Жертва злочину або що потрібно знати потерпілому

Поділитися

У цьому житті ніхто ні від чого не застрахований. Чи можете Ви бути впевнені у тому, що завтра не опинитеся на лаві підсудних, чи не будете писати заяву від імені потерпілого?

Звісно, із юридичної сторони нас оберігає “матір законів” Конституція, стверджуючи: людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Але ж фактично ми живемо без стовідсоткових гарантій. Тому знання своїх прав та забезпечення дотримання Ваших законних інтересів є запорукою успіху у вирішеннях справ за вашою участю, коли закон і справді на Вашій стороні.

Що робити, якщо Ви стали жертвою злочину?

Яка б не виникла ситуація, слід негайно повідомити правоохоронні органи. Це може бути у формі письмового (заява, повідомлення) чи усного звернення (наприклад, телефоном 102). Переконайтеся у тому, що Ваше звернення прийнято і зареєстровано (на Ваше прохання Вам повинні видати відповідну довідку).

Кримінально-процесуальний кодекс зобов’язує правоохоронні органи не пізніше триденного строку (а у разі необхідності проведення перевірки — протягом 10 днів) прийняти одне із таких рішень:

–       порушити кримінальну справу;

–      відмовити в порушенні кримінальної справи (важливо пам’ятати, що постанову про відмову в порушенні кримінальної справи може бути оскаржено до прокурора або суду, за місцерозташуванням органу або особи, яка її винесла);

–       направити заяву або повідомлення за належністю.

Хто вважається потерпілим у злочині?

Потерпілий – це фізична особа, якій злочином заподіяно:

–       моральну шкоду — фізичний біль та страждання, душевні страждання;

–       фізичну шкоду — шкоду життю або здоров’ю;

–      майнову шкоду — зменшення або знищення майнових благ, яке можна виразити у грошах.

 

Стаття 267 Кримінально-процесуального кодексу України містить перелік прав потерпілого. Стаття 121, 166, 171 — обов’язки потерпілого.

Пам’ятайте також і про те, що Ви можете самостійно реалізовувати свої права і представляти їх у суді, і в той же час, маєте право скористатися кваліфікованою правовою допомогою адвоката чи юриста, або ж будь-якої особи, яку оберете самостійно.

Ступінь вашої обізнаності прямо пропорційний ступеню вашого захисту, розповіла ексклюзивно “Про все” прес-секретар апеляційного суду Тернопільської області  Людмила Залецька

.

Що цікавого покажуть у Тернополі на джазовому фестивалі?

У художньому музеї – “Гладущик” виставився