігатимуть всю історію хвороби та етапи лікування. Сьогодні проект «Електронна реєстратура» – це лише перший етап створення єдиної інформаційної системи медичної галузі міста», – зазначив Ростислав Левчук.

Враховуючи вікові особливості мешканців Тернополя та різні можливості доступу до Інтернету, до лікаря, як і раніше, можна буде записатися безпосередньо в реєстратурі або за номером телефону реєстратури.

За словами учасника прес-конференції, заступника міського голови Тернополя Леоніда Бицюри, апробація електронної системи вже засвідчила її ефективність – різко зменшились черги в поліклініці, а отже – поменшало нарікань на нібито повільну роботу медиків, чия діяльність стала більш впорядкованішою. Крім цього, Леонід Бицюра підкреслив, що введення електронного реєстру дозволило удосконалити обіг медичних документів, зокрема, особових карточок пацієнтів. Якщо в поліклініці до початку проекту нараховувалось 90 тис. особових карточок пацієнтів, то тепер – лише 50 тис. облікових записів. Виявилось, що частина карток дублювала дані про одну і ту ж людину, інші – просто рахувалися за пацієнтами, які вже не мешкають у Тернополі.

В цілому, міська рада готова фінансово підтримати такий проект – кошти на його реалізацію будуть закладені у міський бюджет. До фінансування цього проекту передбачено залучити і кошти грантодавців.

У Тернополі дадуть жару по новому

Тернополяни на власні очі можуть побачити “Гіркі колоски голодоморів”