А що ви любите купляли?

Поділитися

Я завжди віддам перевагу не супермаркету, а ринку – там кипить життя. Це місце сили.
Процес приготування їжі для мене починається не з кришки, що підскакує над киплячою водою, не з танцюючого полум’я конфорки, не з відчинення дверцят холодильника, а з вибору продуктів. Це визначає якість і смак моїх страв. Це священне дійство, заради якого я вирушаю на ринок.

Для мене ринок – це місце сили, місце скупчення неймовірної, шаленої енергії, здатної надихнути, спонукати готувати і творити.

Здалеку видніється насичена пляма зелені, пишно розкладеної на столах. На помідорах, розсіюючись, відбивається сонце. Запах спецій, розчинений у повітрі, створює ароматну нитку, яка веде до прилавка з прянощами. Морква, редиска, капуста так і кажуть тобі: «Приготуй нас!» Я не можу їм відмовити.

Мить, і я вже стискаю в руках важкі пакети. Якимось дивом, точніше кінчиками пальців, намагаюся утримати лаврову гілку, а поглядом намагаюся охопити залиті яскравими фарбами ряди. Під час дозрівання сонце насичує продукти життям, і продовжує їх ласкаво оберігати на ринку. Закрите приміщення супермаркету з штучним світлом – ненормальне середовище для продуктів, там життя в’яне. Саме тому супермаркети прагнуть підлаштуватися під фермерську тематику: ось вам дерев’яні коритця, трохи сіна в декорі (для «натуральності»). Мовляв, природа поруч, відчуйте свіжий вітерець. Ні, це не кондиціонери, що ви. Всюди написи, які переконують людей в тому, що продукти свіжі і доставлені з кращих господарств
Я завжди віддам перевагу не супермаркету, а ринку – там кипить життя, з кожної щілинки просочується світло. Якщо на ринку з’явилася черемша, значить, прийшла весна, і скоро все навколо заповнять приголомшливі продукти. Я обов’язково куплю цю черемшу, і замариную її в оливковій олії – від однієї думки починаю втрачати свідомість. За топінамбуром, капустою, руколою, ароматним базиліком і чебрецем я теж вирушаю на ринок. Якщо мені потрібно купити яблука, завжди буду шукати їх у людей, які збирали врожай своїми руками. Такі яблука будуть соковитими. А ще обов’язково куплю домашню курочку.

У дитинстві похід на ринок був для мене суцільним покаранням: багато людей, купа пакетів, мама все неспішно вибирає, розглядає, поволі переходить від одного до іншого прилавка, а я закочую очі, сіпаюся від нетерпіння і не розумію, навіщо це. Але почавши займатися їжею, я зрозумів: ринки – це найкраще, що може бути.

Раніше ринками правили бабусі, вони ж визначали асортимент. Все було хаотично. Сьогодні цим займаються великі компанії, продукти продаються відповідно до попиту, кожен торговець має своє постійне місце. Навіть бабусі в традиційних хусточках з люрексом інтуїтивно перетворилися на маркетологів і активно реагують на запити споживачів. Тепер у них поряд з домашньою картоплею лежить рукола, брокколі, селера, шпинат, кольрабі, салати і соління на будь-який смак.

Ринок не гарантує якість і низькі ціни. Там буває дорожче (правда, залежить від того, які ринки і супермаркети порівнювати) і не завжди трапляються ідеальні продукти. Але я обожнюю ринки за живу атмосферу, позбавлену штучного лиску. За постійне спілкування і наявність вибору. Якщо вам не подобаються запропоновані продукти, ви просто йдете до іншого продавця.

Найбільша моя любов – сезонний ринок. Він прекрасний. У листопаді тут залишаються продукти тих же оптовиків, які забезпечують супермаркети, а в кінці травня з’являється достаток фермерів та невеликих постачальників. Приїжджають люди, які володіють маленькими фермами і продають власні продукти, вирощені з любов’ю та особливою турботою. Наприклад, полуниця, куплена у таких продавців, буде маленькою, темно-червоною і шалено солодкою.

Як вибирати продукти на ринку? Знайдіть добродушного товариського продавця, доведіть йому свою вірність регулярним придбанням товарів, і вірний порадник вам забезпечений. У вас завжди будуть кращі продукти і, відповідно, смачні страви. Похід на ринок перестане бути нудною рутиною і перетвориться на щось приємне, надихаюче.

Мені шалено подобаються продавці, які люблять поговорити. У них є неповторний шарм. Вони – життєдайна енергія ринку, його світло і невичерпне джерело інформації. Ці продавці завжди розкажуть, як що росте, звідки привезено, відберуть для вас найсвіжіші і стиглі фрукти-овочі. Наприклад, на Деміївському ринку в мене є три постійні точки: м’ясо, риба та овочі. Я завжди купую продукти там, оскільки впевнений в їх якості. Важливо знайти «своїх» людей, які не обдурять і чесно скажуть: «Сьогодні це не бери, несмачне». Так, на це піде певний час, доведеться обійти купу продавців, але тільки так у вас цілий рік будуть першокласні продукти.

Коли вибираєте продукт, спробуйте його «відчути»: візьміть в руки, помацайте, понюхайте. Всередині максимально зрілого продукту настільки сильна концентрація смаку, що зовнішня оболонка не витримує потужного натиску енергії і починає випускати її назовні у вигляді п’янкого аромату. Здається, продукт настільки насичений смаком, що ось-ось вибухне.

Приїжджаючи в іншу країну, я не іду оглядати визначні пам’ятки і не купую квиток в музей – спочатку я вирушаю на ринок. Там починається моє знайомство з іншою культурою, з колоритними місцевими жителями і локальними продуктами. За кордоном всі фермерські ринки, люди продають власну продукцію. Здається, що французькі, італійські та будь-які інші ринки краще, ніж наші, але там просто інші продукти, характерні для їх історичного розвитку та регіону.

Наприклад, в Парижі одна людина продає 25 видів сирів з місцевої сироварні. У мене при одному лише погляді на це чудо починає крутитися голова – хочеться спробувати все і відразу. Раптом підбігає жвава мадам зы сріблястими, неслухняно кучерявими, але акуратно заколотими локонами, і спокійно, з легкою усмішкою, просить дати їй шматочок брі 35-денної витримки. Тут це в порядку речей.

У Франції є сири, а у нас – мочені в дубових бочках яблука. Я підходжу, відчуваю деревний терпкий аромат, який змішується з запахом смородинового листя і яблук, і у мене, як і на паризькому ринку, починає крутитися голова. Було б відмінно, якщо б такі бочки рядами стояли на кожному ринку. Ми до цього прийдемо, адже наші ринки тільки почали розвиватися.
Євген Клопотенко

Обережно! Суперінфекція «полює» за хворими на цукровий діабет, дітьми, людьми похилого віку, тими, хто «сидить» на антибіотиках

Скульптури з Тернопільщини виставлять у Луврі