Фонд «Галичина-Волинь» узявся за розбудову чотирьох, експериментальних районів, депресивної Тернопільщини

Поділитися

 Засновник фонду Володимир Клименко: ” Ми розпочали із будівництва доріг, відновлення храмів підтримки освіти і благодійництва у Кременецькому, Шумському, Лановецькому та Збаразькому районах”


-Мені нецікаво бути там, де вже все зроблено, – каже успішний банкір,  засновник благодійного фонду «Галичина-Волинь» Володимир Клименко. –  А Тернопільщина  ще з 1991 року має найменше  інвестицій на душу населення. Це ми хочемо виправити.  Тут, як кажуть, «є де розвернутися» – чудова природа, що може стати незрівнянною рекреаційною зоною, найсмачніша в Україні  кухня і щирі люди.

Володимир Клименко каже, що в урбанізованому і пластиковому світі хочеться інколи поїхати подалі від великого міста до затишних місць. На Тернопільщині таких місцин  немало. Бажання спокою  міських жителів теж може стати перспективою і заробітком для місцевих.

Володимир Клименко щотижня приїздить на Тернопільщину. Розпочав підтримку регіону з будівництва доріг. Зокрема, з дороги до Почаївської Лаври, яку  не ремонтували більше 15 років. Вирішити у владних кабінетах виділення цільових коштів на це   зголосився через життєві переконання.  Каже, що саме дорога символізує кожен початок людини.

–  Щороку до невеличкого містечка, де проживає 9 тисяч населення, приїздять мільйон паломників, – розповідає . –  Відтепер гості ходитимуть зручною дорогою. Тут взагалі не було асфальту. Ця дорога матиме п’ять з половиною метрів ширини. Зроблять обочину, буде  розмітка за високими європейськими стандартами. Загальна відстань від центру Почаєва до Монастиря – три кілометри. Наразі дорожники настелили півтори тисячі тон асфальту.

За  словами Володимира Клименка на Тернопільщині більшає місць, куди з’їздяться паломники. Проте, добиратися до святинь сучасними маршрутами не завжди зручно. Приклад – ще одна  розбита дорога до чоловічого монастиря у Великих Загайцях Шумського району. Представники благодійного фонду «Галичина-Волинь»   посприяли у фінансуванні ремонту.

– Про дорогу від Новоставу до Великих Загайців забули ще з радянських часів. – каже Володимир Клименко. – А скільки людей  звідусіль їздять до монастиря Івана Милостивого.

Насамперед зробимо, щоб   було нормально їздити до такого прекрасного місця.  Історики теж зацікавилися монастирем, який свого часу  мав оборонну функцію. Його будівництво у 1627 році благословив Петро Могила – український політичний, церковний і освітній діяч.

Володимир Клименко  на Тернопільщині    відвідує храми, які мають особливу історію Зокрема, старовинні церкви Шумського району потребують ремонту. Невеличкі громади сіл не мають можливості утримувати їх у належному стані. Благодійник допомагає відновити святині.

–  Дуже часто тут люди приїжджають, – ділиться ієрей Ігор з  Малої Іловиці Шумського району. – Обіцяють і ніяких проблем не вирішують. Коли Володимир Олександрович зайшов до нашого храму і побачив, що дійсно  наш прихід потребує допомоги, він відразу відгукнувся. Надав нам кошти 10 тисяч гривень. Для нашого приходу це дуже велика допомога. Адже село невеличке – лише 53 хати. 10 травня в Іловиці  відзначатимуть день прославлення святого Амфілохія Почаївського. Щороку сюди приїздять тисячі людей, адже у цьому селі народився преподобний Амфілохій. І коли служиться, молитва йде до преподобного Амфілохія, збирається дуже велика кількість народу. Ні в капличці, ні в храмі ми не в змозі їх прийняти. Через те змушені ставити якісь такі намети, дерев’яні піднавіси, щоби там завершити літургію. Дякуємо Володимиру Олександровичу. Плануємо з ним зробити літній храм.

– Ця місцевість забута людьми, але не забута Богом, – каже Володимир Клименко. –   Саме тому  планую організувати  відрядження за кордон. Кількох активних жителів  Іловиці направити до Словенії. Хай вони самі побачать, що в таких самих селах люди роблять бізнес на екологічному туризмі.

Інша історія в Шумську. Володимир Клименко відгукнувся на лист церковної громади. Новий храм святих Софії, Віри, Надії, Любові вісім років не має дзвона. Уже через кілька днів почнуть встановлювати дзвін за кошти благодійника.

–  Тернопільщина  дуже відрізняється від інших регіонів України. Тут надзвичайно  багато віруючих. Це добре.  І тому я,  як можу, допомагаю всім церквам. Не роблю різниці між конфесіями.

А у Великих Дедеркалів Шумського району церковна громада 20 років чекала на новий іконостас. Відремонтувати храм  власними  силами не вистачало коштів. Допомогти жителям села  теж зголосився Володимир Клименко.   Нині храмі святого Миколая,  триває ремонт, залишилось дописати ікони у старовинному стилі.

Своє бачення Володимир Клименко має і щодо розвитку шкіл. Директорам пропонує цікавий підхід – скоротити витрати на опалення вдвічі у чотирьох районів області. Саме  зекономлені кошти  можна використати на   школам через програму розвитку малих міст.  Про це  Володимир Клименко  повідомив на зустрічі з освітянами Кременецького і Збаразького районів.

–   Нині на розвиток освіти грошей нема взагалі, – каже Володимир Клименко. – Знайти ці  кошти можна методом економії енергоресурсів.  Школам Кременецького, Шумського, Збаразького і Лановецького районів пропонуємо перейти на альтернативні види палива.

Ми за свої кошти готові будемо  побудувати  котельні, поставити котли. Зекономлені гроші залишаться у школах.

Також представники благодійного фонду «Галичина-Волинь» запропонували директорам шкіл скласти списки учнів, котрі безкоштовно відпочиватимуть в Криму у таборі «Зоряний берег». З чотирьох районів  на південь поїде 400 старшокласників.

Особливу увагу приділятимуть школярам із соціально-незахищених сімей і тим, які добре вчаться.   А в кінці навчального року кращого випускника кожної школи  відзначать премією  благодійного фонду «Галичина-Волинь».  Найкращі випускники чотирьох районів вчитимуться у вищих навчальних закладах за кошти фонду. Ті, хто поступить на державне навчання, отримуватимуть додаткову стипендію.

Апеляційний суд підтвердив наявність в діях дільничого інспектора корупційного правопорушення

Неймовірний фокус із дзеркалом: як можна стати невидимкою (відео)