У природному заповіднику «Медобори» мешкає 18 видів кажанів

Поділитися

Над дослідженням 19-го виду працюють науковці, запрошені працівниками наукового відділу заповідника

За рішенням Угоди про збереження популяцій європейських кажанів (EUROBATS) та за підтримки Конвенції ЮНЕП про збереження мігруючих видів тварин (CMS та Боннська конвенція) 2011 та 2012 роки оголошено міжнародними роками кажанів. В 2011 році увагу було зосереджено на рукокрилих у Європейському регіоні (рік кажана в Європі). Цього року кампанію поширено на інші країни та континенти (2012 рік – Всесвітній рік кажана). Метою кампанії є привернення уваги світової спільноти до необхідності вжиття спільних і скоординованих заходів задля збереження рукокрилих, які за видовим різноманіттям є чи не найбільшою групою серед ссавців.

Чому саме у «Медоборах» мешкає така кількість лиликоподібних або рукокрилих? Про це нам люб’язно розповіла молодший науковий співробітник природного заповідника Оксана Мурська.

Це пояснюється тим, що в природному заповіднику є відповідні умови для проживання цих видів ссавців. Старі дерева, в дуплах яких можуть жити кажани, а також у печерах, яких є безліч на території заповідника. Для багатьох видів їжею служать плоди, нектар квітів, дрібні хребетні. Активні тварини вночі. За часом вильоту на полювання кажани поділяються на вечірниць та нічниць, за зовнішніми ознаками – на вуханів, широковухів, довгокрилів і підконосів.

Кажани є невід’ємним компонентом природних угруповань і однією з найбільших та найуразливіших груп тварин. Їх висока вразливість визначається унікальними особливостями, пов’язаними з польотом, серед яких – низька плодючість (у зв’язку з пристосуванням до польоту і необхідністю обмежувати польотну вагу кажани народжують лише одного, зрідка двох, дитинчат) та висока залежність від наявності затишних вологих місць для відпочинку і зимівлі. Зимують кажани у місцях, де їх ніхто не потривожить, де немає протягів, де можна міцно зачепитися і є куди сховатися, де температура не падає нижче нуля й достатньо вологе повітря. Тому для збереження рукокрилих важливе значення має доступність для них печер, збереження в них природного гідрологічного режиму, охорона середовищ їхнього існування у наших будинках, садах чи околицях і можливість спокійного сну, що не переривається енергетично збитковими не кормовими польотами.

У фауні України зареєстровано 26 видів кажанів, усі вони занесені до Червоної книги України. В природному заповіднику «Медобори» є 18 видів цих унікальних створінь. 19-ий вид досліджують запрошені науковим відділом природного заповідника науковці. Як сказала Оксана Петрівна, науковців, які спеціалізуються вивченням цих видів тварин, у природному заповіднику немає, тому було вирішено запросити науковців, які постійно досліджують цей вид ссавців і добре знаються на їх різновидах.

Кажани відіграють важливу роль у підтримці екологічного балансу на планеті та корисні для людини, оскільки регулюють чисельність комах, серед яких є багато шкідників сільського і лісового господарств. Вони є цілком безпечні для людини, не несуть ніякої шкоди її життєдіяльності. Хоча заплутатися у людському волоссі можуть. Кажани під час польотів видають звуки ультрависокої частоти і вловлюють слуховим апаратом їх відображення від предметів. Людське ж волосся гасить ультразвук і тварини, не отримавши відображення відправленого вперед сигналу, летять прямо. Слух у кажанів відмінний. Наприклад, шурхіт крил нічних метеликів можуть розпізнавати за десятки метрів.

У час активності рукокрилі поїдають дуже багато різноманітних комах, серед яких є і небезпечні шкідники, саме тому користь від цих маленьких звірят величезна. У місцях скупчення за ніч вони знищують по кілька десятків кілограмів комах.

Протягом активного періоду популяції рукокрилих на території основної частини ПЗ “Медобори” можуть спожити майже дві тонни комах. З врахуванням середньої маси різних груп комах, кількість шкідників, які щороку споживаються кажанами на даній території може становити від 4 до 28 млн. особин. Отже, лісові угруповання кажанів виступають одним із основних чинників біологічного захисту насаджень, особливо ефективним на заповідних та рекреаційних територіях.

Живуть рукокрилі в більшості колоніями, збираючись у місцях відпочинку десятками, сотнями а то й тисячами особин (якщо дозволяє площа). Однак є один вид кажанів (вухані), які зимують поодинці.

Зиму проводять у глибокій сплячці, підвішеними за допомогою задніх кінцівок із спеціальними пристосуваннями головою вниз. При цьому прикриваються крилами. Під час сплячки температура тіла у цих тварин опускається нижче 10 градусів (до 1 градуса), в активному стані температура тіла кажана становить 40 градусів. Сильні морози можуть спричинити загибель цих створінь. Особливо важко їм доводиться затяжною холодною весною, коли затримується виліт комах.

Очевидно, що доля кажанів залежить від умов їхнього існування в найкризовіші періоди їхнього життя. Тому потрібно робити все залежне від нас, аби вберегти наших дивовижних та необхідних сусідів. Кожний другий вид кажанів, що мешкають в Україні, занесений до національної Червоної Книги; всі види знаходяться під охороною кількох міжнародних конвенцій.

Довідка. На сьогодні відомо майже 1000 видів (1150) із загальної кількості видів ссавців у світі, яка оцінюється за різними джерелами від 5000 до 5400, тобто кожен п’ятий ссавець походить з ряду рукокрилих. Руйнування середовища існування, забруднення довкілля та інші негативні фактори призвели до того, що чисельність рукокрилих по всьому світу значно скоротилась і багато видів стали рідкісними та опинилися під загрозою зникнення.

Найменший вид фауни України (нетопир-карлик) може поміститися в сірниковій коробці, найбільший (вечірниця велетенська) – за розмірами не більше горобця.

Всі види нашої фауни (як і більшість видів ряду) – комахоїдні. За добу кажан з’їдає комах у кількості, що дорівнює 1/2-1/3 ваги тварини. Представник середнього за розмірами виду за ніч може вжити 4000 комарів.

На фото: Вечірниця руда – Nyctalus noctula. Фото заступника директора з наукових питань ПЗ “Медобори» Галини Оліяр (смт. Гримайлів, 2009-02-16)

 

Прес-служба Тернопільського обласного управління

 лісового та мисливського господарства

 

 

Іван Оружак із Підгайців кращий учнень-автослюсар

Яндекс заробив за минулий рік $600 млн