Зір дитини – у руках батьків

Поділитися

Неможливо уявити наше життя без комп’ютера, мобільних телефонів, телевізора, інших ІТ-технологій. І як захистити сучасних дітей від цих досягнень цивілізації. Адже безконтрольне їх використання часто провокує зниження зору. А з початком навчання у школі зорові навантаження значно зростають, що нерідко призводить до розвитку короткозорості.

Діти тривалий час сидять за зошитами та підручниками, дивляться в них з однакової близької відстані й очі звикають до роботи в такому режимі: адже немає потреби дивитися вдалину…  Тоді зоровий механізм перебудовується для роботи на близькій відстані. Дитина добре бачить на близьких відстанях, а віддалені зображення «розмиті». Особливо вразливі діти початкових класів. Для  шестирічок перша зустріч із букварем та ручкою дається важко. Адже примусити відразу значну кількість дрібних м’язів – очей, рук, голови – працювати в унісон дуже важко. Це пов’язано з тим, що центральна нервова система дитини дошкільного і раннього шкільного віку  ще не достатньо сформована. Одна річ, коли дитя працює в такому режимі не більше 1 години, інша – коли це відбувається по кілька годин поспіль щодня. Звичайно, таке навантаження дається взнаки, і згодом відбувається зниження гостроти зору з формуванням короткозорості чи то міопії.

Не таємниця, що відставання у фізичному розвитку дитини, сколіоз, плоскостопість і навіть карієс впливають на гостроту зору. Спостерігається така закономірність: що нижчий рівень фізичного розвитку дитини, то вищий ступінь короткозорості. Чималу роль у виникненні короткозорості відіграє зниження вмісту кальцію в організмі дитини. Можна сказати, що короткозорість, карієс, сколіоз та плоскостопість – це прояви поганого засвоювання кальцію в організмі дитини. Тому доцільніше обстежити малюка не лише в окуліста, а й у педіатра.

Попередити погіршення зору у дитини – головне завдання батьків та лікарів. Допоможе у цьому щорічний плановий огляд у лікаря-офтальмолога, при якому можна виявити проблему на початковому етапі, коли скарг іще немає. Провівши адекватне лікування, можна зберегти здоров’я дитини та її зір.

Якщо ж ви помічаєте перші ознаки погіршення зору в малюка (низько нахиляє голову над зошитом, мружить очі перед телевізором тощо); не відкладайте візит до окуліста. Своєчасні поради медика допоможуть відновити зір дитини. Відомо, що профілактика завжди легша та й дешевша, ніж лікування.  Саме тому варто звернути увагу на основні фактори, які сприяють розвитку та прогресуванню короткозорості:

•  режим зорового навантаження;

•  режим дня та харчування;

•  організація робочого місця дитини;

•  фізичний стан дитини.

Фактор 1 –  режим зорового навантаження

Оскільки шкільних навантажень не уникнути, до того ж майже в кожному будинку є комп’ютер, і діти вільно користуються ним за відсутності батьків, то дуже важливо навчити дітей берегти свої очі. Для дошкільнят робота на близькій відстані, перегляд мультфільмів не повинні перевищувати  15 хвилин на день. Діти мають дивитись тільки спеціальні дитячі передачі. Необхідно дотримуватись оптимальної для зору відстань 2-4 м. Сидіти треба навпроти телевізора в освітленій кімнаті, при цьому світло від інших джерел не повинно спрямовуватись в очі або відбиватися на екрані. Не намагайтеся якнайшвидше навчити читати малюка. Не забирайте у дитини дитинства і не псуйте її ще несформованих очей! На все свій час!

 

Орієнтовані часові рамки зорової роботи школярів з  книгами, комп’ютером та перед телевізором

Вікові групи Максимальний час безперервної роботи Тривалість зорового відпочинку Загальний час роботи
діти віком 4-5 років до 15 хв. двічі на тиждень 30 хв. 30 хв. на тиждень
діти віком 5-6 років 10 – 15 хв. 20 хв. 15 хв. на день
учні 2-5 класів 20 хв. 15 хв. 20 хв. на день
учні 6-7 класів 30 хв. 15 хв. 30 хв. на день
учні 8-9 класів 45 хв. 10 -15 хв. 25 хв. на день
учні 10-12  кл. 50 хв.

 

10 хв. 50 хв. на день

Фактор 2 – організація режиму дня

Дитина мінімум 2 год. на день повинна перебувати на свіжому повітрі (взимку не менше, ніж 1 год.).  Бажано, щоб дитина під час прогулянки активно рухалась, бігала, гралася з друзями. Рекомендовані спортивні ігри з м’ячем: теніс, баскетбол, волейбол, футбол, завдяки яким відпрацьовується реакція і тренується око.

Фактор 3 – організація робочого місця

Перш за все – це зручний, спеціально підібраний для дитини стіл, достатнє та рівномірне штучне освітлення, на робочій поверхні не повинно бути різких тіней, сонячних відблисків і блиску. Від прямих сонячних променів захистять штори та жалюзі на вікні. Дитина повинна займатись в освітленій кімнаті, оскільки різкий контраст під час переводу очей від освітленої книги до темряви в кімнаті швидко стомлює – з’являється відчуття напруги, різі в очах. При використанні комп’ютера необхідно звернути увагу на розташування монітора. Його необхідно встановити на відстані 50 – 70 см трохи нижче рівня очей дитини, щоб погляд на монітор був спрямований вниз під кутом 15 градусів, що природно для зору і не створює додаткового навантаження.

Фактор 4 – правильне харчування

Для здорового зору важлива правильна дієта. У раціоні обов’язкові овочі, фрукти, нежирне м’ясо та риба. Дуже корисний свіжовичавлений морквяний сік, в якому багато  вітамінів А, В, С, D, а також яєчний жовток, салат, шпинат, петрушка, броколі, чорниця та лохина. Існують спеціально підібрані вітамінні препарати на основі рослинних антиоксидантів, омега-3  поліненасичених жирних кислот.

Фактор 5 – фізичне здоров’я дитини

На очі можуть вплинути часті ГРЗ та хронічні запальні процеси. Якомога більше уваги потрібно приділяти зміцненню імунітету. Схильність до розвитку міопії є і при різних захворюваннях сполучної тканини, порушенні обміну кальцію в організмі.

Саме тому офтальмологи Поліклініки Медікус тісно співпрацюють з педіатром, що допомагає більш якісно та комплексно підійти до лікування недуги.

Існує багато факторів, які впливають на зір, але все ж головна причина –  непосильне навантаження, перевантаження, втомлюваність очей. Тому потрібно давати очам можливість відпочити. Адже безмежно довго можна дивитися на море, гори та вогонь, але аж ніяк не в телевізор чи комп’ютер. Не варто забувати, що лише лікар після обстеження дитини може дати індивідуальні рекомендації стосовно лікування, профілактики розвитку чи прогресування короткозорості. Офтальмолог  порадить щодо часу, дозволеного для перегляду телепередач, роботи за комп’ютером (в межах шкільної програми), тривалості безперервної зорової роботи (при читанні), освітлення робочого місця для дітей, які страждають тими чи іншими порушеннями зору.

Будьте уважними до своїх дітей! У новому році обов’язково відвідайте офтальмолога, адже багато проблем із зором, що виникли у дитячому віці, можна усунути. Нехай Ваші діти бачать світ ясно і у всіх його барвах!   

Оксана Хомишин, дитячий лікар-офтальмолог, заступник головного лікаря поліклініки “Медікус”

Інтернет-газета “Про все” та журнал “Кросворди по-українськи” оголошують конкурс для ерудитів

20 січня – час Х для Хоптяна