Польський прокурор вистрілив собі в рота одразу після зустрічі з журналістами

Поділитися

Міколай Пшибиль.

Заступник окружного військового прокурора в місті Познань Міколай Пшибиль вистрілив собі в голову одразу після прес–конференції, щойно журналісти вийшли в сусідню кімнату. Спроба самогуб­ства сталася позавчора. Полковник Пшибиль на зустрічі зі ЗМІ намагався захищати слідчих від звинувачень у прослуховуванні журналістів, які пишуть про смоленську авіакатастрофу 2010 року. У ній загинули президент Лех Качинський та 95 польських високопосадовців, і та трагедія досі залишається топ–темою у польських медіа. На прес–конференції Міколай Пшибиль повторив, що слідство проходить без жодних порушень і що журналісти, які пишуть, ніби військова прокуратура порушила закон, були введені в оману.

За повідомленням польського телебачення, прокурор попросив ЗМІ залишити його кабінет й дати йому п’ять хвилин на відпочинок. Почувши хлопок, журналісти вбігли до приміщення, де побачили Пшибиля на підлозі з вогнепальним пораненням у голову. Поруч лежав табельний пістолет полковника.

Прокурора доправили до Познанського клінічного шпиталю, де зробили нескладну операцію. Директор медичного закладу повідомив, що куля лише шкрябнула по черепу, тому жодної загрози життю пацієнта немає. Пшибиль уже через два дні має виписатися зі шпиталю.

Учора невдалий самогубець дав інтерв’ю «Радіо Зет», заявивши, що мав твердий план вкоротити собі віку. Але за якусь частку секунди до пострілу хтось торкнувся клямки дверей, рука здригнулася, і куля із вкладеного до рота пістолету прострелила лише щоку. Полковник також заявив, що потрібно рятувати головного військового прокурора Польщі Кшиштофа Парульського. Йдеться не лише про звинувачення у витоку інформації та прослуховування журналістів. Пшибиль повідомив, що «прокуратура веде дуже серйозне розслідування, пов’язане з організованою злочинністю у польському війську».

Ця загадкова справа набула розголосу не лише в Польщі. Президент країни Броніслав Коморовський висловив стурбованість iз приводу інциденту та попросив керівника польського Бюро національної безпеки вивчити ситуацію. Вчора Коморовський почергово зустрівся спочатку з генпрокурором Анджеєм Сереметом, а потім iз військовим прокурором Кшиштофом Парульським. Говорили як про сам інцидент із Пшибилем, так і про «структурний конфлікт у прокуратурі». Польська інформагенція ПАП прогнозує, що оргвисновки не забаряться: генпрокурор має подати президенту подання на відставку Парульського.

Україна молода

Тернопільська біатлоністка Олена Підгрушна відзначила 24-річчя

5-річчя історико-краєзнавчого проекту «Жнибороди — Бучаччина — Тернопілля»