Проблеми зі слухом більярду – не завада

Поділитися

У Тернополі вперше відбувся турнір зі спортивного більярду для людей з вадами слуху. За словами організатора Андрія Мазепи, цей вид спорту доступний абсолютно для кожного. Змагання хоч і не підпадають під рівень чемпіонату, але є важливим кроком для всього осередку шанувальників більярду.

Андрій Мазепа, голова обласного осередку Федерації спортивного більярду України: «Турнір направлений у першу чергу на те, що, на моє глибоке переконання, люди, незалежно від будь-яких фізичних вад, повинні мати можливість займатися спортом і взагалі жити повноцінним життям. Відповідно, більярд – це якраз той вид спорту, де їхні природні вади не можуть стати на перешкоді здібностям загальним».

 Гру не даремно називають «шахами на сукні», адже більярд вимагає не лише фізичної вправності, а й тривалих тренувань та логічного мислення. Учасники змагань швидше аматори. Дехто участь у подібних турнірах бере взагалі вперше, проте кожен з них більярд любить вже давно.

 Михайло, учасник змагань (сурдопереклад): «Участь у змаганнях беру перший раз. Колись раніше разом з друзями грали в більярд – дуже сподобалось. Тепер планую стати справжнім спортсменом».

Олександр, учасник змагань (сурдопереклад): «Мій дід був спортсменом – учителем фізкультури. Ще з дитинства навчив грати у маленький іграшковий більярд. Тепер часто граємо з друзями. Нас є четверо, майже всі сьогодні разом будемо змагатись».

 Подібні змагання для людей з фізичними вадами планують зробити традиційними. Адже попри те, що люди не чують чи не мають голосу, жити повноцінним життям їм не заборонить ніхто.

ІНТБ

11 листопада звітуватиме депутат-свободівець Іван Сороколіт

Безробітним на Тернопільщині ОЦЗ знайде “заняття”